Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Adele
Žanr Pop
Grad London
Država Engleska, UK
Aktivan od 2006. -
WEB http://adele.com/
Tags Adele

Bookmark

Adele Laurie Blue Adkins (Tottenham, 5. svibnja 1988.), poznatija kao Adele, je engleska pjevačica, tekstopisac, glazbenica i multiinstrumentalistica. Dobitnica deset Grammy nagrada, četiri Brit Awards, četiri American Music Awards, Zlatnog Globusa, i nagrade Oscar, između ostalih.

Adele je ponuđen diskografski ugovor od XL Recordingsa nakon što je njezin prijatelj objavio njenu demo snimku na MySpace, 2006. Njezin debitantski album, 19, izdan 2008., naišao je na komercijalni uspjeh, te je bio dobro primljen od kritike. Album je ostvario četverostruku platinastu nakladu u Velikoj Britaniji i dvostruku platinastu nakladu u SAD-u. 2009., na dodjeli prestižnih nagrada Grammy, osvojila je nagradu za najboljeg novog umjetnika i najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Drugi studijski album, 21, objavljen je 2011. Album, hvaljen od kritike, nadmašuje uspjeh prvog albuma, osvojivši šest Grammy nagrada u 2012. godini, uključujući nagradu za album godine, izjednačavajući rekord za najviše osvojenih Grammyja neke ženske glazbenice u jednoj noći. Album je certificiran platinastom nakladom šesnaest puta u Velikoj Britaniji, dok je u SAD-u držao top poziciju duže nego ijedan album od 1985., dosegnuvši dijamantnu nakladu. Do 2013., album je prodan u preko 26 milijuna primjeraka diljem svijeta.

2013. godine, osvojila je nagradu Oscar i Zlatni Globus za najbolju originalnu pjesmu, "Skyfall", napisanu za film istoga imena, iz James Bond serijala.

Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Adele

Albumi (4)
Songs (72)
# Song
Hits 2231

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42