Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Tajno ime

Bookmark

Data

Released 2008
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Nedjelja, 09 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date 2008
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Tags

Review

 

Krije li "Tajno ime" neki tajni zapis?
 
Nevjerojatno, vrijeme ludo prolazi kad slušam novi (dvostruki) album "Prljavaca"! Nekoliko sam dana odgađao preslušavanje čekajući priliku za dva sata slobodnog vremena, kako bih odjednom, a ne na etape, preslušao ta dva CD-a objavljena povodom trideset godina njihovog djelovanja. Učinilo mi se da je vrijeme slušanja tako brzo prošlo kao da sam slušao jedan CD! A onda me je pogled na sat zaprepastio: kao da to nije samo subjektivan osjećaj, kao da je to fizička realnost.
 
Putujući galaktikom Prljavo kazalište, einsteinovski dobivamo na vremenu, sporije nam protječe, ne starimo tako brzo... Jer sat je pokazao da sam na kraju preslušavanja dva CD-a bio samo 75 minuta stariji nego na početku. A jamčim da sam bio u stanju lišenom svih odobravanih i neodobravanih stimulansa osim same glazbe koja me je psihološki i emocionalno vratila i za dvadesetak-tridesetak godina unazad. Ali taj je efekt očekivan, on je rezultat na trenutak oživljene nostalgije za mladošću u kojoj nije bilo nikakve boli osim ljubavne, često liječene baš (drskim) pjesmama Prljavog kazališta. Iskoristivši svoju trezvenost, proveo sam egzaktno mjerenje, da istina ne ostane izvan nas, iščitavajući podatke s displaya playera, te sam ustanovio da na prvom CD-u devet skladbi traje ukupno 40 minuta i 15 sekundi, a na drugom osam skladbi traje još skromnijih 34 minute i 4 sekunde! Sve je to, dakle, moglo stati na jednu pločicu, uz još pet minuta šutnje na kraju.
 
Da je ovaj album rađen prije bar dvadeset godina, u doba vinila, nužno bi trebao biti dvostruki, zbog skromnijeg kapaciteta tadašnjih nosača zvuka koji su mogli nositi samo nešto preko dvadeset minuta zapisa po strani. Zato se pitam nije li ovo izdanje izašlo i na, danas egzotičnom, vinilu, te je zbog toga uobličeno kao dvostruki album. Pretpostavljam da bih znao da je tako, pa mi ostaje samo konstatirati da se u ovom slučaju radi samo o simulaciji tih "vinilskih vremena", da se naglasi iz kojih vremena muzičari dolaze. To mi daje naslutiti i potvrđuje produkcija posljednje teme na čitavom albumu. Bonus pjesma Kao snimljena je namjerno s pucketanjem i šuštanjem kao da je slušamo s pohabane gramofonske ploče.
 
Zahvaljujući (nažalost) svom datumu rođenja, imao sam prilike biti živi svjedok pojave Jaje i "Prljavaca" na našoj sceni, pa onda i čitavog njihovog razvoja i transformacija, od buntovnih "derišta" do "etabliranih" društvenih "perjanica". Tako ih je bujica burne povijesti nosila. Ali ipak su uvijek nastojali zadržati neki odmak, ne pristajući baš na sve što se nudi. Buntovnici po "defaultu", koji su kreativni kad treba biti "protiv", obično se teško snalaze u situacijama kad ne mogu biti drugo nego "za", ali "Prljavci" su se i tu dovoljno dobro snašli, pa nije prošlo dugo kako su bili "za" nešto, a da su među prvima rekli da ostaju i dalje u principu "za", ali ne baš na takav način kako se stvari odvijaju... Na sve to, na čitav njihov razvoj, upućuje nas ovaj album. On predstavlja na neki način podsjećanje na njihovu izvornost, ne samo na njihove novovalne dane, već i na prve, u dobroj mjeri nehotično, punkerske dane, jer su htjeli svirati kao Rolling Stones, pa su ispali "malo" drugačije (zbog toga se uz njih i pojavljuje logo u obliku stiliziranog jezika). Oni se dakle ne odriču svog početka, već stoje iza njega kao gradivnog elementa svog identiteta, ali i povijesno vrijeme i njihova životna dob određuju mjeru, oblik i način tog "povratka". Trebaju ostati prepoznatljivi, trebaju zadržati mladenačku energiju, entuzijazam i raspoloženje, ali izbjeći zamku "pretjeranog" povratka, da ne ispadnu infantilni "starci" u drugom pubertetu. I u tome su uspjeli. Zrela artikulirana svirka i pjevanje, melodioznost i izvrsna produkcija te dobri stihovi omogućavaju nam vrlo ugodno slušanje. Na dostojanstven su način odgovorili na pitanje kako biti Prljavo kazalište koje slavi 30. rođendan. A direktniji povratak svojim "prljavim" izvorima uobličili su kao "štos" u tri bonus track skladbe na kraju albuma: Sretno dijete, Sve je lako kad si mlad i Kao.
 
Ovaj odlomak teksta, koji govori o lošim stranama albuma i kritizira Prljavo kazalište i Jaju bit će kratak. Svaki slušatelj neka sam traži mane ako mu je do toga stalo. Dakako, najmanje će se u tome namučiti onaj tko već unaprijed "zna" da ga niti "Prljavci" niti ovaj album ne zanimaju ni najmanje. Nakon oštre samokritike u pjesmi Ples sa vragom prije sam spreman tješiti Jaju i štititi ga od njega samoga nego mu još "tovariti".
 
Nekoliko riječi o "dodatnoj opremi" i ambalaži: uz dva CD-a dobivamo još i knjižicu s (nepotpunim) podacima, pa tako manje upućeni moraju sami pogađati "tko to tamo pjeva" u nekim pjesmama, a pogotovo što tko svira. Oni kojima su "tehnički podaci" nebitni spram "umjetnosti" dobili su svoje: ispisani su tekstovi svih pjesama, osim onih starih iz bonus trackova. Sve je to upakirano u tvrdu kartonsku kutijicu koja se otvara tako kao da se u njoj nalazi medalja ili orden. Smećkasti tonovi svih ilustracija odgovaraju tonovima same glazbe. 
 
I na kraju, prije predaje ovog teksta na oči javnog prijekora, sjetio sam se da je naš "heroj ulice" svojedobno između ostaloga želio biti "prokleti tajni agent", a i sada je "opsjednut" "tajnim imenom", pa mi pade napamet da otkrijem misterij polupraznih diskova tako da na njima nađem neki tajni zapis koji uređaji za audio reprodukciju uopće "ne vide". Podvrgnuo sam CD-e raznim torturama, od gledanja kroz njih u sunce žarko i kvarcne lampe do kompjuterskih analiza, ali na njima nisam našao ništa osim muzike, koja je na sreću ostala neoštećena nakon svih mojih eksperimenata. Nisam ih samo kuhao u vrućoj vodi da sami priznaju tajnu svoje "poluispraznosti". I obični vizualni uvid u debljinu izbrazdanog sloja na CD-ima upućuje na to da nema nikakve druge istine izvan ove. Doduše, moja sposobnost istražitelja je upitna. Prestao sam biti hacker nekako u vrijeme kad je Jajo prestao biti punker, pa ako netko ipak na "Tajnom imenu" pronađe neki tajni zapis, neka nam svakako javi na isto ovo mjesto.
 
Ratko Matić
Hits 833
Moj dom je Hrvatska « Moj dom je Hrvatska Prljavo kazalište Albumi Kronologija Možda dogodine » Možda dogodine

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42