Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nešto veće od nas


Bookmark

Data

Released Veljača 2023
Format Albumi
Vrsta Crossover Jazz / Big Band
Dodano Ponedjeljak, 27 Veljača 2023
Žanr Jazz
Length 58:45
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2023
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number LP28-23
Edition details objavljeno: 17.2.2023.; producenti: Toni Starešinić i Igor Geržina
Tags Aquarius Records Mangroove Igor Geržina Toni Starešinić Jazz orkestar HRT-a

Review

Odmak od deset dana bio mi je dovoljan da se slegnu dojmovi oko albuma "Nešto veće od nas", kojeg je 17.veljače objavio Aquarius Records. Svoj potpis na ovaj album stavljaju Mangroove i Jazz Orkestar HRT-a.

Svaki glazbenik svoju suradnju s drugim kolegama doživljava kao neke krucijalne trenutke svojeg glazbenog rada. Nije da se radi o nekom natjecanju, već se radi o želji za postizanjem neke zajedničke vibre, koja potom mora samo teći. U ovom slučaju suradnje Mangroove i Jazz Orkestra HRT-a slušajući zaključujem da su oni doslovno premostili sve zamke i svi su uzajamno potisnuli možda i neka svoja stremljenja i svoje glazbeno umijeće podredili su zajedničkom konačnom cilju. O čemu se radi?

Mangroove i Jazz Orkestar HRT-a ulaze u međusobnu igru, u kojoj nam nude skladbe smještene unutar gotovo sat vremena, koje kada slušate, vrijeme zapravo i ne postoji i vrlo brzo krećete ponovo i opet ispočetka ili ste pak posložili neku svoju playlistu koja iz sata u sat, iz dana u dan, ide kroz naša bića i svojim sadržajem doslovno nas oplemjenjuje. Kako sam pisao o vremenu, evo i kompozicije "Vrijeme" koja govori o sasvim drugom aspektu pojimanja te riječi.

I opet vidim da su se svi raspisali o raznim informacijama i detaljima oko jednih i drugih i sada se tu raspreda jel’ je bolja ekipa iz Mangroova ili Jazz Orkestar HRT-a. Vodi se rasprava o glazbi, ali zapravo nitko ne donosi priču kako su ovi topli, raspaljivi, smirujući i meditacijski tonovi djelovali na samo glazbeno biće onoga tko sluša album "Nešto veće od nas".

Slušajući ovaj album slušatelj osjeća vibru koja tako polako, ali stalno pulsira i doslovno vas nosi u neke druge sfere i oko vas stvara izuzetno ugodno ozračje. I da, griješio bih dušu kada ne bih napisao da jednostavno ne mogu prestati slušati sadržaj albuma ’Nešto veće od nas" .

"Nešto veće od nas" je baš pravi naziv za ovo što slušamo. To je doista "Nešto veće od nas", to je skup snažnih glazbenih referenci, emocija i želje da to bude baš tako i baš na takvom mjestu.

Kako bih vam preporučio ovaj album Mangroova i Jazz Orkestra HRT-a? Evo kako. Sjednite i raskomotite se, stvorite si malo prostora samo za sebe i krenite na nevjerojatno glazbeno putovanje. Na svakoj od devet destinacija na samo svoj način doživjeti ćete svojevrsnu katarzu. Koliko će ona biti snažna, velika i opsežna o tome zapravo odlučujete vi sami. Naime, koliko ćete sami dopustiti toliko će se svi ti tonovi samo preliti po vama i u vas. U tom moru tonova, ritmova, akorda vi ćete plivati, plutati ili pak samo močiti noge do gležnjeva i, jednostavno, samo uživati.
Dijele li se nagrade za album 2023. godine? Nema potrebe, ona i onako ide upravo ovom izuzetnom albumu "Nešto veće od nas".
P.S. namjerno nisam spominjao niti jedno ime, to su već činili drugi. Moja playlista za slušanje albuma "Nešto veće od nas" odvija se baš ovim redoslijedom:

Preludij
Sami
Nešto veće od nas
Vrijeme
Laka sam
Sanjala sam ljubav
Ljubavi ni za lijek
Ljubavna
Azimut Theme
Srce
A sada je na vama da posložite svoju playlistu ili da se prepustite da to ovim redom učine Mangroove i Jazz Orkestar HRT-a. Nije bitno, samo što prije, ako već niste, potražite ovaj album koji naprosto mora biti dio vaše kolekcije.

Mladen Lončar - Mike

Hits 920
Srce « Srce Mangroove Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiGibonni čarolijom oduševio i napunio Arenu Varaždin


Buč Kesidi i euforija šljokica u Sax!-u


Promocija IDEM-ovog albuma "POYY"


Božo Vrećin Atanor sevdaha i etno popa kao metafore života


Kosheen u Zagrebu: Simbioza benda i publike


Harlem Gospel Choir donijeli duh američkog Juga u Lisinski


Damir Urban&4 uz gudački orkestar raspjevali Osijek


Crime + The City Solution i Joshua Murphy


Po metra crijeva uveselili Zadrane originalnim ča-metalom


Rambo Amadeus u Sax!-u


Asaf Avidan nastupio u Hrvatskom domu u Splitu


Tihomir Pop Asanović nastupio u Tvornici kulture


Jelusick band i Split se očito javno vole


Buža i Smrdljivi Martini - bendovi koji zaslužuju veću pozornost


Promocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu