Recenzije

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2018
Format Albumi
Vrsta Rock / Blues rock
Dodano Petak, 30 Ožujak 2018
Žanr Rock
Length 46:00
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2018
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6081073
Edition details Datum objave: 30. ožujka 2018.
Tags Croatia Records Majke Goran Bare Goran Bare i Majke

Review

Baretovi albumi odraz su stanja, događaja i razmišljanja s kojima se taj mračni lirik nosi u životu. Stoga i svaki njegov novi album dočekujem sa strepnjom i nadom jer znam da se iz pandemoniuma kojim kroči ne izlazi lako, no on izlaz iz njega svakako zaslužuje. Na posljednjem albumu izašlom prije 7 godina, naslovna stvar “Teške boje” plijenila je energijom i odlučnoošću, no i krikom. “Nuspojave”. koje izlaze u petak 30. ožujka, zbirka su novih hodanja po užarenom kamenju koja su Baretova svakodnevica. Zapanjujuća snaga i odabir usporedbi kojima dočarava put kojim njegova duša posrće u potrazi za mirom, srećom i ljubavlju, toliko su snažne, snažnije nego na ijednom drugom albumu, da je nemoguće  poslušati ih i još dugo ne razmišljati o Baretovu svijetu. Istovremeno, pjesme nisu samosažaljevanje, one su opisi mračnog svijeta te borbi i strategija kojima Bare pokušava unijeti svjetlo u taj svijet.

Iako Bare tvrdi kako u pjesmama uvijek samo kuka, a da za to nema pravoga razloga, teško mu je povjerovati. Njegovi tekstovi toliko slikovito dočaravaju razdiruće osjećaje da ih se ni Edgar Allan Poe ne bi postidio. Snažne gitare i zlokobne klavijature na uvodnoj  “Ljubav krvari” započinju opisom stanja ljubavi koja je bezbroj puta povrijeđena i koja je zbog svoje naravi patila. Smještena u današnje vrijeme i trenutačne teme, on tu ljubav uspoređuje sa ženom: “Ljubav krvari, ljubav pati, ljubav je na samrti / Kao žena zlostavljana, slomljenog duha, sama”, da bi zatim nastavio s opisom “ljubav koja se ne smije / ljubav kojoj dobro nije”, tretirajući je banalizmima poput ozlijeđenog stvora koji želi liječiti rane, ali nema zdravstveno osiguranje, da bi na kraju albuma u “Zašto” ponovno zavapio, ovoga puta još bolnije: “I već me je stid da više od pola života, samo tuga, naivna dobrota prate me k’o sjene, kao dobroćudna neman od koje osim suza ja ništa nemam”. Tuga, naivna dobrota i suze - to su sastojci koji čine Bareta, kako to on sam vidi, i to je dio koji tjera na užasnuto vrištanje, bijeg, traženje pomoći, spasa.

Kroz “To nije igra” i dalje pratimo tešku temu koja nas vodi do pozitivnije “Osvijesti me”, pjesme koja je već ranije objavljena kao singl, no na albumu dolazi u novom aranžmanu i predstavlja svjetlo na kraju tunela: “Ljubav i istina neka me vode da pjevam svoju pjesmu slobode”. To je himna želji da bude opet svoj, da se nađe i da nađe mir, slobodan od poroka i prošlosti koje su ga koštale gubitka ljubavi iz prvih pjesama na albumu.

Nastavljajući u poovskoj maniri, “Skarabej go-go” izvrsno je odabran kukac za pjesmu. Bare poput tog malenog kukca uporno kotrlja svoju kuglicu od izmeta bez koje ne bi bio to što je. U davnini se vjerovalo da skarabej pomaže osobi odoljeti iskušenjima, a simbol je pobjede, besmrtnosti i ljepote. Ima tu puno simbolike, htio to Bare ili ne, i lijepo je razmišljati da je ovaj album rezultat  čišćenja i velike promjene u njegovu životu i da se rađa novi Bare, pobjednik u životu. Usprkos bržem i veselijem ritmu, Bare ovdje kao da se sarkastično smije samom sebi, gledajući život s pristojne udaljenosti, da bi zatim skarabeja-balegara podsjetio da je nekada bio anđeo, anđeo koji je pao i postao pali anđeo u “Dobri anđeo te noći je pao”. Za razliku od anđela koji služi ljudima, Baretov pali anđeo pruža im ruku i moli pomoć: “Dobri  anđeo te noći je pao, i zvao, zvao da mu se pomogne / Nitko kao za sebe nije znao, svatko se pravio da ne čuje”. Strava kojom odišu ti stihovi, pomoć koje nema, realnost su.

Možemo zaista reći da Bare puno kuka, no malo tko ima toliko razloga za kuknjavu kao on. U sedam pjesama na albumu, kuka se u njih šest, dok je “I dok pleše sama s kišom” stvar iz 2006. s albuma “Srce”. Jedna od rijetkih pjesama iza čijeg teksta ne stoji Bare već Lidija Bajuk, a za “Nuspojave” snimljena je u novom aranžmanu i daleko je najpozitivnija stvar na albumu.

Priče koje Bare priča poput propovjednika koji želi prikazom nevolja odvratiti ostale od lošega puta, priče koje su nuspojave života, stvarne su i bolne. Poput Jesenjina koji pjeva o svom razvratnom životu koji mu se gadi, no dio je njega, Bare je svjestan svojih odabira.

Na albumu nema hita kakav je bio istoimeni na “Teškim bojama”, no ovaj album zreli je primjer stvaranja, ne samo tekstualnog, već i glazbenog. “Nuspojave” su zreo i težak album, ujednačenog stila čija glazba vas usmjerava na riječi, a tekst vas vuče dalje da pratite nevesele doživljaje i razmišljanja našeg poovskog glazbenika i navijate za njega i plačete s njim.

 

Antonija Jelić

 

Hits 4201
Teške boje « Teške boje Goran Bare i Majke Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma