Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Here If You Listen


Bookmark

Data

Released Listopad 2018
Format Albumi
Vrsta Folk-rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter / Acoustic
Dodano Četvrtak, 14 Ožujak 2019
Žanr Rock
Length 45:07
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2018
Država Europa
Etiketa BMG
Catalog Number 538429532
Edition details objavljeno: 26.10.2018.; producent: Michael League; snimano: 1974. - Flux Studios, New York
Tags David Crosby BMG Michael League

Review

David Van Cortlandt Crosby (ili kraće David Crosby) jedan je od zlatnih, nezaobilaznih pripadnika folk i rock glazbe koja se razvila i bila popularna šezdesetih, ali se rado sluša i danas. Bio je osnivač grupe „The Byrds“ i kasnijeg akustičnog trojca „Crosby, Stills & Nash“, koji je na legendarnom Woodstocku (1969.) nastupio samostalno, ali i s Neil Youngom kao „Crosby, Stills, Nash & Young“. Ovo je iduće godine rezultiralo njihovim zajedničkim albumom „Déjà Vu“. Suradnja s grupom „The Byrds“ i „CSN&Y“ dovela je Crosbyja do čak dvostrukog ulaska u američku „Rock And Roll Hall Of Fame“ („Kuću slavnih“).

„Here If You Listen“ sedmi je studijski samostalni album Davida Crosbyja. Doduše, radio ga je u bliskoj suradnji s nekoliko istaknutih (gotovo četrdeset godina mlađih!) glazbenika koji su mu, osim instrumentalnog, dodali svoj vokalni, pa i autorski prilog. To su: Becca Stevens (američka jazz, pop i folk pjevačica i gitaristica), Michael League (američki basist, aranžer i producent, s kojim je surađivao i na prošlom albumu) i Michelle Wilis (kanadska pjevačica i klavijaturistica). Na taj način, Crosby je nastavio djelovati pod blagim utjecajem jazza i istovremeno ostao vjeran sebi svojstvenom akustično-gitarističkom folk-rock izričaju te skladnom višeglasju, što svemu daje šarmantan prizvuk šezdesetih.

Album otvara pjesma „Glory“, za koju su kao autori teksta i glazbe supotpisani svi navedeni suradnici. Nježna je to uvertira u jedan nadasve smiren, skladan, kvalitetan i nepretenciozan album. „Kada lutaš/putuješ sam/Pokušavaš uhvatiti svako zrno pijeska/što klizne ti kroz prste…/I vjetar/osjećaš na koži/I sve što je izvana/Razbija te…“. Vokalno i gitaristički bogata, nije opterećena suvišnim udaraljkama, a zvuk klavijatura i basa je minimaliziran. Druga pjesma nosi naslov „Vagrants Of Venice“ i sveukupnu glazbu napisala je Becca Stevens. Na vokalima ponovno surađuju svi i jako podsjeća na njegovo CSN-razdoblje. Ugođaj pjesme je nenametljiv, tekst slojevit i vjerojatno aludira na odnos čovjeka i vremena, otuđenost, te divljaštvo kao negativnu posljedicu djelovanja suvremenih civilizacija. Iduća pjesma nosi naziv „1974“, vrijeme kada je Crosby imao 33 godine. Glazbu je skladao s Beccom Stevens, a na tekstu su radili svi četvero („Neka moja ljubav pobijedi (poput tvoje krvi, prijatelju)/ Sve moje ljubavne pjesme (izbaci ih van ponovno)/Uživajte u glazbi, neka se brine o vama/Ukoliko vam se priča ili kraj ne sviđaju/uzmite olovku i napišite je ponovo…“). Opet dominiraju žičani instrumenti, osjeća se 12-žičana gitara, sa skladnim pratećim vokalima.

„Your Own Ride“ započinje prebiranjem po glasoviru koji je ovoga puta svirao Bill Laurance, poznati britanski pijanist. Žičanih instrumenata gotovo da i nema. U drugom dijelu ubačeno je nešto malo akustične gitare i ukulela, kako bi se razbila eventualna monotonija pjesme. Prateći vokali efektno naglašavaju refren. („Ljubav su krila/drže nas u zraku/istina može biti teška/Ali barem je stvarno ovdje/Ne tek slika, već supstanca u unutrašnjosti/Istinu, dajem ti, moje dijete/za ponijeti sa sobom…“).

Iduća pjesma „Buddha On A Hill“ u kojoj su skladateljski ponovno svi četvero participirali, najdraža mi je pjesma na ovom albumu. Refren ujedno sadrži i naziv albuma „Here If You Listen“. Opet dominiraju gitare, s klavijaturama u diskretnoj podlozi. Šesta kompozicija na disku je pjesma skromnog naslova „I Am No Artist“ u kojoj je Becca Stevens u stvari uglazbila stihove Jane Tyson Clement, pjesnikinje i dramaturginje iz prošlog stoljeća. Crosby je ovdje samo vokalno sudjelovao, a odsvirali su je svi ostali. Slijedi pjesma „1967“ u kojoj teksta baš i nema, već se radi o vokalnom i gitarističkom nadopunjavanju. Osma pjesma je „Balanced On A Pin“ s Crosbyjevim tekstom i zajedničkom glazbom. Opuštajuća je i slušljiva, ali me podsjeća na sve što sam ranije čuo na ovom albumu.

Iduća „Other Half Rule“ ponovno nas vraća u CSN&Y dane. Tekst možda ima nekih autobiografskih elemenata („Spasi nas od nas samih/na drugoj strani pravde“). Pjesma ima zanimljiv break i nakon toga se vraća u višeglasje. Pjesma „Janet“ potpuni je autorski uradak Michele Willis te je osjetno različita od ostalih skladbi, ali vrlo dopadljiva i zanimljiva. Becca ovdje svira „charango“, desetžičani instrument sličan lutnji.

Album zatvara kompozicija „Woodstock“, obrada skladbe iz 1970., koju je napisala Joni Mitchel, stara Crosbyjeva ljubav. Uz Davida Crosbyja ovdje je pjevala i Becca Stevens.

U usporedbi s albumom prethodnikom „Sky Trails“ (2017.) koji ima kompletnu ritam sekciju i puhače, „Here If You Listen“ na prvu zvuči na neki način siromašnije i više podsjeća na „Lighthouse“ (2016.). Međutim, ovaj album vokalno je razrađeniji i stilski ujednačeniji od prethodnika.

„Here If You Listen“ album je kojega će svatko tko voli šezdesete poželjeti imati u svojoj zbirci te zbog toga neće požaliti. David Crosby je još jednom dokazao (i to u vrlo kratkom roku od prošlog studijskog objavljivanja) kako i u sedamdeset i sedmoj godini života ima kreativnog potencijala, vokalnih mogućnosti i dovoljno iskustva i znanja da se poveže s kvalitetnim glazbenicima. Ono što posebno veseli jest činjenica da je taj radosni i pozitivni duh šezdesetih uspio prenijeti i na znatno mlađe suradnike.

Ivan Dukić

Hits 1459
Sky Trails « Sky Trails David Crosby Albumi Kronologija For Free » For Free

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

Mirage Rock Mirage Rock
Band of Horses
2012 3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5

IzvještajiChui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru


Milky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici