Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Autumn Variations


Bookmark

Data

Released Rujan 2023
Format Albumi
Vrsta Pop / Contemporary Singer/Songwriter
Dodano Ponedjeljak, 12 Veljača 2024
Žanr Pop-Rock
Length 49:23
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2023
Država Europa
Etiketa Gingerbread Man Records
Catalog Number 5054197767272
Edition details objavljeno: 29.9.2023.; produkcija: Aaron Dessner i Bryce Dessner;
Tags Aaron Dessner Ed Sheeran Bryce Dessner Gingerbread Man Records

Review

Svega par mjeseci nakon izdavanja svog „Subtract“ prethodnika, Ed Sheeran se ponovo javio s novim albumom „Autumn Variations“. Izgleda da je završilo razdoblje nazivanja albuma po algebarskim operacijama, i možda došlo neko drugo doba naslova po godišnjim dobima. No kako god, zaokret je značajniji po autora zato što je ovo njegov prvi album u kojem ima sva autorska prava. Nakon što je priča s Atlantic Records završila, nastupa njegova vlastita izdavačka kuća „Gingerbread Man Records“. Kao u uzrečici „nomen est omen“, i da ništa ne znate o firmi, s lakoćom možete prepoznati tko stoji iza nezavisne kuće. Ne može mu se poreći smisao za humor.

A što se tiče izdanja per se, čudno je to kako ga je masa glazbene kritike diljem svijeta dočekala na nož. Ima doduše par izuzetaka koji i ovaj album obasipaju hvalospjevima, kao što su to činili i za njegove prethodnike, ali nekakva većina album doživljava mlakim, predvidljivim, neuzbudljivim, prosječnim, itd. Ako s druge strane ako pogledate ocjene njegovih ranijih albuma na ovom uvaženom portalu, lako možete uvidjeti da glazbeni kritičari SoundGuardiana nikada nisu pretjerano bili naklonjeni Sheeranu. Ne mislim sada biti pretenciozan pa našu malu redakciju dovoditi u kontekst i kontrast s relevantnim svjetskim medijima, ali ovaj album cijenio bih boljim od „-“ albuma. Ne znam kako to objasniti. Subtract je bio puno više jednoličan, monoton, plošan i emocionalno ujednačen. Ovaj jesenski je življi, raznovrsniji, obojan različitim okusima i sentimentima. Iz njega puno lakše možete izdvojiti svoje favorite i one koji vam odmah sjedaju na volej. Naći ćete dosta lijepih pjesama.

Prema službenoj verziji, za album nisu planirali izdavanje singlova. Međutim paralelno s albumom oteo se "American Town", i popeo se na neke ljestvice diljem svijeta. Nije niti čudo, vrlo je radiofoničan i prijemčiv. Ima još takvih singl potencijala, ali se čini da ih nećemo ugledati. „England“, "Magical","Midnight", "Plastic Bag" i ostale uzdanice možda možemo očekivati tek na ljeto na zagrebačkom Hipodromu. Nije to niti tako loše, neke izvrsne pjesme ćemo upoznati tek na jednom sjajnom koncertu. U godini zmaja po kineskom horoskopu, očekuje nas bogata koncertna sezona u kojoj će teško biti odabrati najbolji i najdraži gig. Vjerujem da će Ed Sheeran biti u vrhu bez obzira na jaku konkurenciju.

Darko Hribarić

Hits 3145
- « - Ed Sheeran Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici