Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

TheMackenzieBluesBandCD

Sarah French iz kanadske promotorske kuće SF Publicity me svako malo iznenadi albumom koji mi daje misliti i kao da poručuje, znate ono, ej stani malo, ima i nešto drugo, raznovrsnije, snažnije, novo i prokleto dobro. Da, upravo takav je album "Slam! Bam!" The Mackenzie Blues Banda

 

I ponovno sam na sto muka, pogledom tražim nekog tko će mi objasniti o čemu se radi. Ovaj je bend iz Ontarija zaista imao munjevit uspon u ama baš svakom pogledu. Od njihovog nastupnog albuma "Back Road Revelation" bend samo nastupa, doslovno gdje god može i stigne. Paralelno s tim, tu je njihov studijski rad, odnosno, bolje napisati, priprema za studijski rad, koju provode ama baš svugdje.

The Mackenzie Blues Band čine Trevor Mackenzie na gitarama, kojeg mnogi nazivaju jednim od najpaklenijih gitarista u Kanadi, zatim Tara Mackenzie, pjevačica snažnog vokala s 3,5 oktave kojim, naravno, odmah skreće pozornost na sebe i traži punu pozornost slušatelja, pa Joel Dawson na basu i crno-bijelim tipkama te Mike Weir na bubnjevima i udaraljkama, koji bendu daju tu uvijek potrebnu sigurnost, čvrstinu i volumen. Naravno, u takvom se okružju i Trevor i Tara mogu igrati do mile volje. Baš je zato ovaj album nešto posebno, nešto što još nismo čuli u takvom obliku, u takvoj fuziji, ali i prezenatcijskoj formi. Čujem li ja to, primjerice, Grace Slick? A ne, to je Tara Mackenzie u svom svojem blistavom, snažnom i nevjerojatnom izdanju. Čujem li ja to gitaristički rukopis SR Vaughana? A ne, to je ipak samo njegov prizvuk, ali u putpuno originalnom stilskom okružju nadahnutog Trevora, doista sjajno! Ne bi bilo fer da ne spomenem i ostale glazbenike, koji su dali svoj obol ovom albumu: Chris Murphy na saksofonu, Rob McLean i Drew McIvor na orguljama, Kim Trombley na udaraljke te Rod Ramsay na usnjaku.

TheMackenzieBluesBand

"I Feel A storm Coming" je skladba koja bi mogla sve one koji su mislili da su sve čuli gadno iznenaditi: ono što se događa i čuje u ovoj osmominutnoj pjesmi doista je u najmanju ruku senzacionalno! Posebna pohvala ide pseudopsihodeličnom gitarističkom radu Jamesa Gurleyja. Samo mala naznaka o čemu se radi... Što mislite, kako zvuči kad, primjerice, John Mayall, Tedeschi Trucks Band i Zeppelini potenciraju Hendrixa? A nije to jedina skladba koja će vas samo tako pomesti s lica zemlje. Tu su još rokerica s blues štihom "Down With Love", klasična rokerica "Move On", bluesom određena "Sweet Stuff", ponovno a capella stil u nevjerojatno narastajućoj pjesmi "Bone Cage", a o skladbi "Burned When You Play With Fire" neću puno lamentirati, već samo napisati i po tko zna koji puta potpisati sljedeće: sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su zlatno doba moderne glazbe! Evo još jednog dokaza: poslušajte temu "On The Other Side" u kojoj prevladava izražena doza latino ritma. "Ain't Trayin To Hide" je jednostavna blues pjesma, balada, prava uspješnica u kojoj uz izražajnu glazbenu podlogu dominira Tarina vokalna snaga i reference, koje su toliko čiste, jednostavne i jasne. Razbacana "Up! Up! Up!", u kojoj se čuje onaj poznati zvuk San Francisca, nema nikakve filozofije - jednostavna melodijska konstrukcija i nepatvoreni vokal uz potporu jednostavne gitare, izraženog bubnja, znači ritmički snažno potencirana. Slijedi funky groove tema "High Road", još jedna 'cool stvar' koja bi na radijskim postajama mogla dobro prosperirati. Na samom kraju albuma očekuje nas "Spiritual Power", čiji naziv govori sve - doista lijep završetak jednog posebnog albuma.

PREPORUKA:
"Slam! Bam!" drugi je po redu album inventivnih The Mackenzie Blues Banda. Nisam ih do sada slušao, ali jednostavno su me osvojili svojim posebnim drugim albumom!

Slam! Bam!.. tres i gotovo... i evo još jednog fana ovog benda o kojem drugi pišu i govore sljedeće: 'I felt like I was at some swampy Saturday night fish fry caught betweem a blues sermon and an arson attack' (Andy Mcinness), dok Rick Clark (Lighthouse Blues Festival) o njihovim nastupima kaže: “Awesome vocals, incredible guitar playing, solid rhythm section and inspired songwriting -The MacKenzie Blues Band successfully touches all the bases…. a band that grabs you out of your seat and wraps itself around you!”

Više saznajte na:
www.mackenziebluesband.com
www.facebook.com/tmackbluesband
www.cdbaby.com


Popis pjesama:

1. Prelude 0:41
2. Down With Love (Slam! Bam!) 3:08
3. Sweet Stuff 2:51
4. Move On 3:58
5. Bone Cage 5:29
6. . Burned When You Play With Fire 3:13
7. On the Other Side 5:29
8. Ain't Tryin' to Hide 4:18
9. I Feel a Storm Coming 8:02
10. Up! Up! Up! 4:30
11. Higher Road 3:26
12. Spiritual Power 6:36

(SF Publicity)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike