Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2014
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Regional Blues / Modern Electric Blues / Contemporary Blues
Dodano Srijeda, 04 Listopad 2017
Žanr Blues
Length 1:36:23
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2014
Država Europa
Etiketa Warner Bros. Records
Catalog Number 9362 49335 4
Edition details objavljeno: 19.9.2014.; produkcija: Bharath Ramanath i Gary Clark Jr.; snimano: tijekom turneje 2013. - 2014.
Tags Warner Bros. Gary Clark Jr. Bharath Ramanath

Review

Upravo je jučer Warner Bros. Records objavila dvostruki koncertni album jednostavno nazvan "Live", kojeg je tijekom turneje 2013./2014. snimio Gary Clark Jr. i njegov Gary Clark Jr. Band. Da nije bilo uvijek nama naklonjene promotorice Betsie Brown iz Memphisa i njezine Blind Raccoon, ne bismo sada mogli biti ekskluzivno informirani o ovom dojmljivom novom izdanju.

Kako to uvijek biva u umjetnosti, o kojem god pravcu da se radi, u svakom postoje određeni ljudi, umjetnici koji su ispred svoga vremena i u svom području djelovanja čine inovativne pomake. Tako je, primjerice, Miles Davis svojom trubom pokrenuo nešto što je kasnije svakako debelo utjecalo općenito na jazz glazbu. Njegov stil prezentacije Big Band melodije poguralo je razvoj novih pravaca u jazzu, jazz-rocku i tko zna gdje još. Isto tako, na drugoj su strani, Keith Richards, Eric Clapton i Albert King (njih sam izvukao slučajno, kako ne bi dovodio u pitanje sve druge, tko bi ih sve pobrojao) uobličavali, svaki u svom segmentu, ritam i blues, rock n' blues, blues ili pak r'n'r. Evolutivni razvoj ovih velikana bitan je za povijest moderne glazbe, ali jednako tako oni su važni za budućnost, jer njihovo naslijeđe svakako je bitno i neprocjenjivo. Eto, u tom okruženju, u tom sjajnom, modernom i kvalitetnom glazbenom svijetu stasao je Gary Clark Jr. Ovaj mladi gitarist, pjevač i vođa benda u posljednjih nekoliko godina snažno se afirmirao i inflitrirao u mnoge važne događaje i festivale, a svojom ekspresivnom izvedbom publiku ostavlja bez daha. Garyju nije bitno gdje nastupa, je li to mali, zadimljeni klub ili veliki 'open - air stage' , on uvijek snažno odašilje svoju glazbu, svoju poruku i time samo dokazuje koliko u cijeloj priči ima stvarnosti i iskrenosti. Mnoge zbunjuje spada li Gary u novu ili staru gardu, kome je naklonjen? Vjerujem da je to manje bitno, jer on njeguje svoju glazbu, u kojoj tako znalački spaja moderne glazbene trendove i tradicionalnu glazbenu formu. Curtis Mayfield i Marvin Gaye samo su neki od istaknutih duhova glazbenog stvaralaštva Garyja Clarka Jr., no, s druge pak strane, nitko se ne čudi kada ga nazivaju progalaktičkom fuzijom Jay-Z-ja i Erica Claptona. Moram priznati da se i sam čudim takvim usporedbama, jer meni se osobno čini da Gary itekako mnogo gradi sve to oko sebe, ali na najboljim tradicijskim normama rocka i bluesa s kraja šezdesetih pa sve do sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

"Live" je pravi prikaz i svjedočanstvo njegove spontanosti i izražene vibre za glazbenu formu; on nema set listu, on svira kako mu dođe, a i sam kaže kako je sve to ionako samo soul glazba. Stoga njegov bend, kojeg čine King Zapata (gitare), Johnny Bradley (bas) i Johnny Radelat (bubnjevi), u svakom trenutku može snažno poduprijeti ono što će "šef" odsvirati.

Na albumu se našlo 15 pjesama, koje na svoj specifični način jasno govore da ovaj mladi glazbenik ima kristalno jasnu viziju svoje karijere. Da je njegov blues vrijedan naše pozornosti i da je na kraju ovaj dvostruki album jedan od najbogatijih live albuma uopće, govore "Catfish Blues", "Three O’Clock Blues", "Numb", "Ain’t Messin’ ‘Round", "If Trouble Was Money", "Third Stone From The Sun/If You Love me Like You Say", "Please Come Home", "Blak and Blu" i "When The Sun Goes Down" kao samo neke od skladbi koje naglašavaju svu vrijednost i kvalitetu ovog sjajnog glazbenika i njegovog benda.

Malo-pomalo, vadeći albume, preslušavajući i komparirajući, došao sam do zaključka da u protekloj dekadi nisam čuo ovakav album uživo. Možda se jednom u deset godina snima ovako nešto a onda je to svakako praznik za moje, a nadam se uskoro i za vaše uši.

Gary Clark Jr. i "Live" strahovito podsjećaju i zrače onom nadahnutom svirkom koju su nekada davno mogli čuti na jednom od ponajboljih live albuma uopće, Cockerovog live-albuma "Mad Dogs & Englishmen" (objavljen u kolovozu 1970., od strane A &M Records, a snimljenog samo pet mjeseci ranije u Fillmore Eastu). Istinskim znalcima bolje preporuke nema. Vjerujte mi, jako ćete se iznenaditi, oduševiti a potom i dobro uživati.

Mladen Lončar - Mike

Hits 540
Gary Clark Jr. Albumi Kronologija Live/North America 2016 » Live/North America 2016

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42