Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 1973
Format Albumi
Vrsta Jazz Instrument / Piano Jazz / Post-Bop / Modern Creative Jazz
Dodano Utorak, 19 Prosinac 2023
Žanr Jazz
Length 2:08:08
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2023
Država Europa
Etiketa ECM Records
Catalog Number ECM 1035-37
Edition details objavljeno: studeni 1973. (izvorno) i 27. 10. 2023.; producenti: Keith Jarrett i Manfred Eicher; snimano: 20.3.1973. i 12.7.1973. Bremen, Njemačka i Lausanne, Švicarska
Tags ECM Records Keith Jarrett Manfred Eicher

Review

Savršenstvo podsvjesnih introspekcija

U povodu 50. obljetnice objavljivanja, diskografska kuća ECM reizdala je kultni album “Solo Concerts - Bremen/Lausanne” koji donosi snimke koncertnih solo izvedbi pijanista Keitha Jarretta. Na ovom izdanju dokumentirani su koncerti snimljeni 20. ožujka 1993. u Salle de Sectacles d'Epalinges u švicarskoj Lausanni te 12. srpnja 1973. u Kleiner Sendesallu u njemačkom gradu Bremenu. U studenom iste godine snimka je objavljena na trostrukom LP izdanju, a poslije i na dvostrukom CD-u.

Izniman umjetnik

Poznat po suradnjama s Charlesom Lloydom, Milesom Davisom i Janom Garbarekom, svojem Standards Triju, American Quartetu i European Quartetu, pijanist i skladatelj Keith Jarrett je ostvario i iznimnu karijeru kao solo izvođač. U tom kontekstu snimio je dvadetak albuma, sve za diskografsku kuću ECM. Prvi od njih bio je “Facing You”, koji donosi studijsku snimku, a objavljen je 1972. Mnogi od njih donosili su koncertne snimke, baš kao i ovaj. Osim toga u kasnijem razdobljima izvedbe su mu počele poprimati sve više elemenata klasične glazbe, posebice pod utjecajem skladatelja kao što su Bach i Šostakovič. Spominjemo li samo albume s koncertnim izvedbama, i to samo one na kojima svira klavir (inače svira i čembalo, klavikord, orgulje, sopran saksofon i bubnjeve) uslijedili su “Sun Bear Concerts” snimljen iste godine na koncertima u Kiotu, Nagoji, Tokiju, Saporu i Osaki i objavljen kao deseterostruko LP, a poslije i šesterostruko CD izdanje, “Concerts” 1981. u Bregenzu i Minhenu, “Dark Intervals” 1987. u Tokiju, “Paris Concert” 1988., “Vienna Concert” 1991., “La Scala” 1995. u Milanu, “Radiance” 2002. u Osaki i Tokiju, “The Carnegie Hall Concert” 2005. u New Yorku, “Paris / London: Testament” 2008., “Rio” 2011. u Rio de Janeirou, “Creation” 2014. u Torontu, Tokiju, Parizu i Rimu, “A Multitude of Angels” 1996. u Modeni, Ferrari, Torinu i Đenovi, “La Fenice” 2006. u Veneciji, “Budapest Concert” 2016. i “Bordeaux Concert” 2016.

Zbog hiperprodukcije neke od tih snimaka, pogotovo one iz kasnijeg razdoblja karijere, nisu objavljene odmah nakon snimanja nego tek nakon niza godina. Naime, Jarrettu je početkom 2000-ih dijagnosticiran sindrom kroničnog umora što je umanjilo njegove tehničke sposobnosti. Morao je promijenti tehniku sviranja klavira i smanjiti otpor pri pritisku na tipke kako bi mogao nastaviti svirati. Osim toga 2018. je pretrpio dva teška moždana udara što ga je u potpunosti udaljivo od nastupanja i snimanja. Nakon drugog udara ostao je paraliziran i proveo je gotovo dvije godine u ustanovi za rehabilitaciju. Iako je ponovno stekao ograničenu sposobnost hodanja sa štapom i može svirati klavir desnom rukom, ostao je djelomično paraliziran na lijevoj strani i ne očekuje se da će više ikad nastupati. No diskografska kuća ECM i dalje objavljuje snimke njegovih koncerata. Vjerojatno postoji još puno snimaka koje će tek ugledati svjetlo dana i koje će nas s vremena na vrijeme podsjetiti na ovog iznimnog umjetnika.

Tajanstveni detalji

Ovo izdanje, prethodilo je, govorimo li o njegovim solo ostvarenjima, megapopularnom albumu “The Koln Concert”. No i za ovaj album Jarrett je primio mnogobrojna priznanja, primjerice proglašavan je remek djelom. Osim toga bio je proglašen albumom godine u časopisima Time, New York Times, DownuBeat i Stereo Review u SAD-u, Jazz Forum u Poljskoj i Swing Journal u Japanu. U Njemačkoj je osvojio Groser Deutsche Schallplattenpreis, a u recenziji u AllMusicu dobio je maksimalnih pet zvjezdica.

Za razliku od koncerata koje je održao u kasnijem razdoblju, koji su sadržavali kraće izvedbe, u ranijem, pa tako i na ovom albumu, to su bile duže izvedbe. Te godine Jarrett je počeo svirati potpuno improvizirane solo koncerte. Izjavio je da su njegovi najbolji nastupi bili kada je imao tek neznatnu naznaku o tome što će svirati u sljedećem trenutku. Iako je poznat po izvedbama mnogobrojnih jazz standarda, posebice u trio postavi s kontrabasistom Garyjem Peacockom i bubnjarom Jackom DeJohnetteom, na ovom albumu, kao i na ostalima koji donose solo izvedbe, to su isključivo njegove skladbe, zapravo spontane improvizacije. Jarrett se prepušta trenutnom unutrašnjem stanju, prenosi svoje osjećaje, meditira uz glasovir, toliko je udubljen u svoje maštarenje da je nemoguće odrediti u kojoj mjeri su njegove izvedbe podsvjesne, a koliko proračunate. Bez obzira što te tri izvedbe traju osamnaest, četrdeset i pet te šezdeset i pet minuta, on bez prestanka slušatelje, one na koncertu i pokraj gramofona ili CD playera, sugestivno uvlači u svoj duhovni svijet, na njih prenosi svoj spokoj, ali i nemir. Ništa se ne događa bez razloga, slijed misli je logičan, glazba mirno plovi, razvija se bez stresova, obogaćuje tajanstvenim detaljima. Iako nikad nije bio u potpunosti predan samo solo izvedbama - primjerice između ova dva koncerta u Europi, Jarrett je svirao u SAD-u sa svojim American Quartetom s kojim je iste godine snimio album “Fort Yawuh” - upravo u solo izvedbama, posebice na ovom albumu, ogleda se njegovo majstorsvo spontanih improvizacija - istinskih, muzikalnih, intuitivnih, inventivnih, neponovljivih.

Davor Hrvoj, preuzeto iz Novog lista od 17. prosinca 2023.

Hits 2935

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici