Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2006
Format Albumi
Vrsta Rap
Dodano Nedjelja, 27 Ožujak 2011
Žanr Hip-Hop
Length 1:07:48
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2006
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Edition details Producenti: Sleepgolfer, Baby Dooks, Dash, Koolade, Billy, Nace, Oneva.
Tags Edo Maajka Menart

Review

Na ovom albumu nema On je mlađi 2: Kad ručna bomba zataji niti Ne-Mo-Žeš 3: Stvarno Ne-Mo-Žeš, nema niti velikog radijskog hita poput No Sikiriki ili poput Prikaza. Ovaj album nije radiofoničan niti album za proširivanje baze fanova; ovaj je selekcijski, ovaj je iz života, pravi introspekcijski sa šesnaest pjesama o Edinom mikro i makro univerzumu.

Prvi singl si, cijenjeni čitatelju, već čuo, prisutan je u eteru već mjesec i nešto. To mora da je ljubav je ultimativna isprika muškog roda za sve zaboravljene godišnjice, ostavljene čarape nasred dnevne sobe i neoprano suđe na kojoj gostuje Remi. Sa ovom temeljnom ljudskom emocijom bave se još dvije stvari na albumu. Prva je Bomba koja je posveta sindromu što se javlja u ženskom rodu – "Lijepa ali glupa" ili "Alpha ženka s atributima"…neki bi rekli "kuja sponzorska" . Nije da je muški rod oslobođen takvih pojava samo je incidencija pojavljivanja više zamjetnima kod ženskog spola. Kreme su skupe, čizmice izlaze svaku sezonu, a ove prošle se baš ne žele raspasti. Zadnje što se pročitalo su sastojci na novom šamponu koji obnavlja ispucale vrhove bolje nego Marshallov plan Njemačku tamo negdje 1947. godine… surova realnost.

Druga jest Reko` sam joj. Uspon i pad jedne veze ispričan u rimama i bez sretnog završetka, bez kućice u cvijeću i vesele i sretne dječice u zalazak sunca, samo suze i to puno njih.

Dino Šaran iz Letu Štuke, nasljednika Zabranjenog Pušenja daje dva refrena koji vraćaju smiješak na lice u To što se traži (u neku ruku nastavak Pržiii! u kojoj Denis shvaća koje je pravo lice estradne mašine i što se događa kada ga zamjene mlađim i užim) te u Za Mirzu – potencijalno najjačoj stvari na albumu, klasičnom storytellingu na Edin način.

Mogu ovako secirati pjesmu po pjesmu ali, neću. Producenti su Sleepgolfer, Baby Dooks, Dash, Koolade, Billy, Nace te najveći prducent u SiCG – Oneya. Gosti su Sky Wikluh, Frenkie, bolesni Ajs Nigrutn, Dino Šaran i The Beat Fleet. Šuškalo se o uskrsnuću El Bahatteeja ali taj feature iz snova nažalost se nije ostvario.

Stvar sa The Beat Fleet (Blažena tišina) zvuči pomalo blago, bez oštrine i verbalne britkosti na koju smo naviknuli od svakog izvođača zasebno. Ali opet sve je tu rečeno u prvoj stvari, možemo slušati a i ne moramo, možemo imati mišljenje a i ne moramo, možemo ga pljuvati ali ga izbjeći nećemo. Nakon tri albuma Edin Osmić je tu da ostane i kupi stan, konačno.

Stigo` ćumur je crni poput uglja kojeg reklamira, težak za slušanje i probavu; na prvo slušanje kao zbirka b-strana ali sa svakim sljedećim slušanjem cijenjeni čitatelju postaje Hrvatska Danas u šesnaest poglavlja a za reprizu je potrebno samo pritisnuti repeat.

 

Antonio Hadrović

Hits 1511
Edo Maajka Albumi Kronologija Balkansko a naše » Balkansko a naše

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42