Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zemlja kamenog bizona


Bookmark

Data

Released Lipanj 2021
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 23 Srpanj 2021
Žanr Pop-Rock
Length 50:46
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2021
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Edition details objavljeno: 4.6.2021.; mastering: Matej Zec, album je sniman, miksan i masteriran u studiju G.I.S. Kastav
Tags Dallas Records Matej Zec Mrave brojim

Review

Iz života znamo da prebrojati mrave nije jednostavno. Porodica je to kukaca iz reda opnokrilaca koji su društveni, marljivi i žive u zajednicama od po nekoliko tisuća jedinki. Enciklopedije pišu da se razlikuju krilati mužjaci i ženke te beskrilni i bespolni »radnici« i »vojnici«, a oni što se u mrave razumiju, kažu da se u zatku ženki i mrava radnika nalazi otrov - kod jednih žalac, a kod drugih mjehurić koji sadrži mravlju kiselinu. Svakoga sigurno fascinira činjenica da mravi mogu podići teret i do pedeset puta teži od vlastite težine i to koristeći samo čeljust. Manje je poznato da neki štite biljke u zamjenu za hranu i zaklon, a neki uzgajaju insekte drugih vrsta, recimo lisne uši. Vremenski, mravi potječu iz razdoblja dinosaura, prije 130 milijuna godina, a poljoprivredom su se bavili mnogo vremena prije ljudske vrste. Nije jednostavno ući u njihov svijet, a kako sam shvatio, niti pisati o njihovoj glazbi.

Umjetnost je vrlo rastezljiv pojam. Prema definiciji koju možemo pročitati u onom poznatom Anićevom rječniku ona je „stvaralačka djelatnost osnovana na osjetilnosti i izražena pomoću govorene ili pisane riječi, glasa, linija, boja pokreta, plastičnog oblika, konstrukcije i drugo“. Doživljaj njezine ljepote sasvim je individualna stvar i ono što je nekome lijepo, drugome ne mora biti, a i obrnuto.

O nekim je albumima jednostavno pisati, a o nekima teže. Ovo što me je ovoga puta snašlo spada u kategoriju onoga težeg. Jer, nije jednostavno sabrati dojmove o nečemu što ti baš i ne sjeda, ali naravno, isto ne mora značiti da se radi o nečemu što je i drugima nezanimljivo. Svakako treba uzeti u obzir da je u cijeli projekt uložena velika energija, ljubav i trud. I originalan smisao za promociju.

No, Mrave brojim su i računali s time da se njihov projekt ne mora svidjeti svakome pa već u svojoj uvodnoj „Najavi programa“ kažu: „Program koji slijedi nije primjeren… (priđite bliže…) Nije primjeren za mlađe, nije primjeren za starije, za bolesne i nemoćne… Prema mjerilima modernog demokratskog i naprednog društva, on je čudan, on je nepoćudan, on je neprimjeren za naš život…“. Trebam li se svrstati u neku od kategorija? Ili sam pak oduzeo nekome pravo na recenziju da se raspiše o ovom projektu ultra-pozitivno?

Mrave brojim nisu objavili niti CD, a ni ploču, premda su svjesni toga da vinili ponovno postaju sve popularniji, već su svoj projekt otisnuli na »Paket samopomoći«. Kako su pojasnili u intervjuu za jedne novine, „omogućili su na taj način svima da učine nešto dobro za sebe, za svoje bližnje i za svoju okolinu“ te će tako svatko od nas na taj način „automatski podići kvalitetu života sebi i budućim naraštajima te njegovati sve ono dobro u sebi postajući bolji i prema sebi, a i prema drugima“. Riječi vam se pozlatile!

Gledam kutijicu. Svašta piše uokolo sitnim slovima. Sadržaj: Zemlja, zrak, voda i sjeme iznenađenja. Prema uputama, trebalo bi posaditi biljku, puštati joj glazbu i fotografirati je kada nikne. Zanimljiva ideja, originalna i maštovita i trebalo je to osmisliti. I što se toga tiče, svaka im čast.

Ali idemo malo poslušati glazbu… Osim uvodne najave, prvijenac narančastog riječkog art-kolektiva pod nazivom „Zemlja Kamenog Bizona“ sadrži još jedanaest pjesama. Neke od njih su poznate po spotovima kojima se najavljivao cijeli projekt. Recimo, spot za pjesmu „Moje pleme“ pojavio se još u studenom 2019. godine, zatim se sredinom iduće godine pojavio spot za pjesmu „Alkohol“, a krajem iste godine i za pjesmu „Tijelo“. Ništa od toga nisam pratio ranije, tako da mi je ovo bio prvi susret sa svime. I dobre su to pjesme. A prema komentarima i gledanosti spotova vidi se da imaju svoju publiku i podršku. I baš je dobro da je tako.

Prva asocijacija uz slušanje albuma bila mi je na slovenski Buldožer i rekoh sebi: „Super!“, jer to mi je bio odličan bend i baš je šteta što ih više nema. Naravno, u duhu današnjeg vremena u pjesmu „Stanica“ ubačeni su neki samplovi s ritam mašine ili elektronaca, uz primjese sintetičkog popa i zvuka koji asocira na sitar ili neki drugi instrument orijentalnog svijeta, sve je kao u funkciji neke civilizacijske psihodelije u kojemu se naše društvo već određeno vrijeme nalazi. Pjesma kao takva sasvim fino može sjesti u ušnu školjku, a čak je i iduća „Anemična Betty“ zanimljiva - tekst nije loš, no kad shvatiš da je pjevač interpretira na identičan način kao i onu prethodnu, skoncentriraš se više na zanimljivu glazbu u pozadini te dopadljiv ženski back vokal nadajući se da će iduća pjesma od ove biti bitno drugačija. Ali ne, slijedi pjesma „Gospodine E“ koja se razlikuje od prethodne tek po nešto bržem tempu. U idućoj, već spomenutoj pjesmi „Alkohol“ osjeća se blagi miris benda Pips, Chips & Videoclips, baš kao i u pjesmama „Bosonogi“ i „Meksikanki“. I to je isto dobro, jer Pipsi su vrhunski bend, vjerojatno mnogima drag, a meni posebno iz one rane faze. Ali, od sredine albuma nekako rapidno opada pozornost slušatelja (ili barem samo moja), ali to ne znači da glazba, recimo, ne potiče razvoj biljke kao što piše u duhovitim uputama za korištenje „Paketa samopomoći“. Može se ovdje naći potencijalnih hitova (primjerice „Stanica“ ili „Tijelo“), ali ima i pjesama koje su pomalo zamorne, s obzirom da teško pridobivaju slušatelja čak i nakon više ponavljanja („Dručkije“, „Električna tišina“ i „Meksikanka“).

„Eto vidiš… Uopće nije bilo teško!“, završava „Mravobroj“. Vraga nije, kažem sebi… No, priznajem i dajem im veliki plus po pitanju promocije s „Paketom samopomoći“. Pokazali su da su izuzetno kreativni i maštoviti, a uz ovih nekoliko sasvim dobrih pjesama stječe se dojam da bi se bend mogao dalje razvijati u sasvim pozitivnom smjeru. I to im najiskrenije želim. A idući album neka naprave malo 'dručkije'.

Ivan Dukić

Hits 678

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

Visions Of A Life Visions Of A Life
Wolf Alice
2017 5 out of 55 out of 55 out of 55 out of 55 out of 5

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni