Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Jantar


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2015
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Noise rock / Post-rock / Prog-rock / Alternative/Indie Rock / Kraut Rock / Progressive Rock
Dodano Utorak, 29 Rujan 2015
Žanr Rock
Length 40:04
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2015
Država Hrvatska
Etiketa Unrecords / Vox Project
Catalog Number UNREC10 / VOX20
Edition details objavljeno: 30.8.2015.; produkcija: Žen; snimano: Zagreb - kraj 2014.- početak 2015. u Soundbrick Studiu i ViBRa Studiu
Tags Žen Unrecords Release Vox Project

Review

U zadnjih je nekoliko godina četveročlani audio-vizualni bend Žen dobio mnoge pohvale za debitantski album „I onda je sve počelo“, kako od strane publike, pa tako i od kritike koja je prihvatila njihov specifičan glazbeni izričaj. U međuvremenu su njihove pjesme uključene u raznorazne kompilacije, no sada je došao na red na drugi studijski album kojeg su cure nazvale „Jantar“.

U globalu je vidljivo kako je bend kroz samo nekoliko godina postojanja i intenzivnog rada na svirkama diljem regije i šire stekao poveće iskustvo koje se manifestiralo u kvaliteti i kompaktnosti pjesama koje su napravljene da izvrsno zvuče, osim na albumu, tako i prvenstveno na live svirkama. Bezkompromisni rokerski riffovi s masom distorzije zvuče samouvjereno, a kada se u njih ubaci pokoji stih vokala, koji se među njih odlično uklopio, tada se pjesme dovode na višu razinu. Povremeni recitativ s zanimljivim motivima uz još zanimljiviju boju glasa koja na miran i staložen način nosi veliku poruku, snagu i upečatljivost. Ovdje vrijedi da je manje više.

Ukupno osam pjesama albuma koji započinje žestokom distorzijom u „Ja ću biti bor“, u post-rock stilu s primjesama grungea i nastavlja u „Igra protona, elektrona i neutrona“. To je eksperimentalna igra gitare i bubnjeva koja je pristuna i u pjesmi „Žal“. Ambijentalnu stvar posvetile su Slavi Raškaj, a slična joj, i s baladičnog prizvuka, je „Išao sam nigdje, bila sam svugdje“. Specifična „Tvoje šape ostavljaju tragove“, logični je nastavak na prethodne dvije, no s primjesom modernog indie rocka, različita od ostatka albuma. U tu kategoriju spada i „Kraj početak“ u kojoj su se cure poigrale s različitim zvukovima, a sa „Slavenskom bajkom“ završavaju drugo glazbeno poglavlje svoje karijere.

Album se ljubiteljima indie/post-rocka može svidjeti na prvo slušanje, a njegova najbolja karakteristika jest činjenica da na njemu nema ponavljanja, svaka je pjesma svijet za sebe i kao takva donosi mnoštvo karakterističnih dijelova koji će vas oduševiti.

Maja Trstenjak

Hits 1827
 i onda je sve počelo « i onda je sve počelo Žen Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma

Slučajnih 5

Supernatural Supernatural
Santana
1999 4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5