Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2012
Format Albumi
Vrsta Americana / Folk-rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Alternative Country-Rock
Dodano Petak, 29 Srpanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 35:30
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2012
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 8.10.2012.; snimano: kolovoz 2012, studio tomosombolac; mastering: rujan 2012, studio Heim
Tags Svemir

Review

Kao što je i najavljeno u nedavnom razgovoru za SoundGuardian s kantautoricom Zvonkom Obajdin, njen bend/projekt Svemir izdao je početkom mjeseca listopada istoimeni album prvijenac.

Iako su se netom nakon završetka snimanja albuma dogodile određene kadrovske promjene u bendu, ostaje zabilježeno kako su prvi album Svemira odsvirali: gitarista Robert Kanizsai, bubnjar Matko Boršić, usna harmonika Vedran Mavrović te kao vokal/klavir/akustična gitara Zvonka Obajdin.

Prije nego o samom albumu napišem koju crticu, osvrnuo bi se na jednu pjesmu koje nema ovom prvijencu, i unatoč mom osobnom poštovanju spram Zvonkinog rada/truda/talenta, nakon preslušavanja albuma nikako se ne slažem sa njenom odlukom da izostavi jednu od najavnih pjesama čitavog projekta Svemir - "Ne sjećam se kiše" s debitantskog albuma. Hrabar je to potez i znak samouvjerenosti, zrelosti, vjere u vlastitu umjetničku intuiciju, ali ipak..

Ne bih čak ni povlačio ovu priču o stvarima kojih nema na albumu, da se kao završna deseta bonus pjesma ne pojavljuje "Blessed morning" verzija na engleskom numere "Blaženo jutro". Za moj pojam - nepotrebno. No dobro, to su više "fanovska" pripetavanja i inzistiranje na nijansama, što u konačnici neće bitnije umanjiti pozitivan sud o ovom albumu.

A kakav je album?

Instrumentalno bogat, mješavina rocka/countrya/bluesa, lirički iskren, osoban, sjetan, osebujan, nadahnut svakodnevnim malim, običnim kolažima radosti i tuge, kroz koje Zvonka progovara o ljubavi, razočaranju, boli, pa još malo o ljubavi i ljepoti "koja pobjeđuje sve".

Svojim iznimnim talentom, Zvonka vješo balansira između sjetnih balada od kojih bi izdvojio "Slatke besmislice", dok sa druge strane strastvenom i uvjerljivom interpretacijom pokazuje svoje divlje, buntovničko lice u pjesmi "Ljepota pobjeđuje sve" gdje uspjeva uhvatiti onu nit, onaj trenutak, osjećaj kojem vas neće nitko podučiti, naučiti ili vam ga darovati, osim možda Boga ili u što već vjerujete, jer ovakav talent je bogomdan.

Lakoća kojom Zvonka prebire po vlastitoj bogatoj pjesmarici je nešto što je jako teško simulirati ili glumiti. Nema tu laži i mimikrije, unatoč već tisuću puta istim obrađenim temama (npr. ljubav) u istoj klišejiziranoj rock formi kao u pjesmi "Ne pitam te za istinu", Zvonka uspijeva ukrasti "show" i privući pažnju slušatelja s još jednom (ne)običnom ljubavnom pjesmom, a priznati će te da to danas, u poplavi pop (ne)kulture nimalo nije lako. U vijeku kada svaka šmizla/šuša misli, piše i svira, pravo je osvježenje čuti da netko o ljubavi zbori bez izlišnog prenemaganja i stilskih konstrukcija koje u konačnici ubiju svaku emociju vrijednu spomena i pažnje.

U tom smislu zaista bih volio da pružite priliku Zvonki i poslušate ono što ima za reći, "Svemir" je dostupan na službenim bandcamp stranicama benda i to po "name your price" opciji, koja podrazumijeva i 0 kn, odnosno besplatni download. Siguran sam da se nećete razočarati, jer ova žena ima "ono nešto", samo joj treba pružiti šansu.

Mihael Pinter

Hits 1009
Svemir Albumi Kronologija Tako jako » Tako jako

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu