×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Gustaf Norén, Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou i Mats Björke, poznatiji širem pučanstvu kao Mando Diao, formirali su bend još 1999. godine. Alternativni rockeri iz Švedske svjetsku su slavu postigli nakon što su izdali album Hurricane Bar, a nakon singla Dance With Somebody nema tko nije čuo za njih. U Hrvatsku nam stižu po prvi put ove godine. Iako su već najavljivali koncert koji je trebao biti u Boogaloou u Zagrebu, nastup je otkazan pa ćemo veselu četvortku slušati prvi put u subotu na zagrebačkoj Jarunu.

Bend je nastao 1999. godine, dok su pjevač Björn Dixgård i bivši čland benda Mando Diao, Daniel Haglund, svirali u grupi Butler. Postava benda nekoliko puta se mijenjala, a neki od članova odlučili su se "ozbiljnije" uhvatiti glazbe. Tako su Bjorn i Gustaf Noren tijekom 1999. i 2000. godine 14 mjeseci proveli pišući pjesme. Dečki još uvijek tvrde kako su im Beatlesi glavna inspiracija za pjesme, a kažu i kako su od 1999. godine mijenjali dosta mišljenje o stilu benda te da su do danas već sazreli. Ime benda već je opće poznata stvar. Imena Mando Diao dosjetio se Bjorn i to u snu. Kaže kako je sanjao da je do njega došao čovjek koji mu je viknuo "Mando Diao", te je tako i ostalo.

Mando Diao prve nastupe su odradili u rodnom Borlangeu, a već 2002. godine primijetio ih je švedski EMI, a kojim su iste godine potpisali i ugovor. U tom slučaju su im pomogli i lokalni mediji, čiji su novinari pisali kako su Mando Diao jedan od najboljih bendova koji nema ugovor s nijednom izdavačkom kućom. Dečki su svoj prvi studijski album Bring 'Em In izdali 2002. godine u Švedskoj, a 2003. godine je album bio dostupan i drugdje u svijetu. Hurricane Bar izdali su 2004. godine, a Ode To Ochrasy 2006. godine. U listopadu 2007. godine Mando Diao su izdali Never Seen The Light Of Day, a posljednji studijski album Give Me Fire su izdali 13. veljače 2009. godine. Tek peti studijski album pokazao se kao pravi svjetski hit.

Između ostalog, bend već godinama ide na turneje, a dosad su svirali na najznačajnijim svjetskim glazbenim festivalima. Nastupali su i kao support bend The Braveryju 2005. godine, skupa s bendom The Colour. Tijekom 2006. godine nastupali su i s bendovima Razorlight te Johnossi, a 2007. godine su nastupali na Coachelli. Krajem 2007. godine pjevač benda Bjorn Dixgar bio je na solo turneji po Europi, a nakon toga je nastavio nastupati s bendom. Nakon izdavanja singla Dance With Somebody bend je snimio i MTV Unplugged koncert u Berlinu, a bili su i na turneji po SAD-u. Osim toga, posjetili su i Exit festival 2009. godine, gdje su oduševili publiku. Osim fanova, uspjehom i koncertima oduševljeni su i sami članovi benda.


 
Vidjeti Mando Diao uživo je kao ići u crkvu. Naši fanovi se jednako osjećaju na našim koncertima kao vjernici dok su na misi, rekao je jednom prilikom Gustaf Noren. Dodao je kako su i on i ostali dečki iz benda žrtvovali mnogo za Mando Diao, jer su se htjeli maknuti iz svoje sredine, a sretan je što su u tome uspjeli. Bend inače snima svoj novi album, koji će biti njihovo šesto studijsko izdanje. Nadamo se kako će neke nove pjesme odraditi i u subotu na INmusic festivalu te kako će dokazati da su prava senzacija na live koncertima.