Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2018
Format Albumi
Vrsta Jazz-Pop / Christmas / Smooth jazz
Dodano Petak, 21 Prosinac 2018
Žanr Blagdanski
Length 50:00
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2018
Država Hrvatska
Etiketa Status Produkcija
Tags Igor Geržina

Review

U vremenu kad iz medija sve češće iskaču naslovi o vjerski neutralnim slavljima jednog od najvećih kršćanskih blagdana, album tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama sa suvremenim pristupom Igora Geržine stiže kao lijepo vraćanje korijenima. Album dolazi kao lijek protiv svih onih šećerastih pjesmica vrlo niske kvalitete kojima je jedini cilj okupirati radijski prostor i zabaviti izgubljene sudionike masovnog konzumerizma.

Kako se može otvoriti različitim glazbenim stilovima i istovremeno postići dobru ravnotežu između njih? Kako se mogu uhvatiti sva ispravna raspoloženja ovog svečanog vremena? Je li to klasično ili pop, blues ili jazz, funky ili gospel? Snimiti božićnu glazbu koja već ima niz interpretacija može biti poprilično rizično jer je lako skliznuti u veliki bazen aktualne blagdanske glazbe gdje, linijom manjeg otpora, radijski urednici odabiru već dobro poznate brojeve. U pratnji Jurice Leikauffa na klavijaturama, Elvisa Penave na gitari, Dubravka Voriha na basu i mladog Marija Klarića na bubnjevima, Igor Geržina reinterpretira hrvatske božićne pjesme u duhu smooth jazza i kombinira veselje sa kontemplativnim te pokazuje svoje vještine u najboljem svjetlu.

Konačni rezultat je jedna instrumentalna, topla i lijepa pjesmarica koja drži pozornost, zadržava prepoznatljivost i potvrđuje specifičnost naše glazbene kulture i ljepotu hrvatskih tradicijskih božićnih napjeva. ''Skoro godinu dana rada bilo je potrebno da se ovaj album dovede do zvuka kakvog sam htio. Dugo je trajao rad na aranžmanima, pripreme za snimanje, snimanje, miksanje... Ne znam što su si moji susjedi mislili kad sam usred ljeta vježbao božićne pjesme... U cijelom tom procesu moram priznati da sam neizmjerno uživao u svakom koraku svjedočeći stvaranju ovog projekta'', objašnjava Geržina na svojoj Facebook stranici. Kroz svoje putovanje zasigurno je došao do spoznaje da glazba služi svrsi, da je u funkciji nečega i da ima određeno značenje. Ona mora pogoditi intelekt i srce, a Geržina je jedan od onih istinskih glazbenika prepoznatljiva rukopisa u čijoj se glazbi osjećaju duboke emocije, nježnost, toplina, produhovljenost i humanost.

Bez prevelikih produkcijskih zahvata, on kroz svoj novi album donosi pravi božićni duh, a ne kakvu izmišljotinu, i dokazuje kako Božić, još uvijek čudesno, zaista može biti Božić. Povezan s Izvorom glazbe, iako je glazba s albuma dio tradicije, to je glazba koja svoje uporište nosi u malom Spasitelju svijeta.

Ivana Lulić

Hits 1077
Bucket List « Bucket List Igor Geržina Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42