Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2023
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Garage rock / Punk rock
Dodano Petak, 24 Svibanj 2024
Žanr Rock
Length 38:45
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2023
Država Hrvatska
Etiketa Dirty Mojo Records
Edition details objavljeno: 29.11.2023., produkcija: Garage in July; album
Tags Garage In July Dirty Mojo Records

Review

Ako me netko pita volim li blues, odgovor je... DA!
Ako me netko pita volim li rock, odgovor je opet DA!
Ali volim i jazz.
A volim li volim: punk, grunge, garage rock?
Odgovor je NE! Ali ček, ček, ček, kad malo bolje razmislim nije to baš potpuno istinit i iskren odgovor. Ne skrivam se niti iza bilo koga ili iza čega. Volim zapravo sve što je dobro i gdje osjetim da ima puno feelinga.

"Štala!", je live album benda koji praši istinsku rock n' blues žesticu, malo u petoj, šestoj brzini, a malo furaju sve što osjećaju pod ručnom! A onda sve popusti i dečki se razbacaju i to im doista dobro ide, leži i oni su "full" 100% u cijeloj toj priči. Oni su Garage In July, a album je objavljen krajem prošle godine preko Dirty Mojo Records. Dugo mi je trebalo, ali uvijek kada pišem o njima treba mi malo vremena da se skockam i da pokušam donijeti neki svoj sud o ponuđenim materijalima. A kada su Garage In July u pitanju to nije nimalo lako, a evo i zašto.

Ovakvi live albumi definitivno su dokaz da je rock, ali i blues, "full" bitan i važan i itekako energičan, snažan i efektan, a sve zavisi tko ga izvodi. Garage In July furaju ovu mjuzu na svoj specifičan način i da možda se svima ne sviđa kako to oni rade, ali kada skinete određene barijere i prepustite se sirovoj svirci benda, niz tijelo vam prolaze trci, niz kičmu vam idu idu mravci koji svako malko izazivaju određene reakcije u tijelu. Odlična glazbena furka, ekipa koja ne zazire ni od čega, već furaju ono što im najbolje leži, a to je: opali, ožeži i ko vas šiša! Ovi dečki šibaju kao da im je to zadnje što će učiniti, a onda praše urnebesni punk/ blues pa rock, garage rock, pa rock n' roll i onda sve se završava onim "fuckin'" bluesom, gdje jednostavno ne znate što je bolje, drastičnije ili efektnije; svirka, tekst ili ugođaj.

Iako nisam bio tamo osjećam da je bilo ludo, sve pršti od opake svirke, ubitačnog ritma, raspaljive gitare, a uspuhani, maestralni sound usnjaka izuva vas iz cipela.

Je li ova "Štala!", album koji se uspoređuje s furkom Majki, ali tu je sve stavljeno na 78 okretaja, nema odmora, nema predaha dok se sve ne ispuca i preda onima zbog kojih se sve ovo i održava, a to je publika, zagriženi fanovi, ali i svi oni koji vole ovakvu nabrijanu svirku. Garage In July drma svoju punk boogie žesticu i pri tome sve zalijevaju pivom. Dakle, betonaža 100 na sat! Phuu... sve je puno iskrenosti, strasti i vjere u ono što se izvodi. Pa zar nije to onda "Štala!" jedan od ponajboljih live albuma hrvatskog rocka. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu i tko je gdje! No, definitivno dečki imaju "balls" i to je prava istina!

Volite Jamesa Osterberga, Stooges, Iggya Popa, Patti Smith? Volite li punk, rock, grunge, blues? Furate se na energiju, žestinu, strast i totalnu predanost onome što onda volite i što radite? E onda ste 100% na pravom mjestu! "Štala!" će vas svime tim doslovno baciti na tlo, izuti iz cipela i ostaviti vas bez teksta. To je live album koji zaslužuje itekako veliku pozornost, prvotno zbog svoje iskrenosti do jaja, a potom i zbog svoje predanosti onome što volite, onome što radite i ono što je jednostavno vaš "way of life". E sad, na vama je da se odlučite jeste li tamo neki njonjo ili ste "full" u ovakvoj priči. U svakom slučaju ste na dobitku, jer njonjo ide doma krvava nosa, a ovaj drugi, sav znojav i razbijene arkade od sudara glavama u žaru plesa zadovoljno šmrče nos i govori: "ovo je bilo full jebenica!"

Da, ovo je bila "full" glazbena spika koja doista nikoga neće i ne može ostaviti ravnodušnim! Eto, mislim da moj potpis govori sve!

Mladen Lončar-Mike

Hits 1023
Imaš li strasti!? « Imaš li strasti!? Garage In July Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka