Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Notes of Blue


Bookmark

Data

Released Veljača 2017
Format Albumi
Vrsta Americana / Blues rock / Alternative/Indie Rock / Alt-Country / Alternative Country-Rock
Dodano Ponedjeljak, 27 Veljača 2017
Žanr Rock
Length 30:49
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2017
Država SAD
Etiketa Transmit Sound
Catalog Number TS-2016-2
Edition details objavljeno: 17.2.2017.; producent: Jay Farrar
Tags Son Volt Jay Farrar Transmit Sound

Review

Odavno ostavivši iza sebe usporedbe sa starim kolegom iz vremena nezaboravnih alt-country prvoboraca Uncle Tupelo, Jeffom Tweedyjem i njegovim Wilco, Jay Farrar je sa svojim bendom Son Volt izrezbario respektabilan reljef na sirovom materijalu nove americane. I radio je to tiho, bez pompe, bez dramatičnih iskoraka i bez samodopadnosti. Album za albumom, ne iskačući s davno zacrtane rute čiji meandri spajaju country s rockom, tradiciju sa svime što joj izmiče, Ameriku s amerikama. Naravno, takav itinerar nužno je u svoje postaje zapisivao i blues, to nezaobilazno počelo na kojem se gradila glazbena Amerika kakvu najčešće zamišljamo kao protutežu političkoj aroganciji najglasnije zemlje svijeta. Osmi album Son Volt, friško izašli "Notes of Blue" već svojim naslovom, pa i naslovnicom, jasno kazuje čemu ima zahvaliti svoje note i verse, gdje mu duša propinje žice i glasnice i na kojoj će postaji natankati gorivo i otresti pijesak s čizama.

No, nemojmo pomisliti kako nas očekuje tipični blues-album, još manje nekakva retrospektiva. "Notes of Blue" zbirka je za sebe, snažna već sama po sebi, a tek pametno ukorijenjena u tlu kakvo nikada nije presušilo iako sušu pozna u dušu. "Naslov je očito naklon bluesu, što je postalo okvir za cijelu ploču", rekao je sam Farrar, vrlo se otvoreno osvrčući i na svoj dotadašnji rad u kojem bluesa uistinu nije nedostajalo, ali koji ovdje kao da je konačno prsnuo na samu površinu. "Midnight" je tako americana, da 'prostite, točno po osobnom mi guštu, i blues kakav i danas zadire u samu kičmu svoga slušatelja, a "Lost Souls" kao da razapinju glasne, pošteno napaljene gitare i Farrarov uvijek na country nakalemljen vokal. Spominjan je kao nadahnuće i glasoviti engleski folk-tragičar Nick Drake, čiji se duh osjeti gdje lebdi nad uvodnom laganicom "Promise the World", ali ponajviše legende bluesa Skip James i Mississippi Fred McDowell. Ispreplitanje gotovo sablasnog "fingerpickinga" prvog i akustičnog slidea drugog barbe utisnulo je u brazde novih Farrarovih pjesama čitavu scenografiju, ostavivši pritom autorski pečat netaknutim.

Zato je u cijelom tom na žalost tek polusatnom soundscapeu (nužno) prisutan i duh Hanka Williamsa kroz prizmu Neila Younga, ali prije svega savršena uigranost Farrara i četveročlane ekipe iz benda. U ekonomičnoj ukupnoj minutaži i same pjesme su ekonomične do granica pucanja, poslagane u bezgrješnom nizu u kojem svoje mjesto imaju i country-laganice poput "The Storm" i "Cairo and Southern" i gitarski režuće, bluesom opletene "Static" i "Cherokee St". Album je to s okusom i mirisom, bojom i duhom. Kratak, kao pravljen za vinil iz vremena kad su neki od spomenutih uzora snimali, ali baš u toj kratkoći fokusiran i monumentalan. Kad mu dadete vremena, kao što sam učinio ja, kad ga slušate dan za danom i polako upijate sve te njegove tonove i okuse, prerast će vam bez odlučne namjere u remek-djelo. I ne, nema potrebe uspoređivati ga s prethodnim albumima Son Volt, baš kao što ni odavno nema potrebe uspoređivati Farrarov strpljivi, gotovo krotki rad s Tweedyjevim neusporedivo glasnijim avanturizmom; ovdje je riječ o sjajnom, gotovo savršenom malom albumu, jednom od onih kojima promiču visoka mjesta na top-ljestvicama i kojima uvijek nedostaje pokoja zvjezdica da zasjaju punim sjajem na naslovnicama, ali koji stasito stoje na vlastitim notama i obilato nagrađuju svako novo slušanje. A u pompe osolobođenom opusu Son Volt ima takvih još, tek da ne ostane prešućeno…

Toni Matošin

Hits 874
Honky Tonk « Honky Tonk Son Volt Albumi Kronologija Union » Union

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42