Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2023
Format Albumi
Vrsta / Harmonica blues / Regional Blues / Contemporary Blues
Dodano Utorak, 07 Studeni 2023
Žanr Blues
Length 50:22
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2023
Država Europa
Etiketa Delta Note
Catalog Number NOTE CD 002
Edition details objavljeno: 20.9.2023.; album je snimljen u Centru, miks i master: Davor Totović
Tags Tomislav Goluban Davor Totović

Review

Novo izdanje, je, radi se o live albumu "Crazy Hill Live", kojeg je još 20. rujna objavila Delta Note uz svjetsku radijsku promociju nizozemske promotivne kuće ABIK Radio Pr. koju vodi Leen Velthuis, a sve što čujete potpisuje Tomislav Goluban.

Naravno, kao i svaki vrsni frontmen Tomislav je okružen sjajnim glazbenicima koji itekako znaju što, gdje, kada i kako treba učiniti. Uz Tomislava Golubana (vokal, usna harmonika) tu su Hrvoje Funda (gitara, vokal), Vid Kotarski (gitara, beatbox, vokal) Tomislav Kusar (bas) i Dragutin Hojsak (bubnjevi). Odlična ekipa, odličan bend. To znam sigurno jer sam ih više puta slušao uživo i znam što dečki mogu i kako praše kad god treba! Dobro je kada imate ovakav bend na kojeg uvijek možete računati.

Ovih gotovo 50' možda će malo razbucati vaše postulate o bluesu i o njegovim bazičnim parametrima, ali to vas doista ne treba zamarati jer tijekom ovog tonskog zapisa dobit ćete vrlo impresivnu dozu bluesa u onom njegovom iskonskom obliku, kada su vam noge već duboko upale u mulj jedne velike, muljevite rijeke u kojoj je taj i takav blues nastao.

Snažan, kompaktan "sound" benda, impresivne gitare i taj cjeloviti blues "feeling" nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Budući da sve oko ove ekipe pratim već dugi niz godina jako dobro znam što mogu i kako dobro furaju svoj blues film i pri tome ne prihvaćaju nikakve kompromise, već ostaju dosljedni sebi i svom glazbenom određenju. Vrlo određena, točna i uigrana ritam sekcija ima sve u svojim rukama, a potom tu su odlične gitare, Hrvoje koji je definitivno posložio svoje kockice i Vid koji iz albuma u album iz snimke u snimku samo raste i biva konkretniji i svemu prilazi vrlo, vrlo ozbiljno i to mi se kod njega posebno sviđa. Koliko je Hrvoje raspojasan i ubitačan u svojim solažama, ako mislite da muljam, poslušajte nekoliko puta za redom stvar br. 8 "Fun Starts Here" i sve će vam biti jasno! S druge pak strane, toliko je Vid oprezan, ali izuzetno točan s puno tog svog intro osjećaja za ovu glazbu koju svira. Držim da je pred njim doista sjajna budućnost.

Podrazumijeva se da Tomislav Goluban kao frontman benda ima najviše prostora, ali ono što je kod njega bitno da će uvijek dati dovoljno prostora svima koji su oko njega. Naravno da je njegov "usnjak" u središtu pozornosti i da sva njegova umješnost nije samo u dvije središnje stvari na albumu, već se provlači cijelim albumom.

E sad, možemo mi voljeti Golubana ili ne, možemo govoriti ovo ili ono, ali ono što je nepobitna činjenica je da Goluban i njegov bend praše blues od kojeg će vam ipak zastati dah i malo ćete se zapitati "kaj je sve to upil' onak'... odjenput?!" Ma naravno da nije, iza njega je dug, naporan i predan rad, trud, puno vježbe i znoja. Ali sada, Tomislav je tu i budući da živi i radi kao profesionalni glazbenik kod njega nema izbora, jednostavno mora ići dalje i naprijed i stoga svaki novi album, suradnja, svirka i nastup pred njim donosi određenu, kakvu takvu financijsku korist i sigurnost. Da, to je život profesionalnog glazbenika, to je stalna, kontinuirana borba za opstanak! Nije ovo nikakvo sažaljevanje, već činjenica kojima svima mora biti jasna. Tomislav nije od onih koji rade i imaju sigurna primanja pa onda ako još nešto kapne s strane - super, ako ne - nikom ništa! To ovdje definitivno nije slučaj i zato Goluban si ne može priuštiti nikakve gafove, promašaje i sl. Zato ga podržavam i znam da sve što čini radi to full gas.

Ovaj album snimljen je u Centru "D. Novak" u Ludbregu, 28. travnja 2023., a već samo pet mjeseci kasnije pred nama je i digitalni album, ima i fizički CD, a i kompletni nastup možete vidjeti i čuti na YouTubeu.

Preporuka

Ono o ćemu su mnogi prije nekih 13 godina samo mogli sanjati, Goluban jedan od onih koji su taj san realizirali i pretvorili u stvarnost. Naime, kada vam izvan Hrvatske poznati svjetski blues magazini pišu i donose citate sve je jasno, poput:

"One of the hardest working contemporary harmonica players in Europe"… Chicago Blues Guide, USA 2023.

"Tomislav "Little Pigeon" Goluban should be considered one of Croatia’s national treasures". Blues Music Magazine, USA 2021.

"Stunning singer and sublime harmonica genius... Not only is he a incendiary harpist, he is the most original of singers on the scene today". Peter Merrett Australia, 2021.

"Tomislav Goluban proves that you don’t have to be born on the banks of the Mississippi to become one of the most formidable harmonica players of his generation". Blues Again, France 2021.

Moja malenkost o Tomislavu piše na ovaj način:

"No, prije svega želim jasno istaknuti da mi je osobno, izuzetno drago da sam bio svjedok tih događanja, tog procesa buđenja i nastanka blues scene u Hrvata. Da, znam, mnogi će kazati ona je ovakva i onakva, puno obrada, malo autorskog rada. No, to je sve logičan slijed stvari. Naime, zahvaljujući, nažalost, pokojnom Draženu Buhinu i još nekolicini entuzijasta naša blues scena doživjela je istinski procvat prije malo više od desetljeća i počela je postupno uzimati svoj dio u europskim ali i svjetskim okvirima i asocijacijama. Upravo je Dražen tu dao svoj veliki obol, danas Croatian Blues Forces ponosni su vlasnici prestižne nagrade KBA, koju dodjeluje krovna svjetska blues institucija The Blues Fundation. Naravno, slobodan sam vjerovati da je i moj skromni rad i doprinos na medijskoj promociji ovog glazbenog stila bio jedan mali segment, koji je pridonio da ova prestižna nagrada dođe u ruke udruženja HBSa.

Tomislav Goluban je u tom dijelu bio od samih početaka i kao glavni tajnik i kao v.d. i predsjednik HBSa, a bio je aktvni nositelj afirmacije bluesa van granica Hrvatske.

Iza njega je lijepa gomilica studijskih albuma, brojni nastupi diljem Hrvatske i izvan nje. Organizacija blues festivala (Zagorje Blues Etno Festival), rad na radiju i sa djecom u školama. Njegova stalna promocija ovog glazbenog stila i stalna težnja da blues bude dostupan što većem broju glazbenih konzumenata i sladokusaca uopće nije sporan.

Njegov rad doista nije za osporavanje, već upravo suprotno Tomislav neumorno radi na brojnim mogućnostima prezentacije kako bluesa, tako i tog malog, "paklenog" instrumenta, koji tek u rukama pravog i istinskog znalca dobiva svoju istinsku snagu i važnost.

"Usnjak" mogu svirati svi, ali tek nekolicina u svojoj svirci ima "ono nešto" ima taj "mojo", koji se ne stječe, ne dobiva ... njega imate ili nemate."

I sad što nam nudi ovaj "Crazy Hill Live" album?!
1. Nudi vam sve ovo što ste pročitali.
2. Donosi vam snažnu blues priču koja je u osnovi Hrvatska, ali s svjetskom konotacijom.
3. Daje vam za razmisliti o istini da i mi imamo svoju ekipu, koja bez ikakvog problema može funkcionirati u svjetskim razmjerima.
4. "Crazy Hill Live" Tomislava Golubana istinski je tonski zapis, koji svojim sadržajem potvrđuje da blues nije samo američka privilegija, već da ga s istom dozom "feelinga" mogu izvoditi i drugi glazbenici.
5. I na kraju, ako ste propustili iz nekog razloga ovaj album, neka vam ovaj tekst bude pravi podsjetnik da ispravite taj propust i da ga što prije uvrstite u svoje fonoteke!

Mladen Lončar - Mike

Hits 405
20 Years on The Road « 20 Years on The Road Tomislav Goluban Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala