Životopisi
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Svestrani pjevač Sir Thomas John Woodward iz Walesa, poznatiji kao Tom Jones, od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća okušao se u brojnim glazbenim žanrovima. Pjevao je pop, rock, R&B, country, dance, techno, soul pa čak i gospel. U svojoj dugogodišnjoj turneji prodao je više od 100 milijuna kopija svojih albuma.

Tom Jones rođen je 7. lipnja 1940. godine u Treforestu u južnom Walesu. Njegovi roditelji, Thomas Woodward i Freda Jones oboje su iz Velike Britanije. Tom je počeo pjevati još kao dječak, a uglavnom je nastupe imao na obiteljskim okupljanjima, vjenčanjima i sa školskim zborom. Kako je disleksičan, nikada nije volio školu, ali mu je pjevanje davalo samopouzdanje. Kada je imao 12 godina dijagnosticirali su mu tuberkulozu, a dok se oporavljao cijelo vrijeme je pjevao i slikao. 
 
Po uzoru na američku soul glazbu razvio je svoj "bluesy" stil pjevanja, a njegovi prvi glazbeni utjecaji bili su muzika Little Richarda, Solomona Burkea i Jackie Wilson. Sa svojom srednjoškolskom djevojkom Melindom Trenchard vjenčao se već 1957. godine nakon što su otkrili da će postati roditelji. Kako bi uzdržao obitelj Tom se zaposlio u tvornici gdje je radio nekoliko godina. Sve do 1963. godine po lokalnim klubovima svirao je sa svojim bendom Tommy Scott and the Senators. Glazbenik Gordon Mills, koji se u to vrijeme odlučio na produkciju, zapazio je Toma Jonesa te ga je posjetio u jednom klubu. Kasnije je rekao kako je "iz prve" shvatio da će Tom jednog dana postati najbolji glazbenik na svijetu.
 

 
Mills je postao Jonesov menadžer, a promovirao ga je prvo u Londonu. U startu su ih mnoge diskografske kuće odbijale, a Tomovi počeci u glazbenoj karijeri nisu bili nimalo lagani. Mnogi su smatrali kako je Tom Jones jak glazbenik s dobrom podlogom, ali do 1964. godine nije uspio potpisati ugovor ni s jednom diskografskom kućom. Te godine potpisao je ugovor s Decca Records, kućom koja je izdala i njegov prvi međunarodni hit It's Not Unusual. BBC Radio je smatrao tu pjesmu "previše seksualnom", ali ju je "proslavila" radijska postaja Radio Caroline. Već sljedeće godine Tom Jones je otvarao koncerte Rolling Stonesima, a probe je odrađivao i sa Spencer Davis Group. Nakon toga su uslijedili i njegovi veliki hitovi kao što je What's New Pussycat, Help Yourself, Never Fall In Love Again i Without Love
 
Narednih nekoliko godina Jones se okušao u brojnim glazbenim žanrovima, a svoju srodnu dušu u rock n' rollu pronašao je u Jerryju Lee Lewisu. Osim toga, Tom Jones je i dugogodišnji prijatelj Elvisa Presleyja, koji mu se svojedobno divio. Nakon što je Jones 1966. godine izdao hit Green Green Grass Of Home, Presley je zvao radijske postaje kako bi puštali tu pjesmu. Do 1970. godine izdao je svoje "zlatne" albume i singlove kao što su Delilah, Help Yourself, Love Me Tonight i I'll Never Fall in Love Again te Funny Familiar Forgotten Feelings i nekoliko live albuma. Svi albumi i singlovi dospjeli su u sam vrh top ljestvica u Europi i SAD-u. Jones je držao top mjesto u svijetu glazbe i 70-ih godina, a do početka 80-ih prodao je više od 30 milijuna albuma u svim kategorijama diljem svijeta. 
 
 
 
Tom Jones je postao svjetski poznati performer koji je znao oraspoložiti publiku, a svi njegovi koncerti bili su rasprodani odmah nakon najave. 1969. godine od televizijske kuće ABC dobio je ponudu za svoju emisiju. To je postala jedna od najvećih suradnji između glazbenika i izvođača u povijesti. Show se snimao u Londonu i Los Angelesu, a ugostio je legende svjetske glazbe kao što su Aretha Franklin, Elvis i Priscilla Presley, June i Johnny Cash, Stevie Wonder, Charlie Pride, Bob Hope, Jerry Lee Lewis, The Who, Janis Joplin, Richard Pryor, Roy Clark, Sammy Davis Jr., Paul Anka, Ray Charles, Lou Rawls, Tony Bennett, Crosby, Stills, Nash and Young, George Carlin, Little Richard, Bee Gee's, Sonny & Cher, Wilson Picket, The Hollies, Smokey Robinson, The Supremes itd. 
 
Nešto kasnije, 1987. godine Tom je snimio temu mjuzikla Matador za CBS Epic, a singl A Boy From Nowhere dosegao je drugo mjesto na britanskim top ljestvicama. Svoju zvijezdu na stazi slavnih u Hollywoodu dobio je 1989. godine. Snimio je i album 1991. godine za Chrysalis Records pod imenom Carrying A Torch s kolegom Vanom Morrisonom. Sve pjesme na albumu snimljene su tijekom jednog popodneva, a nakon izdavanja albuma dobili su pohvale svih svjetskih kritičara. Iste godine surađivao je na brojnim projektima u Velikoj Britaniji, a glumio je i u Princu iz Bel Aira te je posudio glas za crtanu seriju Simpsoni. 
 
Sa izdavačkom kućom Interscope Records potpisao je ugovor 1993. godine kada je izdao i album The Lead And How To Swing It. Prvi singl s tog uradka bio je If I Only Knew i dosegao je 11. mjesto na top ljestvicama. Album dueta Reload izdao je 1999. godine, a pjesme je snimao s Cardigansima, Portisheadom, Robbiejem Williamsom te Natalie Imbrugliom. Album je bio prvi na svim top listama, a prodao ga je u četiri milijuna primjeraka. Predsjednik SAD-a u to vrijeme je bio Bill Clinton, a Toma Jonesa je zamolio da nastupi na "milenijskom tulumu" te je tako Jones pjevao na Novoj godini u Washingtonu. 
 
Tom Jones je 2002. godine izdao album Mr. Jones, kojeg je producirao Wyclef Jean. Izdao je i live album s Johnom Farnhamom 2005. godine. Godinu dana kasnije kraljica Elizabeta II. dodijelila je Tomu Jonesu nagradu za posebno postignuće u glazbi. Svečana dodjela se održala u Buckinghamskoj palači, a Jones je komentirao kako je to najbolja nagrada koju je ikada dobio. Svirao je i na koncertu u čast pokojnoj princezi Diani. U veljači 2009. godine u showu Talk-Away Vincenta Moona pomoću video kamere izveo je tri pjesme, koje su išle uživo na TV-u. Iste godine Jones je dobio i nagradu za "najseksi muškarca na svijetu" od mađarskog časopisa Periodika. 

Na svoj 70. rođendan 2010. godine je Jones izdao cover pjesmu Burning Hell. Iste godine je izdao i album Praise & Blame. Ove godine Tom Jones je ponovno na turneji kako bi dokazao da je glazbenik svih vremena. U sklopu aktualne turneje će posjetiti i Zagreb 21. 11. kada će nastupati u Areni. Tijekom svoje dugogodišnje karijere Tom Jones je dobio i brojne nagrade među kojima su i MTV te BRTT nagrade. Vremešni Tom ne daje nikakve naznake da bi se uskoro mogao povući sa scene već upravo suprotno. 
 
Tom Jones - Burning Hell
 



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima