Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 1996
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Garage rock
Dodano Petak, 27 Svi 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2007
Država Hrvatska
Etiketa Jabukaton/Dancing Bear
Catalog Number J002
Edition details producent: Denyken; Izvršni producent: Tomislav Petrović; Snimano: ožujak 1996.
Tags Majke Goran Bare Denyken Goran Bare i Majke Dancing Bear Jabukaton

Review

Pred nama se nalazi reizdanje albuma Majki iz 1996. godine, a budući da su Majke opet „svirački“ i koncertno aktivne, predstavlja važno djelo pogotovo za one koji su nedavno ili tek ovim izdanjem otkrili ovaj bend. Za one kojima su Majke poznate već od prije, može poslužiti kao podsjetnik na razdoblje njihovog rada prije kakvih jedanaest godina.

Vrijeme je da se krene četvrti je studijski album ovog vinkovačkog rock'n'roll benda.

Kod Majki, a pogotovo Gorana Bareta, ništa ne ide bez problema te svaki dio njihove karijere mora obilježiti neka tragedija. Ni ovaj album nije iznimka. Naime, u jesen 1995. Baretu umire žena od posljedica droge. Izgledalo je da je ovaj put sve gotovo, ali Bare je skupio snage ustati i nastaviti dalje propovijedati rock'n'roll. Uistinu se divim Baretu zbog toga. Ta tuga, jad i čemer, ali i neka tiha nada u život i bolje sutra može se zamijetiti u tekstovima pjesama, a pogotovo za vrijeme koncertnih nastupa i interpretacije pjesama. U razdoblju od jeseni 1995. do jeseni 1996. Majke sam uživo vidio tri puta i na nastupima se zorno vidjelo da je Baretu uz sina Mirana, glazba sve što ga vodi i drži na životu.

Također, prilikom izlaska albuma Vrijeme je da se krene Majke su bile na vrhuncu karijere pa se može reći da je ovaj rad najpoznatiji široj publici. Iako su mi osobno puno draži albumi Razum i bezumlje i Razdor, uzimajući u obzir okolnosti u kojima je ovo djelo nastalo, Vrijeme je da se krene sa svojim možda nešto mekšim zvukom itekako zaslužuje poštovanje.

No, ono što najviše zaslužuje poštovanje na ovom albumu stihovi su pjesmama u kojima Goran Bare iskreno progovara o epizodama svojeg pakla kojeg je proživljavao. Svaka pjesma je priča za sebe i na taj način treba promatrati ovaj album – kao zbirku kratkih, bolno potresnih, ali neizmjerno iskrenih priča o životnim situacijama u kojima se autor nalazio.

To dolazi do izražaja pogotovo u pjesmama Vrijeme je da se krene, Baretov blues, Slobodna kao nikada, Sve što osjećaš, Cigan i Odvedi me.

Pjesma Mene ne zanima je apsolutni hit albuma, no meni osobno dvije najjače pjesme su „rebelijska“ Izazivajmo nerede i pjesma Nije lako, koja govori o odrastanju u maloj zadrtoj sredini, gdje svatko tko je drugačiji i izdvaja se iz nekih malograđanskih mjerila odmah postaje meta ogovaranja i podcjenjivanja.

Ovaj album može se voljeti ili ne, ali zbog svoje jake i iskrene lirike mora se poštovati, jer upravo zbog toga predstavlja moćno i neponovljivo djelo.

Majke su nosivi stup hrvatskog rock'n'rolla. Bez njih ništa ne bi bilo isto i zato sada kada su se vratile, nadam se da će nam još dugo propovijedati rock'n'roll.

„ne mogu ubiti bol
zato pijem do besvijesti
da bih opstao
ne mogu razgovarati
jer bih se uplašio
svega što sam rekao
zato hodam i gledam
hodam ulicama
u crnim čizmama
gazim svoju sjenu
kao truli list
a sa druge strane
maše mi Isus Krist
i kaže
što hoćeš ti učini
samo hodaj cigane
izdrži u svojoj mučnini
zato hodam i gledam“

Srđan Barić

Hits 1907
Milost « Milost Majke Albumi Kronologija Život uživo » Život uživo

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma