Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2020
Format Albumi
Vrsta / Piano Jazz / Crossover Jazz
Dodano Utorak, 28 Travanj 2020
Žanr Jazz
Length 41:31
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6092352
Edition details objavljeno: 24.4.2020.; producent: Matija Dedić; snimano u zadužbini Ilije M. Kolarca kod snimatelja Dejana Vozlića, osim
Tags Croatia Records Matija Dedić

Review

Bilo je sasvim prirodno očekivati da će Matija Dedić kad tad snimiti album Gibonnijevih pjesama, i to je učinio 2004. kada je na albumu "Tempera" u jazz varijanti predstavio njegove najpoznatije pjesme, no ovo što sam danas čula nadmašilo je sva moja očekivanja. Gibonnijeva glazba inače je toliko impresivna da je lako izgubiti se u njoj. Njegova djela imaju puno drugih razina, bilo one intelektualne, tematske ili emotivne. To je više nego ikad vidljivo u najnovijem i posve ogoljenom izdanju "Tajna vještina", gdje je Matija Dedić majstorski iznio samo jedan djelić Gibonnijevog opusa.

U smjelom otvaranju albuma s "Divjim cvitom" sažeto bilježi svoj impresivan i složen senzibilitet jazz glazbenika s vrlo širokim rasponom izraza: romantičnim odlomcima i instinktom za melodiju, ali i snažnim i uzbudljivim inovacijama. Već u sljedećoj pjesmi, hipnotičkoj "Žeđam", slušatelja hvata na udicu Gibonnijeve prepoznatljive melodije, polako gradi intenzitet, nikada ne odskače od svoga stalnog pulsa, ali je onda ispreplete sa svojom posve drugačijom improvizacijom. Mračan osjećaj pjesme polako blijedi i otkriva čistu, veličanstvenu verziju glazbene teme. Ovako neobično uvjerljiva, meni je jedna od najupečatljivijih na cijelom albumu. "Cesarica" donosi jedan neočekivani zaplet. Dedić joj daje raznolikost i teksturu suprotstavljajući pomalo romantičnu i vrlo poznatu melodijsku liniju sa neobičnom invencijom. Ovo je autoritativna prezentacija jedne od najvažnijih pjesama posljednjih 30 godina. Pažljivo iznesena "Kad sam nasamo s njom" daje upravo onu notu emocionalne ekspresije, neuhvatljivo ispitivanje osjećaja boli na tijelu i njenog unutarnjeg iskustva, ali opet posebne ljepote. U skladbi "Ispod moga pramca (Tempera)" on uživa u harmoničnoj i ritmičkoj slobodi jazza profinjenošću i disciplinom koja se dobiva jedino klasičnim obrazovanjem. Dedić posjeduje nevjerojatan dar da poznate melodije učini tako uvjerljivo svojima, a za biti u stanju prenijeti to iskustvo u glazbu svog (vlastitog) srca i uma, potrebna je značajna domišljatost ("Tajna vještina"). Duboka povezanost i razumijevanje Gibonnijeve glazbe jasna je i iz emocionalne evokacije koju postiže u "Sve ću preživit". Ovo je glazba koja nastoji produžiti senzualno iskustvo, onaj unutarnji aspekt. Pomalo iznenađujuće, na albumu se našla i "Hide the Mirror", sa zapostavljenog Gibonnijevog albuma na engleskom jeziku, "20th Century Man". Ovdje Dedić lagano balansira između visokih i niskih tonova, te joj daje neobičnu ljepotu. Pruža savršen dokaz majstorstva i razumijevanja ove glazbe, otvoren je svakoj improvizaciji i suptilnoj promjeni boje te izazovima koje one predstavljaju. Svi će se složiti da je "Nisi više moja bol" jedna od posljednjih onih doista velikih pjesama koje je Gibonni napisao. Nikša Bratoš na gitari i Mladen Kosovac na harmonici s njim stvaraju učinkovit zvučni spektar pa ova pjesma na kraju albuma ostaje poput finog okusa vina u ustima nakon ispijene čaše.

Ne sjećam se kad sam posljednji put recenzirala album odmah po prvom slušanju, ali to je vjerojatno čar glazbe. Nije tajna da Gibonni piše zlata vrijedne pjesme, niti da Dedić zna svirati, ali potrebna je vještina da se u slušatelju probudi novo osjećanje, novo divljenje, i da mu se barem malo pomakne duša.

Ivana Lulić

Hits 2904
Influences « Influences Matija Dedić Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

IzvještajiChui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru


Milky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici