Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bob dylan 1997

Događaji
1997. Bob Dylan je zadržan na liječenju zbog srčane infekcije na 10 tjedana. Izjavio je kako je mislio da će ‘uskoro sresti Elvisa’.

1967. Jedna od najemitiranijih pjesama na engleskim javnim mjestima, ‘A Whiter Shade of Pale’ Procol Harum, po prvi je puta ušla na britansku ljestvicu singlova. S vremenom je došla i do njenog vrha.
1968. ‘Bookends’ je postao drugi album na američkom broju jedan za Simona i Garfunkela. Na njemu se našao i hit ‘Mrs. Robinson’.

1969. Održan je dobrotvorni koncert u londonskom Roundhouseu za poginule članove i osoblje benda Fairport Convention. Nastupili su Family, The Pretty Things, Soft Machine i John Peel, među ostalima.
1969. U Columbiji, Maryland, jedini su puta zajednički nastupili The Who i Led Zeppelin, a potonji su bili predgrupa.
1973. Koncert Carole King u njujorškom Central Parku privukao je 100 000 posjetitelja. Ipak, najpoznatiji koncert ikada na tom mjestu održali su Simon i Garfunkel 1982., a došlo ih je slušati čak 500 000 ljudi.

centralpark73

Carole King u Central Parku 1973.

1974. ‘Journey to the Center of the Earth’ Ricka Wakemana (bivšeg Yes-ovca) zasjeo je na čelno mjesto britanske ljestvice albuma. Baziran je na istoimenoj knjizi Julesa Vernea. Album je snimljen uživo jer su troškovi snimanja u studiju za takav album bili preveliki.
1978. Paul McGuiness postao je menadžer irskog benda The Hype, uskoro poznatog kao U2.
1985. ‘Brothers in Arms’ grupe Dire Straits je stigao do vrha britanske ljestvice albuma. Bio je broj jedan i u SAD-u i još 24 zemlje svijeta. Dobitnik je dva Grammyja, Brit nagrade za najbolji album 1987., a prodan je u preko 30 milijuna primjeraka diljem svijeta.

BrothersDireStraits

2002. 30 ljudi je ozlijeđeno na koncertu Eminema u Washingtonu DC. Reper je tada promovirao svoj album ‘The Eminem Show’.
2003. Jemini je postao prvi britanski predstavnik na Eurosongu koji nije dobio nijedan bod. Liverpulski pop bend u Latviji je nastupio s pjesmom ‘Cry Baby’.

2004. Madonna je bila primorana otkazati tri koncerta u Izraelu nakon što su teroristi zaprijetili da će ubiti nju i njezinu djecu. Glasnogovornik pjevačice je kazao kako je bila na meti teroroista zato što simbolizira Zapad, a ne zbog toga što prakticira židovsku vjeru Kabalu.

2004. U Zagrebu je prvi put gostovao američki alter-rock sastav The National. U KSET-u ih je slušalo svega 70-ak ljudi, a iza sebe su tada imali dva albuma, ‘The National’ iz 2001. i ‘Sad Songs for Dirty Lovers’ iz 2003. godine. Popularnost im je otada narasla i kod nas i u svijetu, a u Zagreb su se vratili još tri puta: 2007. u Pauk, 2010. u Boćarski dom te 2013. na Šalatu.

Rođeni

1921. Harold Lane ‘Hal’ David, američki tekstopisac. S Burtom Bacharachom je činio jedan od najuspješnijih modernih skladateljskih parova. David je autor tekstova za hitove ‘Raindrops Keep Fallin’ on My Head’, ‘This Guy’s in Love with You’, ‘I’ll Never Fall in Love Again’, ‘Do You Know the Way to San Jose’, ‘Walk On By’, ‘What the World Needs Now Is Love’, ‘I Say a Little Prayer’, ‘(There’s) Always Something There to Remind Me’, ‘One Less Bell to Answer’, ‘Anyone Who Had a Heart’, ‘What’s New Pussycat?’, ‘Alfie’, ‘The Look of Love’ i mnogih drugih. Zbog svojih zasluga u glazbi uvršten je u Songwriters Hall of Fame i Nashville Songwriters Hall of Fame, primio dva počasna doktorata iz glazbe, dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih te dobio Gershwinov nagradu. Preminuo je 2012. godine.

BH

Burt Bacharach i Hal David

1948. Klaus Meine, njemački glazbenik, najpoznatiji kao pjevač hard rock grupe The Scorpions i jedan od samo dvojice članova (uz Rudolfa Schenkera) koji se pojavio na svakom albumu grupe.
1958. Paul Weller, rođen kao John William Weller, britanski glazbenik, poznat po nadimku ‘The Modfather’. S grupom The Jam je 1977. bio predvodnik mod revivala, a grupa je u pet godina djelovanja postigla četiri singla i jedan album na britanskom broju jedan, miješajući punk, psihodeliju, funk, soul i pop. Godine 1982. je naprasno prekinuo djelovanje The Jama i ubrzo osnovao pop sastav The Style Council. Nakon što im je odbijen peti album, 1989. grupa je prekinula s radom, a Weller je tri godine kasnije započeo uspješnu samostalnu karijeru koja traje do danas.

1980. Joe King, američki glazbenik, suosnivač, gitarist i back vokalist grupe The Fray.