Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kvitravn


Bookmark

Data

Released Siječanj 2021
Format Albumi
Vrsta Nordic folk music
Dodano Ponedjeljak, 01 Veljača 2021
Žanr Folk
Length 1:05:41
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2021
Država Europa
Etiketa Sony Music / Columbia / Fimbulljóð Productions
Catalog Number 19439724702
Edition details objavljeno: 22.1.2021.
Tags Columbia Sony Music Wardruna Fimbulljóð Productions

Review

Iznenadna pojava kozmosa ne može biti predmetom povijesti budući da za to ne postoje svjedoci. U poznatom nam kozmosu ljudska shema djelovanja ustrojila je model prema kojem nastaju vlastite ideje i realizacije. Te ideje i realizacije odvijaju se u bezbroj interaktivnih mikrokozmosa među kojima je glazba predmet našeg interesa. Glazba, koja je svojom pojavom u prošlosti odredila i njenu budućnost.

Jedan od mikrokozmosa u općem glazbenom mikrokozmosu odnosi se na skandinavske etno sage pune magije isprepletene sa animalnim svijetom, čudnim sjenama, životnim mudrostima proizišlim iz simbioze čovjeka i prirode. Takve priče ispričane kroz glazbu moraju imati svoju mračnu stranu kroz snažne, gotovo uvijek epske emocije.

Priznati i poznati interpreti gore navedenog dolaze nam iz Norveške, odazivaju se na ime Wardruna. Njihova glazba spoj je ezoterije; primitivnog bubnjanja; svakodnevnih zvukova iz prirode poput kotrljanja kamenja, zvuka teške kiše, šuštanja lišća u krošnjama; plemenskih napjeva odsviranih na starim instrumentima poput Kravik i Trossingen lire, Moraharpa, Taglharpa, Sootharpa, Crwtha, drevnih udaraljki i raznih frula; te zaista impresivnih grlenih vokala koji daju finalni pečat cjelokupnoj atmosferi. Neki od instrumenata imaju životinjsko porijeklo, te prema riječima benda predstavljaju njihovu reinkarnaciju.

Wardrunina glazba ima čvrsti temelj u samom značenju riječi runa, naime runa ima mnogo značenja, ona osim fonetskog sistema predstavlja tajnu, znanje, vještinu, ezoteričnu mudrost.

Ovo im je peti po redu album, logičan nastavak albuma Ragnarok iz 2016 i albuma Sklad iz 2018 godine. Frontman, osnivač i mastermind ovog projekta zove se Einar „Kvitravn“ Selvik zadužen je za vokale, samplove i sviranje na gotovo svim instrumentima. Ljubav prema herojskoj ostavštini svojih ponosnih predaka ujedno ga dovodi na poziciju istaknutog etnografa (usporedba sa pokojnim Ljubom Stipišićem-Delmatom). Njegov rad nije tek prisutna šminka, to je predan rad koji obilježava njegov život. Inspirativna, temeljita, prepuna povijesne zbiljnosti, ujedno i mitologije njegova glazba ima čvrst identitet isprepleten s duhovnom, gotovo magičnom aurom.

Neoprostivi grijeh bio bi ne spomenuti ljepši dio benda – Lindy Fay Hella svojim nježnim vokalima dodatno obogaćuje magičnost cjelokupne atmosfere.

Upitan kako glazbu i kulturu svog naroda predočuje drugim kulturama, Einar kaže da su najbolji tumač razumijevanja njihove glazbe njihovi nastupi u živo na kojima se iskristaliziraju snažne emocije slušatelja bez obzira odakle dolaze.

Glazba Wardrune pjevana isključivo na Norveškom jeziku zaista je produkt osobitosti benda i njihove horizonte treba osim sluhom doživljavati i tijelom, duhom i mislima.

Nezaobilazna, uvijek intrigantna nordijska mitologija nije preskočena ni na ovom albumu, pjesma „Munin“ je o jednom od Odinovih gavranova zaduženog za sječanje (drugi gavran Hugin bio je odgovoran za misao), prezentira svakodnevni Odinov strah da se Hugin neće vratiti, a da će se Munin izgubiti. S razlogom jer sjećanje je jedini raj iz kojeg ne možemo biti prognani.

Pjesma „Gra“ svojim minimalizmom (bubanj i muško/ženski vokali) i impresivnom atmosferom, gotovo mitskom, pjeva o vuku, ne kao predatoru, već pretku čovjekovog najboljeg prijatelja. Kada svira ova pjesma, sve ostalo s dubokim poštovanjem miruje iz jednostavnog razloga što je to čista besplatna terapija.

Naslovna „Kvitravn“ (Bijeli gavran) dramatiča je priča iz paganske mitologije kada je bijeli gavran ugledavši sva zla oko sebe promijenio boju. Sama podloga te priče nosi epsku dramatičnost koju su mješovitim vokalima, sudbonosnom atmosferom u kojoj osim iskonskih instrumenata samo pjevanje na norveškom jeziku dodaje ovoj paleti crnih boja nove nijanse i osebujnu snagu potenciranu hipnotizirajućim ritmom kao svojevrsnom mantrom prvih stanovnika Amerike.

„Skugge“ potencira uvijek intrigantnu priču o razgovoru sa samim sobom/svojom sjenom, jer je nepobitna činjenica da se rijeka upoznaje plivanjem, a čovjek razgovorom.

Einar Selvik i njegova ekipa ovim albumom dosljedno su nastavili koračati prepoznatljivom stazom na kojem konstantno pronalaze samo blago, jer istom stazom, usporedno koračaju i njihova srca. Rezultat je zaslužena sreća sastavljena od isto toliko dijelova koliko joj još nedostaje, stoga od Wardrune treba očekivati (na objektivno zadovoljstvo) još traganja za njihovim Ragnarokom, transformacijom koja označava kraj nečeg i početak novog.

Jedinstvenost cjelokupne atmosfere nosi dozu varljivosti, linearnost (bez negativnih konotacija) ne znači da na albumu nema vrhunaca. Ustvari kada bolje razmislim, svaka pjesma je pravi peak.

Đorđe Škarica

Hits 1498

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima