Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

pearl-jam-ten

1991. Objavljen je debitantski album grupe Pearl Jam, ‘Ten’. Albumu je trebalo više od godinu dana da dosegne planetarnu popularnost, koja otada do danas nije jenjavala. Izbacio je hit-singlove ‘Alive’, ‘Even Flow’ i ‘Jeremy’. Magazin Q ga je proglasio 59. najboljim albumom ikada (2006.g.), Rolling Stone 209., a Guitar World 15. najboljim gitarskim albumom svih vremena.

1965. The Beatles su upoznali Elvisa u njegovom domu na Beverly Hills, a Lennon je kasnije izjavio: ‘Gdje je Elvis? Izgledalo je kao da smo upoznali Engelberta Humperdincka.’

1977. The Floaters iz Detroita su zasjeli na vrh britanske ljestvice singlova s ‘Float On’. U SAD-u je singl zapeo na drugom mjestu ljestvice.

1988. ‘Monkey’ je postao osmi singl na vrhu američke ljestvice za Georgea Michaela tijekom 80-ih, što je nadmašio jedino Michael Jackson.

2001. Britanski boy band Five je stigao do prvog mjesta britanske ljestvice singlova s ‘Let’s Dance’. Grupa se raspala mjesec dana kasnije, a dotad je prodano 20 milijuna primjeraka njihovih ploča diljem svijeta.

2002. Izdan je treći studijski album grupe Queens of the Stone Age, 'Songs for the Deaf'. Njihov kritički najhvaljeniji album posljednji je na kojem je svirao basist Nick Oliveri i jedini na kojem je za bubnjevima bio Dave Grohl, a među gostima na albumu našao se i Mark Lanegan. 'Songs for the Deaf' je proglašen albumom godine u magazinu Kerrang!, dok su ga NME i Uncut uvrstili na 16., odnosno 28. mjesto svojih lista najboljih albuma dekade. Bend je za pjesme 'No One Knows' i 'Go With the Flow' dobio dva Grammyja.

songs for deaf

Rođeni:

1941. Cesária Évora, zelenortska pjevačica. Poznata po izvođenju coladeire i morne, zbog čega su je zvali 'Kraljicom morne'. Poznata je i kao 'bosonoga diva' zato što se obično pojavljuje na pozornici bosonoga u znak potpore beskućnicima i siromasima u svojoj zemlji. Njezin zelenortski blues često govori o dugotrajnoj izolaciji njezine zemlje i trgovini robljem, a također je česta tema i emigracija (čak dvije trećine Zelenorćana žive vani). Pjevala je na zelenortskom kreolskom, a ponekad na portugalskom. Glazba joj je obično popraćena zvucima gitare, cavaquinha, violine i klarineta. 2004. godine osvojila je nagradu Grammy za najbolji world music album ('Voz d'Amor'). Preminula je 2011. godine.

1953. Alex Lifeson, rođen kao Aleksandar Živojinović, kanadski glazbenik srpskog porijekla, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist grupe Rush. Rolling Stone ga je proglasio 98. najboljim gitaristom svih vremena, a u anketi Guitar Worlda je proglašen trećim najboljim ikada. Godine 2013. inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Rush.

1956. Glen Matlock, britanski glazbenik, najpoznatiji kao originalni basist Sex Pistols.

Preminuli:

1967. Brian Samuel Epstein (r. 1934.), britanski glazbeni agent, najpoznatiji kao menadžer Beatlesa od 1962. do svoje smrti 1967. godine. Bio je poznat kao ‘Princ popa’ i ‘Peti Beatle’, a, iako nije imao prethodnog menadžerskog iskustva, znatno je utjecao na uspjeh Beatlesa te njihov stil i ponašanje. Život su mu uzele tablete za spavanje kad je imao samo 32 godine.

brian

1990. Steven ‘Stevie’ Ray Vaughan (r. 1954.), američki blues glazbenik. Počeo je svirati gitaru sa sedam godina, a prvi uzor bio mu je brat Jimmie. Smatraju ga jednim od ključnih figura blues revivala osamdesetih godina u SAD-u. Virtuoznost u sviranju i pisanju pjesama donijelo mu je slavu i brojne nagrade još za života, koji je tragično prekinut u padu helikoptera nakon koncerta. Imao je 35 godina. Izdao je pet studijskih albuma, a posthumno je 1991. izdan ‘The Sky Is Crying’. Rolling Stone ga je 2014. imenovao 12. najboljim gitaristom svih vremena.