Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 1971
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Prog-rock / Album Rock
Dodano Petak, 23 Prosinac 2011
Žanr Rock
Length 39:12
Broj diskova 1
Edition date Studeni 1971
Država France
Etiketa Charisma
Catalog Number 70316
Edition details Datum objave: 12.11.1971. Produkcija: John Anthony. Snimano: Trident Studios, London (p) 1971 Presented in a gatefold sleeve.
Tags

Review

Sedamdesetih godina (kada su kompjutori imali gabarite velikog ormara, a svjetska mreža nije normalno ni postojala), nije bio nimalo lagan zadatak nabaviti nove albume ili saznati nešto više o novim grupama. Nabava se svodila ili na preslušavanje kod prijatelja ili na direktnu kupnju prilikom odlaska preko „grane“ ili pak narudžbom preko kataloga u kojima je bio prikazan omot albuma, cijena ili neki manje bitan detalj. Znalo se da su neke izdavačke kuće bile rasadnik novih ideja i izražaja (Charisma, Island, Vertigo) pa je odabrati bilo što iz njihove ponude uvijek bio pun pogodak. Tako sam i došao do grupe Genesis, zahvaljujući u prvom redu „opaljenoj“ omotnici, djelu Paula Whiteheada (kasnije napravio i omot za slijedeći album - Foxtrot).

Genesis su nastali 1975. kao grupa školskih prijatelja iz glasovite engleske Charterhouse Public School. Do 1970. godine i objavljivanja prvog albuma Trespass nisu postigli nikakav uspjeh.Tada im dolazi bubnjar Phil Collins, a kasnije i gitarista Steve Hackett. Prvijenac je skrenuo pažnju kako kritike, tako i publike, zahvaljujući u prvom redu odličnim i pomalo teatarskim vizualnim efektima u kojima se svakako isticao pjevač, kompozitor, frontman i nadasve showman - Peter Gabriel. Uz zadivljujuću lakoću sviranja, ionako kompleksnih tema sa čestim izmjenama ritmova i „klasičnim“ aranžmanima - uspjeh je bio na dohvatu.

Treći po redu i album, koji je sasvim odredio u kojem pravcu se kreće njihova glazba, zvao se Nursery Crime, a izdan je 1971. na etiketi Charisma i bio je, kako to obično biva, prava čvrsta nadogradnja specifičnog stila, s ujednačenim materijalima, dramaturškim građenjem tema svim raspoloživim resursima (kako vokalno, tako i instrumentalno). Podjednako se smjenjuju klasični i psihodelični obrasci, tekstovi su potpuno nadrealni, koketiraju ponekad sa mitologijom (The Fountain Of Salmacis). Klavijature (Tony Banks) su skoro uvijek nositelj teme, upotreba Mellotrona podsjeća na zvuk King Crimson – no bez ikakve direktne usporedbe.

Album otvara The Musical Box (10:27) ujedno i inspiracija autora ovitka. Klasičan genesovski uradak, prožet izmjenama ritma, čudnim gitarskim solima i klavijaturama koje čine u stvari podlogu – bazu na koju se nadograđuju vokalne i instrumentalne dionice akustične gitare i flaute.
Ritam iz akustične laganice za čas prelazi u konjički galop pa opet natrag u smiraj.
Slijedi For Absent Friend (1:48) skroz akustična balada (podsjeća na trubadurske), The Return Of Giant Hogweed (8:12) predstavlja nezaustavljivi marš imaginarnog diva, prava podloga za Gabrielov dramaturški stage performans. Krešendo na kraju podsjeća na završetak klasičnih formi, uz nezamjenjiv zvuk Hammond klavijatura.

Seven Stones (5:09) je jedan od vrhunaca albuma – fina tema sa Gabrielovom flautom u pastoralnom ambijentu. Zvuk Mellotrona daje orkestralnu dimenziju dok udaraljke imaju zapaženu nestandardnu ulogu.
Harold The Barrel (3:01) je tipična „zafrkantska“ poskočica sa atmosferom iz rock opere Tommy. Slične uratke možemo naći na skoro svakom njihovom albumu i očito je da su za Genesis predstavljali trenutak opuštanja od uobičajenih formi i stila.

Harlequin (2:55) je opet jedna laganica sa tipičnim folk ugođajem.
I šlag na kraju dolazi pod imenom The Fountain Of Salmacis (7:56). Pravi masterpiece sa finom temom i primjesama klasike, jazza i progresive. Tony Banks prekrasno „veze“ atmosferu, uspješno je dodano višeglasje, zvuk Mellotrona daje ovoj temi klasičnu uzvišenost, stihovi zadiru u mitologiju (pjevaju o Hermafroditu – sinu Hermesa i Afrodite koji je nakon sukoba sa nimfom Salmacis bacio kletvu na vodu – tako da se svako tko se okupa u njoj postaje hermafrodit). Jedna preporuka: početak i kraj ove pjesme slušajte što je moguće jače, siguran sam da će te se bez obzira na glazbeno opredjeljenje jednostavno – naježiti!!

Članovi grupe:
Tony Banks: Organ, Mellotron, Piano, Electric piano, 12 string guitar, Voices
Michael Rutherford: Bass, Bass Pdals, 12 string guitar, Voices
Peter Gabriel: Lead voice, Flute, Bass Drum, Tambourine
Steve Hackett: Electric Guitar, 12 string guitar
Phil Collins: Drums, Voices, Percussion

Đorđe Škarica

Hits 877
Genesis Albumi Kronologija Selling England By The Pound » Selling England By The Pound

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42