Životopisi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Irska pjevačica i producentica Roisin Murphy širem pučanstvu je poznata kao dio elektroničkog dua Moloko, a od 2003. godine uglavnom djeluje kao solo izvođačica. Do sada je izdala dva studijska albuma s kojima je osvojila elektroničke top ljestvice. Sa strane sve, Roisin je poznata najviše po svom pjevačkom umijeću.
 
Roisin Murphy rođena je 5. srpnja 1973. godine u Arklowu u Irskoj, gdje je živjela do svoje 12. godine kada se s roditeljima preselila u Manchester u Velikoj Britaniji. Ondje se upoznala s modnim stilom 60-ih zahvaljujući svojoj majci koja je bila trgovac antikvitetima. Odlazila je na razne aukcije i izložbe, dok se u međuvremenu počela sve više baviti glazbom i pjevanjem. Slušala je uglavnom Sonic Youth i Pixies, a nije voljela puno pjevati u javnosti kako nitko ne bi pomislio da više naginje klasičnoj glazbi, kako je sama sebi zvučala. Nakon što su se njeni roditelji razveli i preselili natrag u Irsku, Roisin je odlučila sama ostati u Velikoj Britaniji. Živjela je s prijateljicom jedno vrijeme, a kasnije se preselila u Sheffield, gdje je počela sve više izlaziti po klubovima. Najveća inspiracija u to vrijeme joj je bio stil Vivianne Westwood.
 

 
Marka Brydona Roisin je upoznala 1994. godine na tulumu, nakon čega su se počeli intenzivno družiti. Poveo ju je u Fon Studios, gdje joj je pustio svoju glazbu s kojom se prijavljivao na razne audicije. Marku se svidio njen stil odijevanja te je zaključio kako bi mu Roisin bila dobra partnerica u bendu sa svojim "scenskim" izgledom. Počeli su hodati te su osnovali bend Moloko iste godine. Potpisali su ugovor s izdavačkom kućom Echo Records te su izdali svoj debi album Do You Like My Tight Sewater?. Njihova glazba zvučala je kao kombinacija trip hopa i funka kombinirana s elektroničkim danceom. Publika ih je zapamtila po opuštenijem pristupu od ostalih elektroničkih bendova koji su se u to vrijeme formirali.
 
Molokov drugi album I Am Not s Doctor ima sličnu glazbenu pozadinu kao i njihov prvi album, a remiks pjesme Sing It Back kojeg je napravio Boris Dlugosch donio im je svjetsku slavu. Dotična pjesma našla se i na više od 110 kompilacijskih albuma. Dlugoschu je kasnije Roisin "zahvalila" na remiksu tako da mu je pomogla napisati pjesmu Never Enough, koja je 2001. godine bila na 16. mjestu britanske top ljestvice. Bend je 2000. godine izdao svoj treći album Things to Make and Do. Na tom su albumu koristili više instrumenata, a između ostalih se istaknuo i Eddie Stevens, koji je svirao klavijature. Album je bio treći na britanskoj top ljestvici najboljih albuma te godine, a singl The Time Is Now postao je njihov najpoznatiji singl. Pjesma je bila i druga na top ljestvicama u Velikoj Britaniji. 
 
 

Roisin Murphy - Overpowered
 
Nakon trećeg albuma Roisin i Mark su prekinuli svoju vezu, ali su ugovorom bili obvezani izdati još jedan album. 2003. godine izdali su Statues. Još i prije toga, Murphy je počela raditi na solo karijeri. Većinu promocije njihovog četvrtog albuma odradio je Mark, dok se Roisin više posvetila solo karijeri. Moloko nikada nije izdao službenu izjavu za javnost da bend prestaje postojati, a Murphy je 2005. godine u jednom intervjuu kazala kako su ona i Mark ostali prijatelji te su bend službeno "otkazali" nakon uspješne turneje. 
 
Roisin Murphy je svoj prvi solo album Ruby Blue izdala 2005. godine, a snimala ga je tijekom 2004. Album je producirao Matthew Herbert, koji je remiksao pjesme koje je snimala s Molokom. Istaknula je kako je njega za producenta htjela jer je s njim "posao jako prirodan". Tijekom vremena Roisin je otkrila kako joj je jako ugodno surađivati s Matthewom, a u međuvremenu joj je i njena izdavačka kuća dala da snima pjesme bez ikakvih rokova. Nakon što je kući Echo Records predstavila svoj novi uradak prigovarali su joj da napravi "lakše" pjesme koje će bolje zvučati na radiju. Odmah je to odbila kazavši da želi ostati pri svojoj ideji. Ipak, kasnije su je počeli podržavati.
 
Ruby Blue je svjetlo dana ugledao u lipnju 2005. godine. Prije nego je službeno izdala album, singlove je izdavala u tri različita oblika. EP albuma poslužio joj je kao glazbena pozadina za izložbu slika koje je nacrtao umjetnik Simon Henwood. On je režirao i spotove za pjesme If We're In Love te Sow Into You. Njena glazba u nekim dijelovima podsjeća i na Moloko, ali je Murphy u svojim albumima dosta koristila jazz i pop stilove. Kritičari su prema njenom debi solo albumu bili veoma blagonakloni te su ga opisivali kao "najboljom kombinacijom topline i tehnološkog znanja". 
 
U svibnju 2006. godine Murphy je na svojoj internetskoj stranici objavila kako je potpisala ugovor s poznatom izdavačkom kućom EMI te da radi na novom materijalu. Singl Overpowered objavila je 2. srpnja 2007. godine, a kasnije su ga mnogi DJ-evi koristili za remiksanje. Drugi singla s albuma Let Me Know objavila je u rujnu iste godine, dok je album službeno objavljen malo kasnije. Iste je godine bila i nominirana za MTV EMA, ali je sve ipak ostalo samo na nominacijama. Zbog ozljede oka 27. listopada 2007. godine u Moskvi trebala je otkazati ostatak turneje u Rusiji kojom je promovirala novi album. Glavom je udarila u rub stolice nakon što je pala na pozornici te su je hitno operirali. Kasnije je objavila kako je izgubila mnogo krvi, ali srećom nije izgubila vid. 
 
 
Unatoč problemima koje je imala s izdavačkom kućom, Roisin je 17. srpnja 2009. godine objavila novi singl Demon Lover. Istog dana je objavila na internetu kako čeka svoje prvo dijete s umjetnikom Simonom Henwoodom. Kasnije je objavila kako radi na novom albumu, kojeg planira izdati u skoroj budućnosti, ali više detalja nije otkrila. U međuvremenu je izdala i nekoliko singlova među kojima su i Momma's Place, Hold up Your Hands te Orally Fixed. U travnju 2010. godine David Byrne i Fatboy Siml izdali su projekt Here Lies Love, na kojem je surađivala i Roisin. Ove je godine istaknula kako radi na novim pjesmama, ali još nije sve "sastavila" kako bi bila sto posto sigurna da je "to to" za novi album. Ipak, imamo tu sreću poslušati je uskoro u Tvornici u Zagrebu, gdje će nastupati krajem studenog.