Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2011
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Country-Rock
Dodano Ponedjeljak, 19 Rujan 2011
Žanr Rock
Length 52:37
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država EU
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 9362-49575-2
Edition details Datum objave: 14. 6. 2011.; Snimano: 1984. - 1985.; Produkcija: Neil Young i Ben Keith
Tags

Review

Pork n Beans, novo izdanje neumornog i neponovljivog Neila Younga miriše na... pork n beans.  

Osamdesetih godina prošloga stoljeća Neil Young je sa Crazy Horseom snimio svoj poslijednji album za izdavačku kuću Reprise. Oproštajni album nosi naslov Re-ac-tor (1981.g.) i nosi na sebi prve znakove eksperimentiranja s new wave zvukovima kojima će se Young u potpunosti prepustiti na prvom sljedećem albumu Trans (1982. g).

Sve bi to bilo u redu da Young nije netom prije albuma Trans potpisao unosni ugovor sa izdavačkom kućom Davida Geffena. Dok je David na četrdesetom katu svoga nebodera nestrpljivo iščekivao neki novi Harvest ili On the Beach, Neil je odlučio okrenuti novu stranicu u svom autorskom izražaju.

Ta nova stranica će na koncu dovesti do tužbe Geffen recordsa protiv Neila Younga, jer ne zvuči dovoljno kao Neil Young!!?

Mlake i negativne kritike spram albuma Trans i ogromno čuđenje struke i kritike njegovim nasljednikom dvadeset i pet minuta kratkim Everybody's Rockin' (1983.g.) kojim je Young odao počast rockabilly sceni pedesetih, dovele su do zategnute situacije između Geffena i njegove skupe i neisplative akvizicije.

Osim problema sa izdavačem, Young je i u privatnom životu bio suočen sa celebralnom paralizom sina i očito je poželio učiniti nešto za vlastiti ćeif. U razdoblju 1984.-'85. godine, Neil napušta LA i odlazi u Nashville gde okuplja oko sebe ekipu country muzičara sa kojima kreće na turneju SAD-om.

Live snimke sa te turneje poslužile su kao materijal za izdanje albuma A Treasure.

Očito neopterećen problemima maknutim u stranu, okružen fantastičnim muzičarima Nashvillske škole countrya, ovaj rođeni Kanađanin, u maniri Hanka Williamsa žari i pali teritorijem rednecka kao da je i on jedan od njih.

Od samih početaka svoje muzičke karijere Young nikada nije skrivao vlastitu fasciniranost i ljubav spram Sjeverno-američkog kontinenta, tradicije, krajolika i ljudi. Ovoga puta se fokusirao na američki jug, kukuruzna polja, traktori, štagljevi i tople pite od jabuka sa malo cimeta na kori, te razuzdani plesnjaci na kojima dominira violina i bendžo najbolje mogu okarakterizirati ovo izdanje.

Ben "Long Grain" Keith na pedal steel gitari, Rufus Thibodeaux na violini, Antony Crawford na bendžu te nekolicina drugih klasnih glazbenika čine muzičku bandu imena International Harvesters koja izvlači iz Younga ono najbolje što jedan Kanađanin može dati country muzici.

Letimičnim pogledom na popis od dvanaest pjesama sa ovog albuma, većina štovatelja Neila Younga zamijetiti će skladbu Are you ready for the country? koja se u studijskoj verziji nalazi na albumu Harvest (1972. g.). Ova live verzija pjesme, za razliku od studijske, donosi potpuni duh country skladbe sa violinom kao predvodnicom benda, dok Youngova gitara služi kao ritam podloga. U ovoj pjesmi, kao i na cijelom albumu, ritam je za Younga neobično ubrzan te ostavlja dojam lokomotive koja juri nepreglednom Američkom ravnicom.

Bendžo i blue-grass ritam prožimaju još jednu himnu rednecka na albumu, Get ready for the country.. a Neil u maniri Wylona Jenningsa nastavlja ...where it all began sa prepoznatljivim južnjačkim akcentom.

Lokalpatriotska Motor city i osmominutna Southern Pacific dolaze prearanžirane s albuma Re-ac-tor, dominantni bendžo, zarazni pedal steel i violina udahnuli su sasvim novi štih ovim pjesmama, slušajući ih pred očima se po pravilu vrte slike omalenog bara u centru Nashvilla u kojem gomila home boysa u deliriju skače po stolovima.

Amber Jean i Soul of a woman ističu onu nježniju stranu težačkog života na selu, dok Grey riders predstavlja ultimativnu koncertnu atrakciju turneje sa svojim nešto mračnijim prizvukom za koji je zaslužan ponajprije Neil Young sa svojom neobično za ovaj album distorziranom gitarom iz koje viri onaj stari svima poznati Neil.

Buffalo Springfield era Neila Younga zastupljena je pjesmom Flying on the Ground Is Wrong koja u country verziji osim bržeg ritma sadrži općenito žešći prizvuk u odnosu na original.

U konačnici, album imena A Treasure uistinu predstavlja blago glazbene ostavštine jednog od najvećih glazbenika u povijesti suvremene glazbe. Nepresušna Youngova pjesmarica, ogroman talent i polivalentnost autora čine ovaj album vrhunskim country proizvodom iz usta Kanađanina koji je, kako kažu, otac grungea.

Neprocjenjivo, A Treasure indeed.

Mihael Pinter

Hits 2081

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici