Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Songs From The Wood


Bookmark

Data

Released Veljača 1977
Format Box set
Vrsta Art Rock / Hard rock / Prog-rock / Album Rock
Dodano Četvrtak, 06 Srpanj 2017
Žanr Rock
Length 3:08:57
Broj diskova 5
Edition date Svi 2017
Država Europa
Etiketa Chrysalis / Rhino Records / Parlaphone
Catalog Number 0190295847876
Edition details objavljeno: 11.2.1977. (izvorno izdanje), 19.5.2017. (reizdanje); produkcija: Ian Anderson; snimano: rujan - studeni 1976. - Morgan Studios, London
Tags Parlaphone Rhino Records Jethro Tull Chrysalis Ian Anderson

Review

1977. sam imao nepunih 17 godina i do tada sam već progutao i naslušao se njihovih prethodnih devet albuma. Naime, u to vrijeme bilo je prestižno znati sve ono što se moglo čuti s ploča Jethro Tull. 11. veljače 1977. izdavačka kuća Chrysalis objavila im je deseti studijski album, "Songs From The Wood", na kojem je sve pjesme napisao Ian Anderson s velikim doprinosom cijelom kreativnom radu Martina Barrea i Davida Palmera.

Prošla su četiri desetljeća i pred nama je ekskluzivno, raskošno izdanje s 3 CD-a, "Songs From the Wood - 40th Anniversary Edition", koje je službeno ugledalo svjetlo dana 19. svibnja ove godine. Jethro Tull poznati su po isticanju i slavljenju britanskog poganskog folklora i životu na ruralnim prostorima znalački umotanih u folk rock stilu. Taj stil eksponira i kombinira  tradicionalne instrumente i melodije s hard rock bubnjevima i električnim gitarama. Ovo je inače prvi album Jethro Tull koji je promovirao klavijaturista Davida Palmera kao službenog člana benda. Njegova glazbena educiranost doprinijela je  da njihova glazba postigne složenost i raznolikost uporabom više instrumenata i bogatog zvuka koji proizlazi iz Palmerovih klasičnih sklonosti, ali i snažne prisutnosti električne gitare Martina Barrea. Obojica su doista dali veliki doprinos nastanku ovog albuma, koji je upravo zbog svoje bogate produkcije i značajnije uporabe klavijatura možda jedan od esencijalnih izdanja progresivnog rocka. Znam, ovo su kvalifikacije jednog izrazitog fana ovog benda, pa ih nemojte previše uzimati k srcu. To vam je jednostavno tako i nema natrag!

No i kritika je konačno dala nedvosmislenu potvrdu kvalitete ovog albuma, što nije učinila još od albuma "Living in the Past" (1972). Za Tullovce je tipično da će inspiraciju naći u nekoj staroj priči ili knjizi.

Obljetničko reizdanje

Ian Anderson (vokali, flauta, akustična gitara, mandolina) tada je oko sebe imao jednu od jačih postava benda, koju su činili: Martin Barre (električna gitara, lutnja), John Evan (klavir, orgulje, sintesajzeri), David Palmer (klavir , sintesajzeri), John Glascock (bas gitara, vokali) i Barriemore Barlow (bubnjevi, udaraljke).

Ova ekipa doista je znalački iskoristila sve što joj je bilo tada dostupno i što su znali i mogli u tom trenutku, a to se, naravno, i čuje. Sve to dolazi od glazbenika koji ističe da su njegovu ljubav prema glazbi odredili Muddy Waters, Beethoven ali i indijska i pop glazba. Pored svega toga, tu su i solo projekti, osobito Iana Andersona i Martina Barrea, gdje glazbenici njihova kalibra uvijek sebi doista daju oduška.

Jethro Tull i danas rade i djeluju već punih 50 godina, pa priznajem da ih ne slušam više kao nekada, što je i razumljivo, ali svaku ovakvu priliku neću propustiti. Osjećam neki dug prema ovom bendu, prema njihovoj glazbi koja mi je doista bila pravi prozor u svijet glazbe i tu sam se našao.

O samom albumu valja naglasiti da prvi disk sadrži remiks originalnog studijskog albuma, uz dodane snimke "Old Aces Die Hard" i "Working John, Working Joe", koje se ovdje mogu čuti po prvi put. Preostala dva CD-a donose nam 22 pjesme uživo snimljene na turneji "Songs From The Wood", a tu su dva nastupa snimljena u Boston Gardenu 6. prosinca 1977. i u Capital Centru Landover 21. studenog iste godine.

Stereo remiks odradio je Jakko Jakszyk i do sada u ovom formatu ove snimke nisu nikada i nigdje bile objavljene! Istinskim fanovima Jethro Tull već to je dovoljno! S druge pak strane, bend nastavlja oduševljavati publiku gdje god se pojavi, prezentirajući  trajnu ostavštinu glazbe koju vole svi, i mladi i stari obožavatelji. Da, oni samo žele čuti  dobar rock, folk, jazz i onu glazbu koja je inspirirana klasikom. To su Jethro Tull,  a budući da bend i dalje nastupa, ovo je trenutna postava: Ian Anderson (flauta, vokali, akustična gitara), Florian Ophale (gitarist), Scott Hammond (bubnjar), John O’Hara (klavir, harmonika, vokali) i David Goodier (bas gitara i vokali).

Ovdje se prisjećam jednoj intervjua kojeg je Ian Anderson dao negdje 1978. ili 1979...  Rekao je tada da "kada bi Jethro Tull izdao LP na čijoj bi A i B strani bila samo tišina, fanovi benda bi to kupili bez ikakvih pitanja." Govori li vam to sve? Do sada to Tullovci nisu učinili, ali da jesu, volio bih imati i tu ploču! I to je to!

Mladen Lončar - Mike

Hits 979
Jethro Tull Box set Kronologija Stormwatch » Stormwatch

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42