Životopisi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Mišljenje da je Glam metal umro zajedno s 80-ima široko je prisutno u glazbenom svijetu, ali oni koji tako misle trebali bi se malo bolje informirati. Švedski bend Crashdiet jedan je od predvodnika novog Glam metal pokreta u 2000-ima. Ima malo žešći zvuk od tipičnih glam bendova, ali se lako prepoznaje o čemu se zapravo radi.
 
Sve je počelo 2000. godine kada su četiri glam metal fana odlučila osnovati bend i nazivala ga Crashdiet po nikad izdanoj pjesmi Guns n' Rosesa. Uzori su im jasno bili Skid Row, Guns n' Roses, WASP i Motley Crue. Izdali su demo i tako postali polupoznati bend za koji je znao samo pokoji švedski glammer. Nakon kratkog raspada 2002. bend se ponovo okupio i s novom postavom izdao EP Crashdietu 500 primjeraka.
 
Njihova popularnost u Švedskoj s vremenom je rasla, pa su naposljetku potpisali za Universal 2004. godine i time su postali prvi glam bend koji je potpisao za tako veliku izdavačku kuću nakon više od 10 godina. Sljedeće godine izdali su prvi album Rest in Sleaze koji je došao do 12. mjesta u Švedskoj i sadržavao singlove It's a Miracle, Riot in Everyone, Breaking the Chainz i Knokk'em Down, sada već klasike ovog benda. Album su popratili švedskom turnejom u jesen iste godine i nastupom na poznatom Download festivalu i time se predstavili inozemnoj publici.
 
Iduća, 2006. godina nije počela idealno za članove benda, a ni za njihove fanove, kojih je sada već bilo u donekle velikom broju. U siječnju se vokal Dave Lepard ubio u svojem stanu nakon napada depresije koju je nekako uspio sakriti od obitelji i prijatelja. Njegova smrt pogodila je preostale članove benda koji su odlučili da ne žele nastaviti svirati bez Davea, ali nakon podrške fanova i jednog tribute nastupa ipak su nastavili svirati jer su „htjeli održati duh Davea Leparda živim“.

Oko godinu dana nakon Lepardove smrti, bend je predstavio novog pjevača – OlliveraTwisteda, a album s njim izdan je u listopadu i nazvan The Unattractive Revolution. Predstavljen je singlom In the Raw i došao je do 11. mjesta u Švedskoj. Suradnja s Twistedom nije bila dugog vijeka. U ljetu 2008. Twisted je otpušten, navodno zbog nezainteresiranosti za bend.
 

U veljači 2009. Crashdiet je na svojoj stranici objavio natječaj za redizajn loga benda, a pobjednički logo bit će na svemu vezano za bend. U lipnju iste godine, bend je predstavio novog pjevača Simona Cruza, a iduće godine izdao i album GenerationWild koji je došao do 3. mjesta u Švedskoj. Nakon tog albuma njihova popularnost se uvelike počela povećavati. Tome je i pridonio spot za pjesmu Generation Wild koji je u nekim zemljama zabranjen zbog opscenih scena.
 
Nakon tog uspješnog albuma Crashdiet se približava statusu velikog benda. Bili su predgrupa Ozzyju Osbourneu, nastupali na brojnim velikim festivalima kao što je Wacken, iza sebe imaju svjetsku turneju i turneju Dark Decadence s Hardcore Superstarom i The 69 Eyes. Najavili su i snimanje DVD-a. Sada možemo samo gledati kako karijera ovog benda ide uzlaznom putanjom i s nestrpljenjem očekivati novi album, koji bi po svemu sudeći trebao nadmašiti i ovaj, genijalni Generation Wild.