Životopisi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Foals su engleski indie bend koji djeluje od 2005. godine. Bend su osnovali Yannis Phillippakis, Jack Bevan i Andrew Mears, koji je nedugo nakon objave prvog Foalsovog singla, napustio bend kako bi se posvetio prvom albumu svog benda, Youthmovies.

Jack Bevan, bubnjar i Yannis Phillippakis, pjevač i gitarist, zajedno su svirali u math rock bendu The Edmund Fitzgerald koji se raspao jer su stvari, kažu, postale preozbiljne. Basist Walter Gervers i gitarist Jimmy Smith svirali su u malom oxfordskom bendu Face Meets Grill, koji su osnovali s polaznicima Abingdon škole, koju su također, pohađali svi članovi Radioheada 80-ih. Razišli su se 2004. godine zbog različitih puteva i karijera koje su željeli. Foalsima se, nakon Smitha i Gerversa, još pridružio Edwin Congreave, klavijaturist, s kojim je Yannis zajedno radio u baru. Congreave do tada nije svirao ni u jednom bendu niti je znao svirati bilo koji instrument.

Foalsi su nastali iz protesta prema progresivnim bendovima koji su bili jako popularni u Oxfordu, ali i u bivšem Yannisovom i Bevanovom bendu. Svirali su po kućnim zabavama u okolici i ubrzo nakon toga potpisali su ugovor s Transgressive Records. Kad su potpisali ugovor s kućom, svi članovi su napustili fakultete osim Jimmyja Smitha, koji je jedini dovršio školovanje na sveučilištu.

2007. godine su izbacili singlove Hummer i Mathletics, a na ljeto te godine snimili su album u New Yorku. Producent albuma je bio Dave Sitek iz TV on the Radio, s čijom prvom verzijom nisu bili zadovoljni te su ju odbili objaviti. Bend je sam remiksirao album te se slučajno na toj verziji nisu našle ni Hummer ni Mathletic (koje su kasnije dodane kao bonus pjesme na američkoj izdanju). Konačno su ga objavili 2008. pod nazivom Antidotes. Manji je uspjeh doživio van Velike Britanije u kojoj je zasjeo na treće mjesto glazbenih ljestvica.

Godinu kasnije snimaju drugi album Total Life Forever, koji je uvelike inspiriran teorijom singularnosti, jer je Yannis fasciniran futurologijom što se vidi i na tekstovima pjesama i interaktivnoj stranici TotalLifeForever.co.uk. Album je nominiran za Mercury Prize, međutim izgubio je od debi albuma The XX-a, a pjesma Spanish Sahara korištena je u TV serijama Entourage, Misfits, Skins i Outcasts.

Treći album Holy Fire, objavili su 2013., a producirali su ga Alan Moulder (poznati producent koji je surađivao s grupama Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins, Interpol, ...) i The Flood, također producent sa suradnjama s bendovima poput New Order, PJ Harvey, Nick Cave and the Bad Seeds i dr. Bend se toliko ispirirao vuduom i haićanskim ritmovima da su koristili prave životinjske kosti, uglavnom kravlje, kao perkusije. Inhaler, prvi singl s albuma, osvojio je NME-ovu nagradu u kategoriji za najbolju pjesmu dok su im u anketama za najbolji album i pjesmu 2013., čitatelji priskrbili prva mjesta, ispred Arctic Monkeysa.

Osim studijskih albuma, objavili su i tri live EP-a, a ove godine prvi put dolaze pred hrvatsku publiku gdje će 23.6. zasvirati kao headlineri na INmusic festivalu.

Izvori: Wiki, MTV

Diskografija:

Antidotes (24.3.2008.)
Total Life Forever (10.5.2010.)
Holy Fire (11.2.2013.)