Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kao Psi


Bookmark

Data

Released Prosinac 2014
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Punk / Punk rock
Dodano Subota, 14 Ožujak 2015
Žanr Rock
Length 41:50
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2014
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 770
Edition details Objavljeno: 17.12.2014.; snimano: pjesme 1-5 1991. u Rijeci, pjesme 6-8 snimljene 19.1.1990. u Dvorani mladosti (Ri Rock '90), pjesma 9 u živo u Rijeci 1992. u klubu Palach (Kravnerska rock liga - finale), pjesma 13 2013. u Ronjgima
Tags Dallas Records Psi

Review

Priča i okolnosti koje su dovele do izdavanja debitantskog albuma riječkog rock benda Psi s dvadeset i tri godine "odgode" je ključan "moment" ovog izdanja, što je u jednu ruku nepravedno, ali vrijeme je učinilo svoje. Nemilosrdno je pregazilo jedan u suštini solidan materijal koji će kod nekolicine probuditi nostalgiju i biti "blast from the past" trzaj, ipak, većina će lijeno zijevnuti i nezainteresirano produžiti dalje.

Dakle, Psi su osnovani 1989. godine u Rijeci, ubrzo su postali "lokalna atrakcija" što je uostalom dokumentirano i na albumu s četiri live snimke iz Dvorane mladost i kluba Palach. Album je snimljen, došla je 91. godina, rat, tenkovi, topovi, meso i ini "folklor" su preuzeli primat, odgođeno je izdavanje i tako sve do 2008. godine kada se rađa ideja o čupanju materijala iz ralja zaborava te se doslovce s TDK kazete "izvlači" materijal, ponešto se dosnimilo, zakrpalo i krajem prošle godine u izdanju Dallas Recordsa album izlazi van.

Pojedine najave izdanja apostrofiraju Pse kao punk-rock bend iako se zapravo malo toga može tako nazvati na ovom albumu, post-novovalni jugoslavenski rock s riječkim pečatom mi se čini kao preciznija odrednica. Duh jednog vremena je apsolutno nazočan i u svakom trenutku primjetan, a ako bi ušli u "šta bi bilo kad bi bilo" modus, možemo pretpostaviti da bi pjesme "Kao psi", "Ona i ja", "Tužne vrbe" sigurno privukle pažnju i imale prođu s početka devedesetih jer sudeći po ponuđenom i puno netalentiraniji akteri rock scene su s puno anemičnijim materijalom uspjevali sebi osigurati sasvim solidan status u "rokenrol čitankama".

Konačno, nekakav oblik moralne i ljudske zadovoljštine kod aktera sigurno postoji zbog ovog albuma, ali vjerujem i gorak okus u ustima što se možda prije nije reagiralo i zajahalo zmaja dok je bilo vrijeme.

Mihael Pinter

Hits 1021

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42