Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Prog-rock
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 2:28:58
Broj diskova 2
Edition date 2008
Država Velika Britanija
Etiketa EMI / Dallas Records
Tags

Review

 

Kada sam dobio da napišem svoj osvrt na dupli album the voice & guitar of Pink Floyd" David Gilmoura - Live In Gdansk, nekako me prošla jeza, jer je to bio zadnji live nastup nedavno preminulog Richard William Wrighta (28.07.1943 – 15.09.2008). 
I tako više nikada nećemo vidjeti Pink Floyd u punom sastavu. Još jedan legendarni bend stavljen je u muzej i sada eto imamo prigodu slušati svakako jednog od meni najdražih Pinkača, van serijskog David Gilmoura.
 
David Gilmour je 26. kolovoza 2006.godine u Gdansku sa The Baltic Philharmonic Symphony Orchestra pod ravnanjem Zbigniew Preisnerom održao koncert na kojem je po prvi puta odsvirao kompletan zadnji studijski album On An Island. Nakon tri početne stvari Pinkača, Gilmour kreće u svoju samostalnu furku, ali uz pripomoć odlične ekipe, koju čine Phil Manzanera (Roxy Music) - gitare i vokali, Jon Carin – klavijature, lap steel gitara i vokali, Guy Pratt - bas gitara i vokal, Steve DiStanislao - bubnjevi i vokali, nezaobilazni Dick Parry – sax i klavijature i naravno tu je i Richard Wright na klavijaturama i vokalima. 
 
Priznajem da me uvijek, osobno fascinirao upravo Wright, koji je svojom bogatom i jedinstvenom svirkom jednostavno punio sve ono što je bilo potrebno i cijeloj priči kako u Floydima, tako i eto i ovoj suradnji sa Gilmourom, Richard je dao izuzetno naglašen i eksponiran te nadasve poseban štih. Ako je netko svojom samozatajnošću briljirao u Floydima onda je to bio Richard Wright. S druge pak strane upravo je Gilmour bio moj favorit kada su u pitanju Pinkači. Činjenica da je najprije morao čekati Baretta, pa potom uvijek su bile neke tenzije između njega i Watersa i tako je stalno bio u drugom planu. Svi mi imali smo osjećaj da se Gilmour stalno mora dokazivati, no zvuk njegove gitare i njegov osebujni gitaristički rukopis dao je snažan pečat kako glazbi Pink Floyda, tako pogotovo njegovim solo radovima. 
 
Stoga ovaj live album Live in Gdansk ima doista veliku važnost za samog Gilmoura, jer pored nezaobilaznih tema Pink Floyda (ma, ionako bi ih publika tražila op.a.), Gilmour svira svoje stvari, svira svoju glazbu i to je ono što publika prepoznaje. Nema tu puno filozofije, pred nama je glazbenik, koji iskreno prezentira svoju glazbu i ništa više.
 
Činjenica da je Gilmour održao koncert pred 50,000 ljudi u Gdansku, a u sklopu svjetske turneje On An Island te da ga je tu dočekalo 40 glazbenika baltičkog filharmonijskog orkestra, te da su svi zajedno izveli što će svi nazočni pamtiti dok su živi. Nama, opet ostaje odlični tonski zapis tog koncerta i mogućnost da diljem svijeta poklonici ovog glazbenog stila dođu na svoje. 
 
Diskografska kuća EMI 16. rujna objavljuje ovo zaista vrlo atraktivno izdanje, koje u dva i pol sata nudi samo glazbu i ništa drugo. Pa tako na prvom disku imamo jedinstvenu mogućnost čuti kako je svoj studijski album On An Island, Gilmour odsvirao u živo; a drugi disk vrvi od glazbe Pink Floyda. To je još jednom i opetovano veliko glazbeno iskustvo i nepobitna istina koja nam kazuje da je glazba Floyda jedinstvena i vječna. Tu i takovu glazbu uvijek možemo slušati. Mnogi će kazati ma, sve smo to već čuli, da to je točno, ali postoji taj…ali, koji se odnosi isključivo na viđenje prezentacije ali i prihvatljivosti i same percepcije glazbe, koju preferira i prezentira Gilmour i društvo. To je zaista izuzetan doživljaj u svakom pogledu. Audio, tehnički i vizualno jednostavno …kompletni užitak.
 
PREPORUKA:
Ma, preporučam nego što!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 918
On An Island « On An Island David Gilmour Albumi Kronologija Rattle That Lock » Rattle That Lock

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42