Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sad


Bookmark

Data

Released Ožujak 2024
Format Albumi
Vrsta / Pop / Indie pop / Synthpop
Dodano Ponedjeljak, 13 Svibanj 2024
Žanr Pop-Rock
Length 50:56
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2024
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Edition details objavljeno: 11.3.2024., snimano: 2020. - 2024.
Tags Aquarius Records Ida Prester

Review

Nije uvijek lako pisati recenzije, ovu započinjem već neko vrijeme i nikako da završim i to samo iz jednog razloga a to je što Idu toliko poštujem glazbeno i svjetonazorski da ne mogu naći prave riječi kako da opišem sve.

Dugo smo, stvarno dugo, čekali da izbaci svoj prvi samostalni album. Iako je iza Ide nekoliko album koje je izdala sa svojim bendom Lollobrigida, sada napokon imamo i nešto samo njeno. Čekanje se definitivno isplatilo.

Na albumu se nalazi četrnaest pjesama, sve su autorske osim „Ljetna ljubav“ koju je napisao Danijel Čehranov, Last95. Kako je sama Ida rekla, pjesma je bila toliko lijepa da je taj jedan put pristala uzeti pjesmu koja nije njena. Mogu reći da se savršeno uklopila u ostatak albuma. Na albumu se još pojavljuju Pocket Palma i Fantom. Fantomu sam se za “Budalu” sama javila zato što mi je bio super njegov stil i taj naglasak na osamdesetima, rekla je u jednom intervjuu, i da, suradnja je predobra.

Album započinje sa „70“, pjesmom koja je ostala zapažena u medijima i publikom upravo zbog tematike o kojoj priča i spota u kojem su se pojavile dame godišta kojima je pjesma i posvećena. Jedna sam od tih koje odbijaju u glavi ostarjeti, prihvaćam i bore i sve, ali u glavi sam i dalje 25 i ne mrdam dalje. Mislim da nas se puno našlo u toj pjesmi, bar se nadam. Nekoliko me pjesama stvarno pljusnulo na pod i resetiralo mozak. „Kvar“ bih mogla slušati opet i opet po cijele dane, nekad stvarno probaš sve ali ne ide, na žalost ne ide, sve je rečeno u pjesmi. Tako i „Dodir“, koliko je iskonski bitno biti u dodiru s voljenom osobom, nema zamjene za to. „Sad“ po kojoj album i dobio ime sažima ono što je bitno u životu. Upravo sad, živjeti sad, ne prije ne poslije. Ovaj sad je jedino što osjećamo, onog prije se samo sjećamo a ono što dolazi eventualno zamišljamo. Sad je sve što imamo. Uostalom Ida je to najbolje opisala na jednom od profila na društvenim mrežama. Dobila sam dozvolu da citiram pa evo ujedno i odgovor zašto se album baš tako zove:

Ušla sam u ‘zrele godine’, pa puno razmišljam o pojmu vremena i prolaznosti. Cesto se ulovim kako sam mentalno na krivom mjestu. Ili čekam neku bolju budućnost: da mi djeca malo porastu, da napokon uredimo stan, da zaradimo neku lovu, da dođe ljeto…il kukam za prošlošću u kojoj je sve bilo bolje, ja sam bila mlađa, luđa, slušala se bolja muzika, trava je bila zelenija. A zapravo jedini trenutak na koji imamo utjecaj je SADA. Sada se moramo pokrenuti, ne jučer, niti sutra. I u tom sada moramo početi uživati. To je moja mantra koju si ponavljam svaki dan, koji put uspijem.

Još jedna koja me zalijepila pod a to je „Luda“. Ono kada žena voli do srži, ludo ali iskreno. O „Sutra“ bih mogla napisati cijelu knjigu koliko jake riječi ima pjesma. Koliko smo puta krenuli od sutra opet i ponovo mijenjati se, mislim da nas se jako puno našlo u ovoj pjesmi.

Spomenut ću još „Štit“. Pjesma koja je nastala u kampanji protiv nasilja nad ženama. Dovoljno je čuti prve riječi pjesme da se naježiš i ostaneš tako do kraja. Neizmjerno teška i važna tema uobličena u pjesmu koje je rekla apsolutno sve.

Album, kako sam rekla, sadrži 14 pjesama ukupnog trajanja 50 minuta i savršen je suputnik u gradskoj gužvi, ozbiljno, mislim da nema osobe koja će ostati ravnodušna i ne zapjevati barem u nekom dijelu.

Na kraju mogu samo reći: Ida hvala ti na ovom albumu. 

Maja Knepr Šegina

Hits 253

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka