Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2013
Format Albumi
Vrsta / Progressive metal / Progressive Rock
Dodano Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015
Žanr Rock
Length 1:08:01
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2013
Država Europe
Etiketa Roadrunner Records
Catalog Number RR7604-2
Edition details Produkcija: John Petrucci
Tags Dream Theater John Petrucci Roadrunner Records

Review

Dream Theater su osnovali, gitarist John Petrucci, basista John Myung i bubnjar Mike Portnoy 1985. godine u Massachusettsu tijekom njihovog studiranja na Berklee College of Music. Uz neke promjene, konačna postava benda su Petrucci, Myung, LaBrie, Rudess i Mangini. 2010. godine ih je napustio Mike Portnoy.

Dvanaesti studijski album, jednostavnog naziva Dream Theater sadrži 9 pjesama sveukupnog trajanja skoro 70 minuta. Album je prodan u više od 34 000 primjeraka te je zauzeo sedmo mjesto na Billborad 200 ljestvici, i ujednom im je to treći top 10 album.

Prvi singl s albuma je pušten 5.kolovoza The Enemy Inside te mjesec dana kasnijeAlong for The Ride. Album je službeno izdan 24. rujna 2013. Za razliku od prijašnjih albuma, ovaj je puno raznovrsniji i, ajmo reći, avanturistički. Iako je Mike Portnoy izvrstan bubnjar, Mike Mangini je odličan izbor i odlično se uklopio u bend.

Album počinje s False Awekening Suite koja stvara epski osjećaj, a sastoji se od tri odvojena dijela: Sleep Paralysis, Night Terrors Ludic Dreams. Sljedeća pjesma je The Enemy Inside u kojoj je Mangini zabljesnuo na albumu u kombinaciji sa žestokim Petruccievim riffovima. Enigma Machine je prvi instrumental u zadnjih deset godina koji se nalazi na albumima Dream Theatera i u toj pjesmi si je Petrucci dao oduška te nas počastio s par odličnih solo dionica. No najbolji gitarski tonovi se zapravo čuju na Behind the Veil koja počinje polagano i ima pomalo jezivi prizvuk. Surrender to Reason pokazuje koliko je Rush imao utjecaj na razvoj DT stila, a album zaključuje odlična Illumination Theory koja će vas sigurno zaintrigirati, traje 22 minute i čini se kao da skoro svakih tridesetak sekundi bend svira nešto novo. Pjesma je podijeljena u pet dijelova: Paradoxe de la Lumiere Noire, Live, Die, Kill, The Embracing Circle, The Pursuit of Tturh i Surrender, Trust & Passion.

James Labrie je jedan od najjačih vokala prog metala dugo vrijeme, majstor je svog zanata , kao i ostali članovi Dream Theater i ovaj album mu je jedna od najboljih vokalnih izvedbi do sada.

Cjelokupni dojam je da ako nas je Dream Theater ikada razočarao, s ovim album su to popravili. Glazbena izvedba je besprijekorna, čitav bend je složen od vrhunskih umjetnika, mix je odličan. Dream Theater ljudi obično ili vole ili mrze, no ovaj album bi vrlo lako mogao ući u svačije uši. Štoviše, što ga više slušate - to je bolji.

Suzana Svečnjak - Romanić

Hits 661
A Dramatic Turn Of Events « A Dramatic Turn Of Events Dream Theater Albumi Kronologija Distance over Time » Distance over Time

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42