Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2008
Format Video
Vrsta Rock / Hard rock
Dodano Petak, 14 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2008
Država V. Britanija
Etiketa Edel
Tags

Review

Kada sam dobio audio snimku nastupa Ian Gillana u Anaheimu, budući da je taj tonski zapis "live" albuma objavljen 25. veljače ove godine, odmah sam pomislio bilo bi lijepo sve to i vidjeti. Eto, prošlo je nekoliko mjeseci, a pred Vama je moj osvrt na DVD Live in Anaheim velikog Ian Gillana. DVD je 18. travnja objavila izdavačka kuća Immergent u suradnji sa Edel Records i eto pravog užitka za one koji vole i štuju klasičnu rock glazbu.

Da, malo se oteglo vrijeme koje je bilo potrebno da se objave ova izdanja jer sama snimka koncerta u Anaheimu datira od 14. rujna 2006. godine. Ian Gillan vjerojatno nije baš pretjerano zadovoljan ovakvom dinamikom, ali na kraju priče sve je nekako dobro ispalo, najprije izlazak CDa a onda je uslijedio i DVD.

Ian Gillan, kao jedan od glavnih vokala kada je u pitanju hard rock teško može podnositi bilo kakvu ležernost kada je u pitanju on osobno. Shodno tome, nakon početnih trzavica, uslijedilo je razdoblje kada je jedno izdanje pratilo drugo. Izdavači i distributeri dogovorili su dinamiku i cijeli projekt je konačno poprimio je pozitivnu konotaciju.

Ako netko slučajno ne zna Ian Gillan je tijekom sedamdesetih godina kao član odnosno vokal legendarnie grupe Deep Purple napravio sve što se da, kako bi stao rame uz rame tada malobrojnim rock pjevačima takvog kalibra. Basista Roger Glover doveo ga je u Purpleovce a debitirao je u Speakeasy klubu u Londonu 10. srpnja iste godine. Od tada pa sve do kraja 1973. godine Ian Gillan svojim briljantnim vokalom uveseljavao je čitave plejade poklonika rock glazbe. Njegov snažni i visoki vokalni registri obilježili su neke od najboljih albuma Deep Purple kao što su: Concerto for Group and Orchestra (1970.), Deep Purple in Rock (1970.), Fireball (1971.), Machine Head (1972.), Made in Japan (1973.) i Who Do We Think We Are (1973.).

Nakon odlaska iz Deep Purple kreće u solo karijeru i 1976. godine snima svoj nastupni solo album Child In Time. Istina je da tu njegovu fazu nisam baš previše pratio, ali da je bilo određenih lutanja to svakako stoji. Solo karijera, Black Sabbath, Deep Purple – ponovo, te opet solo karijera i opetovano vraćanje Purpleovcima učinili su svoje. Na žalost, danas su njegove vokalne performanse nižeg intenziteta nego prije, ali to je neminovnost procesa starenja, odnosno godina koje neupitno prolaze.

No, s druge pak strane Ian Gillan sa svoje 53 godine života (rođen 19. kolovoza 1945. u gradiću Hounslow, Middlesex, Engleska) pokazuje i dokazuje svoju zrelost i kao glazbenik i kao čovjek. Osobno, priznajem da mi ova njegova posljednja faza od 2000. godine do danas nije mi baš previše poznata, odnosno nisam mu posvećivao toliko vremena i pozornosti. No spoznajući i prihvaćajući neosporive i relevantne činjenice; jasno je da albumi poput: No Fire Without Smoke (2000.), Sole Agency & Representations (2001.), Poor Boy Hero (2003.), dupli CD Second Sight (2005.), te vrlo ambiciozni album Gillan"s Inn (2006.) ipak ostavljaju duboki trag, kada je u pitanju njegov doprinos rock sceni uopće.
 

Za informaciju evo pregleda izdavačke aktivnosti DVDa, a kronološki ona izgleda ovako:
Live [VHS]/ Griffin Music, 1994
Classic Rock Legends [Video/DVD]/ Classic Rock Legends,2001
Live in Edinburgh 1980/ Music Video Distributors,2006
Live at the Rainbow 1977/ Music Video Distributors,2006
Highway Star: A Journey in Rock [Special Edition]/ Umvd Import,2007
The Singles and the Videos / Edsel, 2007
The Singles + The Promo Videos [CD/DVD]/ Edsel, 2007
Live in Anaheim [DVD]/ Immergent. 2008
The Glory Years [live] /Eagle Rock2008

Predmetni DVD je predzadnji u nizu, ovaj zadnji The Glory Years nisam još uspio vidjeti ni čuti, ali i ovo izdanje Live In Anaheim dobar je testament njegove trenutne koncertne sposobnosti. Njegova playlista dovoljno je jaka da svi oni koji vole dobar rock dođu na svoje. Ian Gillan naravno ne zvuči kao u nekada, ali ima tu još dovoljno snage i potencijala da se izuzetno kvalitetno "isfuraju" odabrane skladbe. I sam Gillan, a i prateći bend i više nego dobro odrađuju ovaj koncert. Osobno možda bih tražio malo više uživljavanja u samu prezentaciju, no to je samo jedna subjektivna kvalifikacija ili pak je u pitanju rutiniranost izvođača.

Ian Gilan sa bendom u sastavu :
Rodney Appleby – bas gitara i back vokali
Randy Cooke – bubnjevi
Michael Lee Jackson – gitara
Dean Howard – gitara
Joe Mennonna – klavijature, sax i back vokali
A tu je i specijalni gost Michael Bradford – gitara u pjesmama: Rivers Of Chocolate, Smoke On The Water, Trouble i Knockin" at Your Back Door).
Dakle, jedan zaista odlični bend, ekipa koja zna svoj posao i to odlično čini, na svoje i naše zadovoljstvo.

Nastanak ovog izdanja posljedica je njegove američke turneje 2006.godine, koja je započela 16. kolovoza u Buffalou, New York i završila je 21. rujna u Medini, Minnesota.

Live in Anaheim DVD obuhvaća tri cjeline gdje su i Gillan i bend zvučali besprijekorno, doista vrlo raritetni slikovni i tonski zapis. Kombinirajući stare snimke Gilanovog benda i pjesama legendarnih Purpleovca, ali i izvedbe skladbi Wasted Sunset, Not Responsible sa albuma Perfect Strangers i Bluesy Blue Sea sa albuma Magic, koje nikada nisu izvedene u živo, dobili smo zaista i više nego solidno izdanje koncertnog nastupa Ian Gillana i benda.

PREPORUKA:
Najbolju preporuku daje sam Gillan, citiram: "So, folks come on in, grab yourself a pint and crank up this rock and roll disc, of which I am very proud to say is actually fully authorized and endorsed by yours truly, unlike much of the unauthorized crap you"ve been served over the years".
Rock znalci… provjerite to!

Mladen Lončar - Mike

Hits 589

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42