Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Hip-hop
Dodano Srijeda, 28 Prosinac 2011
Žanr Rap
Length 58:33
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 411-11
Edition details Datum objave: 11.11.2011. Produkcija: General Woo i Sett
Tags

Review

Još od Pada sistema Woo čeka društvenu utopiju, a dvanaest godina kasnije stigla mu je distopija u početnoj fazi inkubacije. Verbalni delikt je, odmah da znaš, crn album jer Woo je uzeo mikrofon da izvijesti naciju o pravom stanju stvari, kao što je nekoć Public Enemy imao funkciju crnog CNN-a.


Ta su vremena prošla; možeš ih proplakati, možeš ih zazivati kao poreznu inspekciju u nogometni klub, možeš svima pričati kako je nekad bilo bolje, ali ta su vremena prošla. Inače, loše vijesti bolje prodaju medije, ali u glazbi taj je postulat izokrenut pa ne vjerujem da će ovaj medij (disk plus kutija) otići u više do pet stotina primjeraka makar je u dućanu na zaista povoljnih 59 kuna. Zato je puno bolje prošao na netu gdje ga je Woo pustio na besplatno skidanje i to mu je potez godine.
Nije mi doduše jasno zašto se Woo žali da ga ne puštaju na radiju zbog teksova koje piše? Pa jasno je da ga neće puštati na radiju zbog tekstova. Ali, s druge strane, kao da mu je karijera ikada ovisila o air - playu? Ako te standardni kanal distribucije i promocije ne prepoznaje – odjebi ga, napravi novi. Pičkaranje nema smisla ako si svjetsan trade - offa. Na ovako malom tržištu promašeno je raditi album koji je kompromis artista i izdavača jer se vrlo malo unita prodaje u nakladama gdje si možeš priuštiti i kurve i kokain i život sa stilom. Obično je ili/ili.
Zato je u redu napraviti album po svom. Woo je učinio tako, a vrijeme će reći da li je potez bio odličan ili samo dobar. Jedino što me brine (a nisu ljudi – gušteri, novi svjetski poredak ili crni mat helikopter) jest ovo: od 2002. i Amen do 2011. i Delikta nije se puno promijenilo. Benzin je skuplji, interneti su brži, ali društvo kao društvo je, bojim se, nazadovoalo.
 
Bertold Brecht je jednom spomenuo da “nije zločinac onaj koji banke pljačka, nego onaj koji ih osniva”, a identično je mišljenje u Banksterima koje je producirao Dirty Hairy.
 
Eugenika s Magellanom nije, štreberski gledano, pjesma o eugenici per se kao bio-socijalnog pokreta koji bi trebao asistirati u pročišćavanju ljudskog genetskog bazena[1] nego o kontroli populacije i kroz ekonomske faktore kao i kroz demografsko – ekonomski paradoks koji kaže da što je društvo bogatije i obrazovanije, manje se djece rađa.
Magellano je bacio zanimljivu sliku i rimovao scarry, zvijeri i šeri (kad će novi album, Ivane?).
Na trojstvu ljudskog straha ima još gostiju: Sett i Kandžija. Možeš naslutiti o čemu se ovdje repa? Možeš. Refren je malo nategnut, ali još uvijek bolji od onog na Ne prepuštam se jednu pjesmu dalje. Tematski, sličnu je pjesmu odradio Marčelo 2005. u formi dijaloga između Boga i njegova najdražeg palog anđela.
Ne trebaš sve shvaćati ozbiljno; pogotovo ne na rep albumu, a li postaviti pjesmu u kojoj Woo tri minute Sotoni, Mefistu, Šejtanu i Diablu II govori povijesno ne kao Tito Staljinu 1948. i onda poslije nje postaviti J.P.K.P. je, blago rečeno, nespretno.
Nategnuto je pomalo i na Kad se prošetam Balkanom sa Brkom (kojeg se možeš sjetiti sa Tarapane feat. Kandžija, Brka, K, Ajs Nigrutin & Sett ravno iz 2006.) i Frenkijem gdje ispada da se tu kolje na veliko čak i van sezone. Frenkie je standardan sa svojim setom krivaca za situaciju.
S druge strane, Repchuga je čisti singl. Tu Woo jaše Settovu matricu kao peti jahač apokalipse, no homo. Provjeri od 2:09 pa do ...General kao ne valja / ali cijeli Balkan baunsa.
 
P.S.
Već sama naslovnica pokazuje tematski smjer sa Generalovim licem u profilu koji kompozicijski vuče na signaletičku fotografiju iliti mug shot dok je stražnja strana skroz druga priča koja liči na jeftinu produkciju i bolje opremljeni demo album u Wordu uz pomoć debelog ariala[2].
Također, bilo bi zanimljivo čuti kako bi materijal zvučio u formaciji koja se Woo-u vjerojatno ne bi svidjela: gitara, bas, bubanj i MC. Kada bi Immortal Technique imaginarno došao nastupiti u Hrvatsku imali bi za pokazati s kim bi dijelio pozoprnicu i  2011.-e ovo nije najbolji hip – hop album, ali je definitivno najprincipijelniji album.

Antonio Hadrović


[1] Sir Francis Galton je to „pročišćavanje“ fokusirao na klasu, a ne na rasu. U klasičnom povijesnom trodijelnom poretku kroz civilizaciju uvijek su postojale niža, srednja i viša klasa. Francis je mudro zaključio da je bolji genetski materijal za razmnožavanje koncentriran u gornjem društvenom domu. To je negdje čuo George Orwell i ukomponirao u 1984.-u kao piramidalni ustroj Ingsoc Engleske: gornjih 2% je Uža Partija, 18% Šira Partija koja radi i 80% porletera koji su neobrazovano topovsko meso. Onaj njihov beskrajni sukob na tri fronta s ciljem iscrpljivanja protivnika koji se nikada ne dogodi (jer beskrajni rat jest zapravo krajnji cilj) nastavak je doktrine jednog drugog prekooceanskog čovjeka – Jamesa Monroea. Taj je peti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država ugrubo izjavio 1823.-e da se svi interesi ostvaruju i oružani sukobi vrše van teritorija SAD-a. U svakodnevnom životu Monorevu doktrinu primjenjuješ svaki put kad si na WC-u u gostima.  
[2] Neogroteskni sans serif rođen 1982. godine i standardno pakiranje svih grafičkih operativnih sustava iz Redmonda te dio projekta Core fonts of the web dijeli klupu s Andale Mono, Comic Sans MS, Georgiom, Impactom, Times New Romanom, Courier New, Trebuchet MS, Verdanom, debelim bratom Arialom Black i Webdings dingbat paketom. Prijatelji ga znaju kao Helveticu za sirotinju.
Hits 827
General Woo Albumi Kronologija Pad Sistema » Pad Sistema

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42