Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2007
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Hard rock / Post-grunge / Alternative Pop/Rock
Dodano Utorak, 30 Rujan 2014
Žanr Rock
Length 51:12
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2007
Država Europe
Etiketa Roswell Records
Catalog Number 88697 11516 2
Edition details Datum objave: 25.9.2007.; produkcija: Gil Norton; snimano: ožujak - lipanj 2007., Studio 606 West u Northridgeu, Los Angeles, California
Tags Foo Fighters Dave Grohl

Review

Krajem prošlog mjeseca svjetlo dana ugledao je šesti po redu album skupine Foo Fighters, poznate i po tome što je član banda Dave Grohl, starijim generacijama poznat kao bubnjar Nirvane, benda koji je u svojem relativno kratkom trajanju žario i palio svijetom te je nezaobilazna stanica svakog rock, punk i grunge slušatelja.

Koliko je generacija poklonika Nirvana odgojila nije potrebno posebno navoditi, a i sam pripadam među te ljude. No, sve što je lijepo kratko traje pa je tako bilo i s Nirvanom. 1994. godine Kurt Cobain oduzeo si je život i čarolije je nestalo. Kako dalje? Krist Novoselić, koji je, uzgred rečeno, hrvatske gore list, osnovao je Sweet 75, no s njima nije ostvario veći uspjeh i nakon sviranja u još nekoliko bandova, može se reći da je potonuo u anonimnost.

Dave Grohl je bio bolje sreće. 1995. osniva Foo Fighters, ali ovdje se ne pojavljuje kao bubnjar, već nastupa u ulozi gitarista i pjevača. Dosta je ljudi sumnjalo u ovu metamorfozu, no Dave se nije dao i uspio je.

Također, izričaj Foo Fightersa je bitno drugačiji od Nirvane. Foo Fighters nemaju veze s grungeom kao Nirvana, već kod njih govorimo o čistom rocku s nekim punk utjecajima na prvim albumima.

Kada je riječ o albumu Echoes, Silence, Patience And Grace u pitanju je čisti rock album. Također mišljenja sam da ovaj album ne robuje nekim rock klišejima, kao npr. da se cijela svirka bazira na žestokim rock riffovima. Dobar dio albuma čine lijepo aranžirane akustične pjesme kojima se u svakom slučaju dobilo na raznovrsnosti. Ovdje posebno mislim na pjesmu The Ballad of the Beaconsfield Miners, jedan jako lijep instrumental, te pjesmu Statues gdje u aranžmanima nalazimo i klavir, harmoniku i gudačke instrumente. Slično i u pjesmi Home.

Album je produciran u suradnji s Gilom Nortonom s kojim je produciran i album The Colour And The Shape iz 1997. godine.

Album sadrži 12 dopadljivih i kvalitetnih pjesama te demo verziju Once And For All kao bonus pjesmu. Neke su pjesme stvarno žestoke, ali istovremeno i melodične. Zato mi se kao priličan problem pojavljuje koja bi mi bila najdraža pjesma jer su mi sve na neki način drage. No, ako se već mora izdvojit ću The Pretender, Let It Die, Come Alive, Cheer Up Boys, Your Make Up Is Running i But Honestly.

U svakom slučaju, Dave Grohl, basist Nate Mendel, bubnjar Taylor Hawkins i gitarist Chris Shiflett ovim albumom napravili su dobar posao te će ovo izdanje sigurno naći put do ušiju i srca mnogih slušatelja.

Srđan Barić

Hits 1627
In Your Honour « In Your Honour Foo Fighters Albumi Kronologija Wasting Light » Wasting Light

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima