Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Brodić Na Struju


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2014
Format Albumi
Vrsta World / Reggae / Afro-Cuban / Salsa / Reggae-Pop
Dodano Četvrtak, 01 Siječanj 2015
Žanr Pop-Rock
Length 43:38
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2014
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number 8683551
Edition details Objavljeno: 4.8.2014. Album je miksan u New Yorku u studiju Peer 97, kod poznatog hrvatskog mixmana Dragana Čačinovića - Čača
Tags Aquarius Records Gego

Review

Šest godina nakon poduže kreativne pauze i posljednjeg albuma „Kup!Prodoj!“, vratio nam se hvarski reggae meštar. Ovaj put nema pratećeg „Picigin benda“ ali na albumu gostuje hrpa talentiranih glazbenika koji obogaćuju ovo izdanje i čine ga vrijednim preslušavanja ne samo u vrelim ljetnim danima dok ste na plaži okruženi mirisom borova.

Gego i dalje živi i stvara otoku, daleko od medijske pažnje i prijemčivosti širokih masa, pjeva o svom životu i svojim problemima bez pretencioznosti uz prepoznatljivi plesni ritam, odličnu produkciju i dobar zvuk.

Osim prepoznatljive zvučne slike u reggae i ska ritmu, ovaj je album žanrovski proširen uz zvuk latino ritmova, klapske pjesme, hip hopa, a ponekad čak i prizvuk šansone, gdje se Gego na neki način približava i Tomi Bebiću. Tko zna, možda jednog dana i Gegu počnemo zvati narodnim bardom. Prateći ga kako se razvijao od početnih pjesama do danas, i ne bi bilo nezasluženo.

No ipak nije tako dramatično ozbiljno. Gego je i dalje ležeran, neobavezan, prpošan i poletan čak i u trenutku kada svojim tekstovima pokušava poslati neku poruku i potaknuti slušatelja na promišljanje. U pojedinim pjesmama Gego se javlja kao iskusni kroničar društvenih zbivanja kao što su „Folši glamur“ ili „Politika je kurva“, a ponekad je i pretjerano lascivan kao u „Štemo son je“, odnosno „Miss klitoris“.

No ipak pjesme koje su ostvarene u suradnji s drugim umjetnicima dižu album na još jednu razinu više. Od njih svakako prednjači „Recite mi“ s Cubismom. Također ne zaostaju niti „U moru ljubavi“ s Marijanom Banom, odnosno emotivna i nježna „Ne dirajte mi škoje“ gdje u pomoć Gegi priskače dječji zbor „Strelice“. U uvodnoj „Pape me“ mu gostuje klapa „Kampanel“ a Saša Antić u naslovnoj „Brodić na struju“. Pravi dragulj albuma svakako je i lirična ljubavna pjesma „Jubin jo“.

Albumu su dodane kao bonus tracks i dvije pjesme koje su ranijih godina izvođene na Splitskom festivalu. Malo je doduše nejasno zašto su nazvane bonus tracks kada ionako ne postoji izdanje albuma na kojem tih pjesama ne bi bilo.

Zaključno, gorko-slatki tekstovi, zafrkantsko-ozbiljan pristup i sretno-nesretne ljubavi o kojima pjeva najjači glazbeni proizvod otoka Hvara mogu se preslušavati kako za kratkih zimskih dana tako i na plaži, uz neizostavnu tvrdu sol u kosi.

Toni Plićanić

Hits 2200

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42