Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Iluzije


Bookmark

Data

Released Lipanj 2017
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 05 Srpanj 2017
Žanr Pop-Rock
Length 44:59
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2017
Država Hrvatska
Etiketa Agapa
Catalog Number 6078134
Edition details objavljeno: 19. lipnja 2017.; produkcija: Jura Ferina i Pavle Miholjević; izvršna producentica: Gordana Bosak
Tags Pavle Miholjević Jura Ferina Natali Dizdar Agapa Gordana Bosak

Review

Lakoćom kojom i pjeva, odavno (bar u i za svoje ime) otpuhavši inače opravdane sumnje u glazbene reality-show cirkuse, Natali Dizdar snagom golog talenta pametno je, polagano i strpljivo gradila status kojeg danas drži usprkos nenametljivom i kvantitetom tankom portfoliju. A to je status pouzdane i pametne pop-umjetnice uz koju se neće lijepiti diletantizam ni šuplji glamur, a koja će uvijek biti sposobna izbaciti jak, radiofoničan koliko i elegantno skockan singl. I album – iako je ovo u već trinaest godina dugoj karijeri tek treći studijski (uz jedan koncertni, ujedno i najtanji u tom nizu), očekivanja se savršeno poklapaju s onim što dobivamo. "Iluzije" su, dakle, još jedan vrlo dobar album sastavljen od dokazano dobrih singlova i nekoliko sjajnih pop-pjesama s premazima soula, R&B-ja, jazza te daška "bolje prošlosti".

Devet je čak godina prošlo od albuma "Pronađi put", što je tek statistički ogromna stanka, s obzirom da je rezana koncertnim "ZKM Live" i singlovima koji su vodili ka novom albumu. Bez žurbe i forsiranja, kako uostalom i zvuči Natali u svim svojim inkarnacijama pred mikrofonom. Ovdje i u (ko)autorskoj ulozi, pa se njezino ime veže uz čak sedam pjesama i bez spominjanja vokala. U takvom razvoju događaja za očekivati bi bilo da album – kako je opet sve češće slučaj – funkcionira tek kao zbirka singlova i nekoliko nužnih dodataka, čemu se "Iluzije" usprkos nekoliko manjih pokliznuća ipak uspjevaju othrvati. I to opet u elegantnom, ležernom tonu i s gardom već formirane, dokazano sposobne i posebne pjevačice.

Singlovi poput "Mjesto za jedno" i "Grijeh" nose album, i to sa središnje pozicije, taman korak poslije padanja tempa s dosadnjikavom "Mrak" i nedorečenom "Zvijer (Glad)", čija dva naslova kao da odaju neodlučnost i nesigurnost u ono što se htjelo postići. Uvodni je pak val više nego bogat da te "rupe" učini tek pauzama: otvarajuća se "Nećeš me, zar ne" s diskretno doziranim instrumentarijem kotrlja kao tiha bomba od pop-pjesme, na koju se singlovi "Iluzionist" i "Ne reci zauvijek" lijepe kao idealna kompilacija za ova ljetna predvečerja. Retro prizvuk kojeg je Natali njegovala od samih početaka karijere brusi se iz pjesme u pjesmu, iz albuma u album, pa i ovdje dobivamo više nego pristojnu porciju prvoklasnog popa kao stvorenog za snobove, ali i za sve koji jednostavno žele uživati u kvalitetnoj, pouzdanoj, a lakoprohodnoj i neobveznoj glazbi.

"Iluzije" su tako i sastavljene, od razvaljujućih singlova, od kojih je gotovo pa naslovni "Iluzionist" čak možda najtanji, do zadimljenih ljepota iz pozadine, poput "Danima", R&B balade koja svakim novim slušanjem zavodi otvorenije i uspješnije, ili "Out of Time", obrade iz kataloga britpop prvaka Blur. Nije sve uvijek na istoj razini i na trenutke stvari i otkližu u puku zanatsku korektnost, ali provjerena pjevačka snaga same Natali, kao i pouzdan rad suradnika poput "leteće štuke" Dine Šarana i Vlade Mirčete iz Mayales ne dopuštaju da se sve izmakne kontroli i padne ispod visoko podignute letvice. "Iluzije" su utoliko sjajan album za lak, opušten hod kroz (ne samo) ove ljetne mjesece, a za Natali Dizdar još jedan dio mozaika što nam slikovito pripovijeda zdravu, lijepo osmišljenu i nigdje forsiranu pop-priču, kakvih nikad dosta i kakve su uvijek dobrodošle, osobito u vremenima izvrnutih i švercanih vrijednosti kad se pod pop prodaje i želučani grop.

Toni Matošin

Hits 1024
Pronađi put « Pronađi put Natali Dizdar Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42