Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Flying Microtonal Banana

Bookmark

Data

Released Veljača 2017
Format Albumi
Vrsta Acid Rock / Alternative rock / Garage rock / Psychedelic rock / Alternative/Indie Rock / Kraut Rock / Neo-Psychedelia / Progressive Rock
Dodano Srijeda, 08 Ožujak 2017
Žanr Rock
Length 41:53
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2017
Država Europa
Etiketa Heavenly Recordings
Catalog Number HVNLP36CD
Edition details objavljeno: 24.2.2017.; mastering: Joe Carra; snimano: travanj - rujan 2016. Flightless HQ
Tags King Gizzard And The Lizard Wizard Heavenly Recordings Joe Carra

Review

U pravilu ako bend izda dva albuma unutar 10 mjeseci mislimo da pretjeruju. Za King Gizzard And The Lizard Wizard vrijedi potpuna suprotnost. Australski psihodeličari su svojih prvih osam studijskih albuma izdavali u razmacima od pola godine tako da sam se krajem prošle godine zabrinuo da su ostali bez inspiracije kad nije bilo ni traga ni glasa novom izdanju. Na takve briga fanova ekspresno su odgovorili najavivši nevjerojatnih pet albuma za 2017. godinu, prvi od kojih, „Flying Microtonal Banana“, je izašao krajem veljače.

Album nastavlja običaj benda da si postavljaju stroga pravila  prilikom izrade albuma. „Quarters“ iz 2015. je bio album sastavljen od četiri pjesme u trajanju od točno 10 minuta i 10 sekundi, dok je genijalni „Nonagon Infinity“, po meni najbolji album 2016. godine, bio sastavljen od niza pjesama koje neprimjetno prelaze jedna u drugu, a kraj albuma je direktno vezan za njegov početak. „Fora“ iza novog albuma je da je stvoren koristeći isključivo mikrotonalne instrumente.

Kao i kod njegovih prethodnika, naziv albuma daje vrlo dobar opis što možemo na njemu očekivati. Ovaj put se iza naziva skriva „Flying Banana“, gitara koju je pjevaču i gitaristu benda Stuu Mackenzieju poklonio prijatelj. Oduševljen zvukom instrumenta, preostalim članovima benda (s izuzetkom dva bubnjara) je dodijelio budžet od po 200 dolara za kupiti ili izraditi mikrotonalne verzije svojih instrumenata.

Nakon ludnice kakva je bila „Nonagon Infinity“, početak „Banane“ je pomalo razočaravajuć. Prve tri od ukupno devet pjesama čine približno prvu polovinu od ukupno 40ak minuta trajanja albuma te ako bih birao jednu riječ za opisati ih, ona bi bila „rastegnuto“. Sami članovi benda su uvodnu sedmominutnu „Rattlesnake“ opisali kao namjero repetativnu u svrhu navikavanja slušatelja na mikrotonove, ali ona barem sadrži nekoliko odličnih dionica na harmonici ili turskoj zurna trubi. S druge strane, „Melting“ i „Open Water“ su jednostavno nezanimljive i već nakon nekoliko slušanja naporne.

Druga polovina spašava album, a otvara ju njegova najsvjetlija točka, odlična „Sleep Drifter“. Izrazito inspirirana bliskoistočnom glazbom, pjesma, kao što joj i naziv govori, odlično prikazuje buđenje i tonjenje natrag u san, a poseban šarm joj dodaje zvuk usne harmonike u refrenima. „Billabong Valley“ s druge strane melodijom više podsjeća na soundtack vestern filmova, a u nju se odlično uklopio vokal Ambrosea Kenny-Smitha, inače zaduženog za usnu harmoniku.
„Anoxia“, a posebno i „Doom City“ predstavljaju jedine pjesme koje bi se koliko-toliko uklopila u „Nonagon Infinity“, iako i one su nekoliko razina prizemljenije od ičega na prethodniku. To se ne bi trebalo shvatiti kao kritiku, „Banana“ je potpuno drugačiji tip albuma, zvukom više nalik „Papaer Mâché Dream Balloonu“ iz 2015., iako kvalitetom ipak nešto slabiji. Ovo je prvi put da sam pod dojmom da King Gizzard… više pažnje posvećuju ideji oko albuma nego samim pjesmama na njemu. Prvi od njihovih pet „pokušaja“ ove godine nije čisti pogodak, ali s obzirom na cilj koji su si postavili ove godine, teško je očekivati da svaki od albuma bude instant klasik.

Janko Sladović

Hits 1863
Nonagon Infinity « Nonagon Infinity King Gizzard And The Lizard Wizard Albumi Kronologija Gumboot Soup » Gumboot Soup

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima