Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

oasis

2009. Raspala se britanska grupa Oasis, jedan od najpopularnijih otočkih rock sastava 90-ih. Povod je bila svađa braće Gallagher neposredno prije nastupa na festivalu Rock en Seine u Parizu. Izdali su ukupno sedam studijskih albuma, od kojih su prva dva ‘Definetly Maybe’ i ‘What’s the Story?...’ često uvrštavana među najbolje albume pretprošlog desetljeća. Po razlazu grupe, Noel Gallagher je započeo samostalnu karijeru, dok su Liam Gallagher i ostatak benda nastavili kao Beady Eye.

1984. The Jacksons su oborili svjetski rekord u količini prodanih ulaznica za jednu turneju. U dva mjeseca prodalo se preko 1,1 milijun ulaznica za njihov Victory Tour.

1988. ‘Kylie’, debitantski album Kylie Minogue, postao je najprodavaniji album nekog ženskog izvođača u Britaniji, premašivši prodaju od dva milijuna primjeraka. Album je izbacio poznate singlove ‘I Should Be So Lucky’ i ‘The Loco-Motion’.

kylie 1988

1993. Pretposljednji studijski album Billyja Joela, ‘River of Dreams’, zasjeo je na vrh američke ljestvice. Priskrbio je Joelu četiri nominacije za Grammy. Njegova tadašnja supruga Christie Brinkley naslikala je sliku na omotu albuma.

1993. Britanski singl broj jedan postao je ‘Mr. Vain’ njemačke dance skupine Culture Beat. Bio je to najprodavaniji singl u Europi te godine.

Rođeni:

1949. Hugh Alan Cornwell, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist The Stranglers od 1974. do 1990. godine.

1949. Dennis Davis, američki bubnjar. Kao mladić je bio učenikom velikog Maxa Roacha, a prvi mu je sastav bio Clark Terry Big Band 1967. godine. Sedam godina kasnije ulazi u prateći sastav Davida Bowieja kako bi sudjelovao u snimanju albuma ‘Young Americans’. S Bowiejem je snimio još nekoliko albuma, među kojima i ‘Low’, gdje je zvukom svog snare bubnja snažno utjecao na dominantnu pop, disco i new romantic scenu od kasnih 70-ih nadalje. Svirao je i na posljednjoj Bowiejevoj turneji, ‘A Reality Tour’. Preminuo je od posljedica raka sa 66 godina.

dennis davis

Foto: Chie Davis Facebook

1965. Shania Twain, rođena kao Eilleen Regina Edwards, kanadska glazbenica. Poznata i pod nadimkom ‘Queen of Country Pop’, Shania je jedna od najuspješnijih glazbenica svih vremena, prodavši 85 milijuna primjeraka svojih albuma, od kojih oko polovicu čini prodaja trećeg studijskog albuma, ‘Come on Over’, koji je najprodavaniji album neke glazbenice ikad. Najuspješniji su joj singlovi ‘You’re Still the One’, ‘From This Moment On’, ‘Honey, I’m Home’, ‘That Don’t Impress Me Much’, Man! I Feel Like a Woman’, i ‘Forever and for Always’ (svi u top 30 američke ljestvice). Izdala je četiri studijska albuma do 2002. godine, umirovila se od nastupanja dvije godine kasnije, a vratila se koncertima 2012. godine. Dobitnica je pet Grammyja.

1969. Thomas Jacob ‘Jack’ Black, američki glumac, komičar i glazbenik, u svijetu glazbe poznat kao pjevač i gitarist comedy rock dua Tenacious D. Filmske uloge vezane uz svijet glazbe ostvario je u filmovima ‘High Fidelity’, ‘School of Rock’ i 'Tenacious D in The Pick of Destiny’.

1986. Florence Leontine Mary Welch, britanska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica i predvodnica sastava Florence + the Machine, s kojima je izdala tri studijska albuma. Surađivala je i s Calvinom Harrisom na pjesmi ‘Sweet Nothing’, koja je dosegla vrh britanske ljestvice singlova.