Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2017
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Četvrtak, 26 Travanj 2018
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2018
Država SAD
Etiketa JL Music
Tags Roy McGrath

Review

Remembranza je španjolska riječ koja ima više značenja: može biti uspomena ili povratak. To je točka u prošlosti koja je duboko ukorijenjena u nečijoj svijesti zbog snažnih osjećaja koji su bili izazvani u vrijeme njezina stvaranja. Nove memorije se stvaraju cijelo vrijeme i utječu na čovjekov život ili pak svaralaštvo umjetnika. U slučaju tenor saksofonista Roya McGratha utjecale su na stvaranje glazbe za novi album.

Glazbu za ovaj CD pisao je s predumišljajem - nastojeći proniknuti u um svakog člana sastava, pokušati izdvojiti što je najvažnije u njihovim karakterima, osobnostima i prilagoditi im glazbene predloške za improvizacije. Danas kad djeluje u Chicagu, McGrathove su uspomene i osjećaj pripadnosti još uvijek usko vezani uz rodni Puerto Rico. Zato je logično da se njegov jazz izraz, između ostalog, naslanja na latino ritmove. No, otišao je korak dalje neke skladbe napisavši nadahnut djelima portorikanske pjesnikinje Julie de Burgos. Na nju izravno upućuje naslovima skladbi, primjerice “Plena Julia” i “Burgos en Vida”, kao i izvedbom skladbe “Cancion de la Verdad Sencilla” u kojoj tekst jedne on njezinih pjesama govore portorikanske glumice Rosanna Sanchez i Claritza Maldonado.

Uz McGratha kvartet čine pijanist Bill Cessna, basist Joseph Kitt Lyles i bubnjar Jonathon Wenzel, od reda svestrani glazbenici, uvjerljivi u izvedbama jazza i latina, kao i raznih oblika spajanja tih dvaju idioma. Kako bi izvedbe dobile na autentičnosti povremeno se pridružuju latino udaraljkaši.

Davor Hrvoj

Hits 2585
Martha « Martha Roy McGrath Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42