Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Memphis - Koprivnica - Puttaparthi


Bookmark

Data

Released Prosinac 2014
Format EP
Vrsta World
Dodano Srijeda, 18 Ožujak 2015
Žanr World
Length 17:35
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2014
Država Hrvatska
Etiketa RockLive Records
Catalog Number CD 001
Edition details Objavljeno: 5.12.2014.; produkcija: Miroslav Evačić; snimano: Kućni studio M. Evačić, tijekom 2014.
Tags Miroslav Evačić RockLive Records

Review

Odlučivši napisati tekst vezan uz novi EP "Memphis – Koprivnica – Puttaparthi", kojeg je 5. prosinca prošle godine objavila koprivnička izdavačka kuća Rocklive Records, znao sam da to neće biti nimalo lak zadatak, budući da je ovaj instrumentalni EP potpisuje poznati koprivnički etno-glazbenik Miroslav Evačić, zajedno sa suprugom Gordanom.

Sjećajući se našeg opuštenog druženja i svirke uživo u studiju radija Križevci, u emisiji Blues za vas, doista nisam želio propustiti to zadovoljstvo. Jednako tako nisam ograničen nikakvim ogradama niti diktatima i zato me tim više inervira glazbeni sadržaj i emocija, koje u sebi nesumnjivo nosi poznati koprivnički glazbenik. Ovaj EP deveto mu je izdanje, na neki način i obilježavanje desetogodišnjice njihovog prvog albuma "Čardaš Blues". Gordana i Miroslav Evačić su ponovno sve odsvirali sami i kao da je na ovaj način zapravo zatvoren jedan ciklus. I sad je pitanje što će biti sljedeće... Poznavajući Miroslavov glazbeni opus, on uvijek ima nekog skrivenog asa u rukavu. Kao što znamo, on je glazbeni producent, instrumentalist i kreator vlastitoga glazbenog pravca nazvanog 'čardaš blues'.

Nesumnjivo, krasi ga ta njegova određenost ka lokalnoj glazbenoj tradiciji. Svi znamo da je Podravima bogata tradicijskom, narodnom glazbom. Naravno, pri tome isključujem svaku pomisao na neku 'novokomponiranu' glazbu. Ovdje je riječ o tome kako povezati utjecaje koji dolaze s delte Mississippija i koji se na tako osebujan i originalan način sljubljuju s glazbenom tradicijom oko, ali i preko rijeke Drave.

Upravo je zato znakovit ovaj naslov - "Memphis – Koprivnica – Puttaparthi". Memphis je svjetski grad blues glazbe, Koprivnica je središte Evačićevog glazbenog interesa, dok Puttaparthi predstavlja indijsku glazbenu tradiciju. Ovakav ciklus teško možete susresti na jednom mjestu, tim više što se radi o instrumentalima u kojima se sve to tako spontano, lagano i s velikom dozom emocija provlači i čini ovih pet skladbi materijom nad kojom bi se trebalo zapitati, gdje je tu kraj ? Naravno, nema ga, sve to ovisi o snažnim i osebujnim vibracijama i emocijama, koje su dio glazbenikova unutarnjeg bića. Možda se baš zato na prvo slušanje stječe dojam tipa, pa kaj je to? To je prav zaprav, tak' lepa svirka i gotovo. No, kada se presluša više puta, počinju se otvarati savim drukčija viđenja i dobiva se sasvim druga slika. Svaka od pet snimljenih pjesama ima svoju priču i daje nam svoj vlastiti, potpuno originalan glazbeni izričaj.

Koliko god sam slušao albume Miroslava Evačića, uvijek u njima možete pronaći sebe, osjetiti da itekako ova priča ima smisla i drži vodu, osobito stoga što se Miroslav vraća nezavisnom izdavaštvu. Naime, radi o izdanju koprivničkog RockLive Recordsa, koji obično promovira mlade, slabo poznate autore. Pa i sam vlasnik, Denis Košćak, o ovom izdanju kaže: "Sada je pred nama ovo izdanje već afirmiranog i dobro poznatog, nagrađivanog autora, a to je, dakako, Miroslav Evačić." No, jednako tako Miroslav, kao i uvijek, čvrsto stoji na zemlji i o svemu kaže: "Ovo je još jedan projekt u koji smo uložili puno truda i ljubavi. Ako nemaš puno novaca, moraš imati barem vlastite energije. A ak' to ne voliš kaj radiš, onda opet od toga ne bude niš'!"

No, ovih nepunih 18 minuta bilo je dovoljno da barem mene osobno dobro prodrma i probudi iz ove raznovrsne i bogate svjetske produkcije i vrati tamo gdje mi je mjesto. Na nevjerojatno bogatu hrvatsku tradicijsku glazbenu ostavštinu. Naravno, naša etno-scena ima odličnih izvođača, ali Miroslav je učinio taj pomak u ovom tradicijskom glazbenom smislu i od toga ne želi odustati. Na tome mu se mora odati priznanje, čemu svjedoče brojne glazbene nagrade koje su otišle potpuno zasluženo u njegove ruke. Na žalost, moram napisati i da je Miroslav više poznat i priznat vani nego doma.Ne znam zakaj, ali jako dobro mi je poznata ta spika.

Sam EP snimljen je uz minimalnu instrumentalnu pratnju: Miroslav Evačić svira cimbale, gitaru, bas i udaraljke, a u instrumentalnoj pratnji na cimbalu mu pomaže supruga, Gordana Evačić, koja iza sebe ima zavidnu glazbenu karijeru.
Album nam donosi pet instrumentalnih skladbi: prva je obrada starog hita Chucka Berryja, dvije su tradicionalne skladbe, a dvije su Miroslavova autorska djela. Iako su ove instrumentalne skladbe dosta smirene, potpuno smooth atmosfere, one zapravo u sebi kriju nepatvoreni, bogati ritmični naboj. Baš zato se Miroslav najbolje izražava u najminimalnijem, da ne napišem, oskudnom obliku. Da, fascinira me ta sposobnost da sve to zvuči tako prirodno, kao da se radi o najnormalnijoj stvari.

Moram posebno istaknuti da se na "Memphis – Koprivnica – Puttaparthi" nalazi i skladba "Blues za Buhu", što je samo još jedan dokaz da je, na kraju krajeva, Dražen Buhin – Buha bio istinski pokretač, motor hrvatske blues-scene, za što mu, naravno, veliko hvala! I naravno, mnogi to prepoznaju i cijene, zato i dolazi do ovako upečatljivih glazbenih posveta.

PREPORUKA:
Deveto glazbeno izdanje koje nam donosi pet instrumentala pod nazivom "Memphis – Koprivnica – Puttaparthi" način je da se znakovito obilježi 10. godišnjicu od objavljivanja njegovog prvog albuma "Čardaš Blues" s kojim se i proslavio - u pitanju je, dakle, poznati etno-glazbenik Miroslav Evačić, dobitnik Porina i još mnogih nagrada. Ali još važnije je ono što čujemo na ovom mini-albumu, a to je glazba u svom iskonskom značenju, čiji se elementi, ali i sve vibracije, tako znakovito spajaju i pretaču u finu, mirisnu, malo kiselkastu graševinu, čiji gemišti pol–pol tak' dobru idu uz ovo što čujemo u pozadini. Provjerite, uopće ne izmišljam!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1775

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima