Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Familija


Bookmark

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta World / Singer-songwriter / Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary / Jazz-Pop
Dodano Utorak, 26 Travanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 46:07
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 573-16
Edition details objavljeno: 7.4.2016.; producirali i aranžirali: Elvis Stanić (3, 6 i 9) i Nikša Bratoš (1, 2, 5, 7, 8 i 10)
Tags Aquarius Records Elvis Stanić Gibonni Nikša Bratoš Oliver Dragojević

Review

Ma možeš ti biti prvi na svitu, ali to ne znači  da si prvi i u Splitu. Poznato je to i sasvim specifično splitsko stanje uma u kojem je uspjeh nikad ili teško priznata i uvijek pod debelim povećalom promatrana kategorija cijele armije "stručnjaka". Ipak kada su u pitanju ove dvije glazbene "čunke" (u splitskom žargonu – face, odnosno osobe posebnih vrijednosti), onda ne postoje podvojena mišljenja oko njihovih uspješnih karijera. Naime, Oliver i Gibonni su već odavno ugrađeni u čvrste, postojane i ni sa čim usporedive glazbene temelje, ne samo  Splita, već cijele Lijepe naše.

Zajednička suradnja ovih velikana ima svoju povijest koja je kulminirala pametnim Gibinnim prepuštanjem "Cesarice" upravo Oliveru, a koja je nedvojbeno zauzela stožerno mjesto u  njegovoj karijeri. Kazao je jednom Gibo da ju je i on mogao otpjevati, ali da bi to imalo učinak kao da si u derbiju postigao samo jedan zgoditak. U Oliverovoj izvedbi to je imalo učinak bar hat- tricka.

Inače, Gibonni je bio začetnik ideje o ovom zajedničkom  projektu. Svi stihovi i glazba njegovih su ruku (bolje rečeno, glave) djelo, a nastali su u razdoblju od 2014. do 2016. godine na otoku Korčuli i u Splitu. Shodno tim činjenicama, a prije samog preslušavanja ovog albuma, javile su mi se određene dvojbe. Može li Gibo dostojno ili uopće popuniti slobodno mjesto u jedinstvenoj, prirodnoj i nažalost prerano prekinutoj koaliciji Runjić – Dragojević?

Ima li ikakvog dramatičnijeg odstupanja u Gibinnom stvaralaštvu u odnosu na prethodna dva albuma?

Njegova poslovična strast - a znamo da ona predstavlja sokove duše, kojih, ako ih je previše, nedvojbeno slabe mudrost - na ovom albumu je, na žalost, dobrim dijelom potvrdila moje sumnje. Iako je Gibin poznati perfekcionizam u stvaranju idilične zvučne slike zaslužan za okupljanje eminentnih imena poput Pina Palladina (svirao bas gitaru na velikom koncertu povodom pedeset godišnjice djelovanja grupe The Who), Manu KatcheaVlatka StefanovskogMiroslava TadićaElvisa Stanića i Matije Dedića, cjelokupan dojam ima predznak već viđenog. Dobro, nema onih poetskih stihova a la "pčela u žlici čaja", oni su sada puno životniji, ali glazba je ta koju prvo konzumiramo, stihovi su tek začini. Albumom prevladava čvrsta melankolija s vrlo malo živahnih momenata i već prepoznatljivim Gibinim koračanjem po glazbenom "međuzemlju" poznatijem kao mainstream. Magiju Runjićevih versa i nota, unatoč Oliverovom nikad osporavanom i uvijek specifičnom pjevanju možemo pronaći tek u tragovima u "Gdje to piše", koja, ruku na srce, nedvojbeno u instrumentalnom segmentu baca na Stingovu "Fragile", jednoj od očitih favorita  ovog albuma, s već podebljom radijskom minutažom.

Drugi nedvojbeni favorit  otvarajuća je "Onako od oka" sa stvarno raskošnim aranžmanom  u kojoj su zvukovi violine, harmonike, saksofona, trube, trombona i tube uspješno nadogradili zaista zarazan refren. Da je samo kojim slučajem maestro Stefanovski uz odličan, ali u hrvatskim okvirima ipak rijedak brass aranžman ovdje ugradio svoj prepoznatljivu gitarsku minijaturu, bila bi to zaista nezaboravna kompozicija.

Nikako ne smijem zaobići i "Udicu", pravu i upečatljivu laganicu s diskretnim sudjelovanjem zbora "Brodosplit" pod ravnanjem maestra Vlade Sunka.

Ostatak materijala je samo – korektan, potvrđujući moje dvojbe da je Runjić naprosto nezamjenjiv, dok Gibonni uporno i predvidljivo gazi po glazbenim stazama na kojima se očito osjeća sigurnim i zaštićenim, ali još uvijek bez dosizanja vrhunaca ostvarenih na albumu "Judi, zviri i beštimje".

Uostalom, tko sam ja da mu sudim na ovakvom izboru i mogućnostima? Gibonni je nedavno izjavio da pošten odnos sa svojom publikom može imati samo ako u jednoj godini uspije napraviti dvije, tri odlične skladbe. Potvrdu te izjave prepuštam vama, dragi čitatelji.

Na kraju, čini mi se da će Oliver iz ove suradnje izvući veću korist, dobio je par skladbi kojima će dodatno pojačati svoj ionako prebogat repertoar. A od Gibe bi trebalo očekivati u doglednoj budućnosti pomak, kakav god on bio.

Đorđe Škarica

Hits 1343
Live « Live Gibonni Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42