Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Deep: The Baritone Sessions Vol. 2


Bookmark

Data

Released Travanj 2021
Format Albumi
Vrsta Instrumental / Jazz-funk / Soul jazz / Fusion / Jazz-rock
Dodano Nedjelja, 16 Svibanj 2021
Žanr Jazz
Length 46:18
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2021
Država Europa
Etiketa Leopard
Catalog Number D 77085
Edition details objavljeno: 16. 4. 2021.; producent: Mark Lettieri
Tags Mark Lettieri Leopard

Review

Ako uvijek uzavrele boje funka onako energično i samouvjereno više ne zastupa Neil Rodgers nemojte očajavati. Tu je zato Mark Lettieri, trenutno najzaposleniji promotor funka, jedan od troje gitarista (uz Boba Lanzettija i Chrisa McQuinna) vanzemaljske world/jazz supergrupe zvane Snarky Puppy.

Rođen u Kaliforniji, za djelovanje (izvan matičnih Snarkyjevaca) svog terceta Mark Lettieri Trio mladih i opasnih glazbenika u sastavu: Jason J.T. Thomas na bubnjevima; Wes Stephenson na basu izabrao je bazu u Texasu. Producent, kompozitor svoju gitaru je prošetao kroz razne glazbene forme, od bluesa, soula preko gospela do jazza.

Rani uzori su mu bili Steve Vai, George Clinton i Steely Dan. Na koleđu se zakačio na Fred Hammonda, Kirk Franklina, sasvim očekivano na Princea, te jazz gitariste George Bensona i Johna Scofielda.

Michael League, vođa Snarkyjevaca je u njegovom stilu otkrio nešto zaista potrebno upotpunjavanju gitarske slike benda, ostalo je povijest.

Ako se kojim slučajem upitate koji vrag predstavlja bariton u nazivu albuma, odgovor je da to nije bariton vokal niti bariton saksofon, već gitara. Gitara na kojoj su žice nešto deblje i štima se niže.

Na ovom instrumentalnom albumu prepunom zaista (očekivano) odlične prezentacije glazbenih umijeća učestvovala je zaista impozantna legija priznatih glazbenika od kojih su neki kolege iz Snarkyja : Steve Lukather gitarista benda Toto na gitari u odličnoj jazz/funk „Star Catchers“; na bubnjevima Robert Searight, Adam Deitch, Nate Smith,; na basu Daric Bennett, Braylon Lacy; na klavijaturama Justin Stanton, Shaun Martin, Bobby Sparks; na puhačim instrumentima Phillip Lassiter, Sam Greenfield, Keith Anderson. A na back vokalu se pojavljuje i sam Jacob Collier.

Nastajanje albuma vezano je za pandemijske uvjete, Mark je iz kućnog studija podijelio fileove suradnicima diljem svijeta, a rezultat tih vrsnih glazbenika je savršeno uigrana svirka, kao nastala zajedničkim okupljanjem u istoj sobi.

Zajednički nazivnik naslova svih devet kompozicija je astralna veza (Red Dwarf, Pulsar, Magnetar, Supernova, Voyager One, Nebulae).

Iz ujednačenog materijala izdvojio bih bravoruzni „Pulsar“ u kojoj Mark demonstrira umijeće sviranja solo, ritam i bas gitare; otvarajuću, žestoku i brzu „Red Dwarf“; kao i gore navedenu „Star Catchers“ u kojoj se razmahao Steve Luhather potpomognut nadahnutom puhačkom sekcijom. Interesantna je izjava jednog slušatelja na koju sam naišao: čak bi se i Chuck Norris prestao tući, te bi rado zaplesao na ovaj zarazni ritam.

U cjelini album je nezaboravna ekskurzija jazz/funka reprezentativno odsvirana s posebnim akcentom na zaista maestralne bas dionice, moćno bubnjanje , odlične riffove od kojih neki nostalgično podsjećaju na Rogersa Nelsona, princa funka. Mark Lettieri je s nedvojbenim uspjehom potvrdio da instrumentalna glazba također može zarobiti interes na, u ovom slučaju, neodređeno vrijeme.

Ukratko „mala“ škola velike svirke.

Đorđe Škarica

Hits 3253

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu