Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2022
Format Albumi
Vrsta Gospel music / Contemporary Christian
Dodano Srijeda, 27 Travanj 2022
Žanr Pop-Rock
Length 34:23
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2022
Država Hrvatska
Etiketa April
Edition details objavljeno: 15.4.2022.; producenti: J. R. August i Dražen Završki, mastering: Goran Martinac
Tags Croatia Records Dražen Završki J.R. August

Review

Kad se prebrzo uspneš do vrha, imaš nekoliko mogućnosti: balansirati na samom rubu, obuhvatiti ga eventualno objeručke, pa dokle ide, ili pak jednostavno - skliznuti nepovratno dolje. Naravno, nameće se i četvrta opcija onima koji to mogu, proživljavaju i pronalaze se u tome, a to je – krenuti putem nebesa, do samoga Boga. I taj je put mukotrpan, pun izazova i zahtjevan, a povrh toga otvara nebrojene mogućnosti napada i kritike, jer s jedne strane mnogi vjernici ne dopuštaju da se pri opisivanju svojega stanja itko koristi simbolikom najveće kršćanske patnje – mukom i žrtvom Isusa Krista, sina Božjega, koji je to učinio iz ljubavi prema čovjeku i za spas čovječanstva, a s druge strane u suvremenom svijetu mnogi se u tom segmentu duhovnosti i ne pronalaze. J. R. August, pravim imenom Nikola Vranić, mladi kantautor iz Zaboka koji iza sebe ima već jedan studijski album „Dangerous Waters”, kolekciju EP-jeva „Murky Waters” i koncertnu snimku „Live At Glazbeni zavod“, neposredno pred sam Uskrs podario je svojoj, vjerojatno sve brojnijoj publici, drugi studijski album pod naslovom - „Still Waters“.

Podsjetimo, Vranić je glazbenu karijeru započeo kao klavijaturist varaždinskog benda Voodoo Lizards. Nastupao je s njima u Los Angelesu po eminentnim klubovima kao što su Viper Room, Whisky A Go Go i Rainbow Bar. Profesor je engleskog jezika, zaljubljenik u prirodu i očito dobar poznavatelj vjerskih motiva. Već je po objavljivanju prve samostalne pjesme „Man With the Magnificent Mind“ dokazao svoj snažan glazbeni i stvaralački potencijal. Umjetničko ime kombinirao je prijevodom imena svoga strica Ivana u John, poznate i vjerojatno drage mu poeme „Raven“ Edgara Allana Poea te imena svoga djeda Augusta. Nakon prvog, uslijedila su još četiri singla i otvorila mu vrata za ekskluzivan ugovor sa zagrebačkom izdavačkom kućom Croatia Records (2019.), koja je objavila njegov studijski prvijenac „Dangerous Waters“. U domaćim okvirima album je bio izrazito zapažen, ostvario je velik uspjeh kako publike, tako i kod kritike, pa shodno tome i niz nagrada: od one radijske emisije Music Pub Zlatka Turkalja (Drugi program Hrvatskog radija) za najbolji album 2019. godine, preko onih Rock&Off u kategorijama albuma godine, nagrade za najboljeg novog izvođača (Veliki prasak) i konačno Rock&Off izvođača godine. Iste je godine nanizao nekoliko osvojenih Porina (u kategorijama albuma godine, novoga izvođača godine te najboljeg albuma alternativne glazbe) te nekoliko značajnih nominacija. U rujnu 2020. objavio je živi album „Live at Hrvatski glazbeni zavod“, koji je snimljen u veljači iste godine sa zborom i orkestrom pred rasprodanom dvoranom te je iduće godine osvojio i Porina za najbolji živi album. Spomenimo još i zapaženu suradnju s Ischariotzckym, pjesmu „Trouble“, koju je s Joškom Klarićem napisao i snimio uoči same pandemije Covida koja je uslijedila i donijela glazbenoj industriji brojne nedaće, te mu vjerojatno kao i mnogim drugima, pomrsila daljnje planove. Obustavljeni su nastupi, a glazbenici koji uglavnom i žive od koncerata, razvijali su vještine preživljavanja: posvetili se stvaranju novog materijala i strpljivo čekali neka sretnija vremena kada će svjetska elementarna nepogoda napokon proći. Teško je pobrojati koliko je koncerata i nastupa tijekom toga vremena J. R. August mogao održati u Hrvatskoj, a i u inozemstvu, tim više jer u svojim pjesmama koristi univerzalni, svjetski, engleski jezik.

Drugi studijski album J. R. August stvarao je u miru svojega kućnog studija tijekom pandemije COVID-a. Na njemu se nalazi devet pjesama koje su vjerojatno njegova vizija svijeta promijenjenog u posljednje vrijeme na svim razinama: od one svjetske pa do individualne, samoga pojedinca, koji pak šire gledano čine i samo društvo. Po svim značajkama to je kućni projekt, jer je sve instrumente odsvirao sam J. R. August (izuzev akustične slide-gitare u pjesmi “Divine Intervention” koju je snimio njegov brat Alen Vranić i udaraljki kojima je Dražen Završki odlično začinio pjesmu „Deepest Oceans of My Mind“). Album je tematski konceptualan i razrađen do najmanjeg detalja, a u tome mu je u produkciji pomogao Dražen Završki, koji je album ujedno i miksao, dok je konačni mastering napravio Goran Martinac.

Konceptualni album otvara pjesma „Dealing With the Pain“, koju je J. R. August napravio, kako je u nekom intervjuu rekao, „čim je pritisnuo REC u svom novom kućnom studiju“. Kako se nositi sa svakodnevnim bolom i patnjom te pronaći unutarnju snagu, dok samo budale tvrde da sve znaju, kratak je sadržaj kompleksnog teksta kojega će vjerojatno svatko doživljavati na svoj način. Glazbeno dominira klavir, Augustov instrument, snagu mu daju prateći vokali, a ritam je sveden tek na pucketanje prstiju. Bio je to ujedno i prvi singl s ovoga albuma kojega je J. R. August, nimalo slučajno, objavio upravo na Pepelnicu (3. ožujka). Spot je kao i neki ranije napravljen u suradnji s redateljem Filipom Gržinčićem, a izazvao je podijeljene reakcije. Ali pravi umjetnici se na te stvari ne obaziru, jer rade zbog svojih unutarnjih pobuda, a ne zato što se imaju potrebu ikome svidjeti. Druga pjesma na albumu pod naslovom „I Forgive Her”, popraćena je i drugim spotom, objavljena je na Veliki Četvrtak (14. travnja). Instrumentalno, posebno zbog pratećih vokala, podsjeća me na ono što je Nick Cave stvarao u posljednje vrijeme, ali uz naravno, visoke Augustove vokalne dionice koje su sličnije pjevačima iz šezdesetih ili nekim indie-glazbenicima. Tekst govori o oprostu ženi koja mu je slomila srce i želji za zajedničkom nastavku životnoga puta. Ritam, premda spor, ponešto oživljava pjesmu u njezinom drugom dijelu. „Goddess Of the Flame“ logičan je slijed prethodne pjesme. Podsjeća me na laganija izdanja grupe Foals (poput one „I'm Done With The World (& It's Done With Me“) ili Field Musica (s albuma „Making A New World“). Premda zvuk orgulja i pratećih vokala sveudilj stvara potpuno sakralni ugođaj, svakako se radi o ljubavnoj pjesmi koju je J. R. August, premda na momente stisnuta glasa, vokalno kvalitetno iznio. Jedina pjesma koja je potpuno instrumentalno koncipirana pjesma je „Hope“, ponovno u zanimljivom stilu koji podsjeća na Field Music, a mogla bi poslužiti kao dio nekog sasvim dobrog soundtracka. Vjerojatno neće samo meni pasti na pamet ideja da bi J. R. August mogao stvarati sasvim kvalitetnu filmsku glazbu.

„Divine Intervention“ glazbeno je dopadljiva, ponovno laganija pjesma o različitim raspoloženjima i stanjima u kojima se pojedinac može pronaći, a koji pri tome ne može vidjeti sve 'dugine boje'. Spomenuta slide-gitara svakako ju je glazbeno uveličala i jedan je od najljepših momenata ovoga albuma, na koju se lijepo nadovezuje ponešto življa sljedeća pjesma s naslovom „Deepest Oceans of My Mind“. S pridodanim perkusijama koje su joj dale dodatnu snagu, August je izgleda progledao i zaključio: „Life is cruel but mostly kind“. Osobno, ove dvije pjesme su mi najbolji trenutci ovoga albuma. Nakon izbavljenja, August vapi za ponovnom izgradnjom svojih ruševina koje opisuje u pjesmi „Rebuild My Ruins“. Vokalno je ambiciozna s visokim dionicama koje August pokušava riješiti falsetom, što me pomalo podsjeća na Johna Lennona te nekim efektima na vokalu i svakako će biti zanimljivo doživjeti je u živoj izvedbi. „Release Me From My Sin“ pjesma je u kojoj se očekuje oprost od grijeha, sjetna i pomalo monotona, u kojoj je ponovno kombinirao klavir s pratećim vokalima i orguljama. I napokon, posljednja pjesma „Lonely“, oda samoći u kojoj se pojedinac može zateći unatoč mnoštvu prijatelja.

Objavljivanje albuma tempirano je na Veliki petak (15. travnja), uoči samoga Uskrsa, što se može shvatiti i komercijalnim potezom. Tako je od sredine travnja album dostupan na svim streaming platformama i kao CD izdanje, a kroz nekoliko dana bit će dostupan i kao vinilno izdanje s crnim omotom i zlatnim slovima.

Likovno oblikovanje i design odradio je Khei design i sasvim ga je skladno prilagodio sadržaju albuma. Omot kompakt diska bijele je boje sa zlatnim slovima. Dodatna knjižica započinje znakom križa i natpisom Anno Domini MMXXII, a u njoj su otisnuti tekstovi svih pjesama. Zanimljivo je da je ispod naslova svake pjesme označena prvo njezina minutaža, a potom tekst, što asocira na oznake iz Svetoga pisma, a u samome središtu knjižice nalazi se i citat samoga Isusa Krista, koji je J. R. Augusta za ovaj projekt i nadahnuo:

„If you bring forth what is within you, what you bring forth will save you. If you do not bring forth what is within you, what you do not bring forth will destroy you.“

Na kraju knjižice, uz one sve neizostavne podatke o tome tko je sve na projektu radio, nalazi se i Augustova zahvala obitelji i prijateljima na konstantnoj podršci i posveta J.-u.

Album je, kao što je vidljivo, izuzetno ambiciozan i kao takav velik stvaralački zalogaj. Izbjegavajući dobro poznat problem drugoga albuma koji se pojavljuje kod mnogih autora, posebno onih koji ostvare značajan uspjeh prvim, J. R. August je ušao u još duhovnije sfere čije su se naznake dale naslutiti i u nekim njegovim ranijim radovima. Djelo je zanimljivo i u svojoj samostalnosti pravoga kantautora i ujedno samostalnog izvođača vrijedno je pozornosti i pohvale. Ali, niz pjesama su po ugođaju, aranžerskim i produkcijskim rješenjima previše slične, tako da kod nekih slušatelja mogu izazvati i stanovitu monotoniju. Ipak, novim je albumom J. R. August ponovno dokazao da je autor i izvođač vrijedan pažnje te da od njega možemo još štošta dobroga i novoga očekivati.

Ivan Dukić

Hits 1856
Live at Hrvatski glazbeni zavod « Live at Hrvatski glazbeni zavod J.R. August Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici