Recenzije

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Concrete and Gold


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Hard rock / Post-grunge / Alternative/Indie Rock
Dodano Petak, 22 Rujan 2017
Žanr Rock
Length 48:17
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država Europa
Etiketa Roswell Records ‎/ RCA ‎/ Sony Music
Catalog Number 88985456012
Edition details objavljno: 15.9.2017.; produkcija: Greg Kurstin; snimano: prosinac 2016. - svibanj 2017. - East West Studios, Los Angeles, CA
Tags Greg Kurstin Sony Music RCA Foo Fighters Roswell Records

Review

Concrete and Gold deveti je studijski album Foo Fightersa, koji su najavili singlom Run još u lipnju. Nakon što je prvi singl zasjeo na vrh Billboard Mainstream Rock Songs ljestvice, nagađa se da bi i album mogao doživjeti jednak uspjeh na ljestvici Billboard 200. Album se sastoji od 11 novih pjesama koje je producirao Greg Kurstin, producent koji je do sada surađivao s mnogim uspješnim glazbenicima kao što su: Adele, Sia, Lilly Allen i njegov vlastiti bend The Bird and the Bee.

Osim što su se potrudili ostvariti suradnju s novim producentom, Foo Fightersi su za potrebe snimanja novog albuma u produkciju uključili cijelo čudo glazbenika, pa se tako na albumu pojavljuju Justin Timberlake (koji pjeva „la la la la“ na Make it Right), Shawn Stockman, Inara George, Alison Mosshart, Paul McCartney (svira bubnjeve na Sunday Rain). Sve ovo podiglo je njihov najnoviji album na višu razinu od nekih prethodnih izdanja. Momentalno se može primijetiti kako se iza albuma krije priča s početkom, sredinom i krajem, on je cjelovit i smislen te glazbeno ujednačen. Nisu to više pjesme koje su poredane nekim kronološkim redoslijedom snimanja ili naoko nasumičnim odabirom.

T-Shirt je prva stvar i služi kao uvod gdje Grohl objašnjava svoju viziju albuma pjevajući: I don't wanna be king, I just wanna sing a love song, pretend there's nothing wrong, you can sing along with me... nakon čega slijedi podloga vrijedna stadionskog nastupa nekadašnjih velikana kao što je Queen, a prelijeva se u već spomenuti singl Run koji je još žešći i glasniji. Ne bi bilo loše da je cijeli album snimljen u tom smjeru, no i u ovom je izdanju najbolje što smo čuli od Foo Fightersa u posljednje vrijeme.

Grohl ima poseban talent da pretoči svoje glazbene idole u pjesme koje im odaju počast i podsjećaju na njihov rad, ali su istovremeno nešto novo i drugačije. Sličnu je stvar uspio ostvariti i na prethodnom albumu Sonic Highways, ali ovdje je riječ o mnogo kvalitetnijem rezultatu. Make It Right tako bi se mogla protumačiti kao pjesma u stilu Led Zeppelina, a naslovna Concrete and Gold svojom mračnom atmosferom i tekstom kao utjecaj Pink Floyda.

Pjesme The Sky Is A Neighborhood, La Dee Da i The Line zvuče sve bolje i snažnije svaki put kada ih slušate i teško bi bilo odlučiti koja je glasnija. Dirty Water na početku stvara laganu, raspjevanu atmosferu, ali i ona se pred kraj pojačava i prelijeva zaista u gromoglasnu stvar. Happy Ever After je nabijena iskrenom emocijom i strašno je zarazna. Tekst prati samo zvuk gitare, kojoj se kasnije pridružuju i pomoćni vokali koji su nekako postali zaštitni znak ovog albuma. Arrows je još jedna u nizu odličnih, moćnih pjesama na ovom albumu i nešto što zvuči baš kao Foo Fightersi (sjetite se samo pjesme Pretender). Za kraj treba spomenuti Sunday Rain na kojoj je ulogu vokala preuzeo bubnjar Taylor Hawkins.

Concrete and Gold prepun je odličnih dionica koje podsjećaju na mnoge spomenute rock velikane, nabijen je energijom stadionskog nastupa koja je zatočena u audio nosač, pjesme su zarazne, tekstovi pjevni i smisleni, a redoslijed pjesama takav da se ne stignete odmoriti i sabrati dojmove nakon samo jednog slušanja. Sjedi, pet!

Karla Dobranić

Hits 1398
Sonic Highways « Sonic Highways Foo Fighters Albumi Kronologija Medicine at Midnight » Medicine at Midnight

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma