Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hunky dory

1971. David Bowie je objavio svoj četvrti studijski album, ‘Hunky Dory’. Na njemu su svirali Mick Ronson (gitara, mellotron), Trevor Bolder (bas, truba) i Mick Woodmansey (bubnjevi), koji su uskoro postali poznati kao Ziggyjevi Spiders from Mars. Klavijature je svirao slavni Rick Wakeman. Album je sadržavao dvije posvete, pjesme ‘Andy Warhol’ i ‘Song for Bob Dylan’, a danas se pamti po pjesmama ‘Changes’, ‘Oh! You Pretty Things’ i ‘Life on Mars?’. Magazini poput Rolling Stonea, Timea, Pitchforka, NME i Q-a su ga svrstali na svoje liste najboljih albuma svih vremena.

1962. Bob Dylan je po prvi puta stigao u Englesku, gdje je već idućeg dana održao svoj prvi koncert na britanskom tlu.
1973.
Slade su bili na vrhu britanske ljestvice s božićnim singlom 'Merry Xmas Everybody'. 2007. je u jednoj anketi ta pjesma proglašena omiljenom božićnom pjesmom u Britaniji.

1977. 23-godišnji Elvis Costello je nastupio uživo u emisiji TV postaje NBC ‘Saturday Night Live’. Dobio je priliku za nastup u zadnjem trenutku nakon što su Sex Pistols otkazali svoje sudjelovanje. Trebao je izvesti svoju pjesmu ‘Less Than Zero’, no, nakon samo nekoliko taktova pjesme, počeo je izvoditi ‘Radio Radio’, pjesmu usmjerenu protiv medija i njihovog iskorištavanja umjetnika. Costello je zbog ovog ‘incidenta’ dobio zabranu nastupa na NBC-ju koja je ukinuta tek nakon 12 godina.
1982. Karen Carpenter je održala svoj posljednji nastup kad je posjetila jednu kalifornijsku školu i djeci otpjevala set božićnih pjesama. Preminula je ni dva mjeseca kasnije u dobi od 32 godine od posljedica anoreksije, tada gotovo nepoznatog poremećaja.

1982. The Who su u Torontu održali svoj posljednji nastup u prvoj inkarnaciji benda. Ponovno su se okupili 1985. na Live Aidu, ali samo nakratko, te 1989. godine, otkad su još nekoliko puta odlazili na turneje te snimili još jedan album.
1995. Bista Franka Zappe postavljena je u glavnom gradu Litve, Vilniusu. Zasluge su pripisane lokalnom Zappa fan clubu.

2000. Eminem je postao predmetom lažne vijesti koja se širila internetom, a prema kojoj je poginuo u prometnoj nesreći.
2004. Lisa Marie Presley je prodala 85% imovine svog oca Elvisa biznismenu Robertu Sillermanu za 100 milijuna američkih dolara. Sillerman je time postao vlasnik Gracelanda te prava na svu Elvisovu glazbu i filmove.

2012. Adele je proglašena Billboardovim izvođačem godine, a također je primila nagradu za najbolji album, '21'.

Rođeni:
1936. Tommy Steele, rođen kao Thomas William Hicks, britanski glazbenik, najpoznatiji po hitu ‘Singin’ the Blues’ iz 1957. godine. Svojevremeno je prozvan i ‘britanskim Elvisom’.
1939. Eddie Kendricks, rođen kao Edward James Kendrick, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Temptations. Preminuo je 1992. godine. Sedam godina kasnije je u Birminghamu, Alabama, otvoren ‘Eddie Kendrick Memorial Park’.
1942. Paul Vaughn Butterfield, američki pjevač i usni harmonikaš. Bio je jedan od najtraženijih usnih harmonikaša svog vremena i popularan u blues krugovima. Godine 1963. je osnovao danas slavni Paul Butterfield Blues Band. Preminuo je 1987. godine od posljedica predoziranja.
1949. Paul Bernard Rogers, britansko-kanadski pjevač, najpoznatiji kao član grupa Free i Bad Company. Nedavno je nastupao i snimao s grupom Queen. Svrstan je na 55. mjesto u anketi Rolling Stonea o 100 najboljih pjevača svih vremena, a 2011. godine je primio nagradu ‘Ivor Novello’ za izvanredan doprinos britanskoj glazbi.
1958. Mike Mills, rođen kao Michael Edward Mills, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist grupe R.E.M.
1959. Bob Stinson, rođen kao Robert Neil Stinson, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i lead gitarist grupe The Replacements. Preminuo je 1995. godine nakon zatajenja vitalnih organa koje je uzrokovala dugogodišnja ovisnost o alkoholu i narkoticima.

Preminuli:

1982. Big Joe Williams, rođen kao Joesph Lee Williams 1903., američki delta blues gitarist. Dio je Blues Hall of Fame-a od 1992. godine.
2010. Captain Beefheart, rođen 1941. kao Don Glen Vliet, američki kantautor. U svojoj glazbi miješao je blues, rock, psihodeliju i avangardu, a snažno je utjecao na punk, post punk, experimental i alter rock glazbenike. Među najprominentnijim albumima mu je 'Trout Mask Replica' iz 1969. godine.