Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1-Altered-Albums1

U ranijim danima rocka, cenzura je bila česta pojava ne samo među riječima pjesama, već i kod vizualnog dijela proizvoda, točnije kod omota albuma. Čak i kad se mahom prestalo cenzurirati tekstove, brojni omoti i dalje nisu uspijevali dobiti ‘blagoslov’ svojih izdavača ili su bojkotirani od strane dućana. Kad ih pogledamo, to ni ne čudi: mnogi bi omoti, i da tek danas prvi put ugledaju svijetlo dana, šokirali javnost i dio nje odvratili od kupovine tih albuma. Kod većine albuma ‘pretjeralo’ se s najprovokativnijom temom - golotinjom. Kolege s ultimateclassicrock.com sastavile su listu alternativnih omota albuma koju vam donosimo u nastavku.

2-Beatles-Yesterday-and-Today

The Beatles - Yesterday and Today (1966)

Amerikanci se nisu uspjeli na vrijeme ukrcati na vlak Beatlemanije te su, sredinom 60-ih, neprestano reizdavali, prepakiravali i kompilirali izdanja najslavnijeg benda svih vremena. Netko je iz benda došao na ideju malo se narugati Amerima i isprovocirati njihovu publiku te je kompilacija dotad neizdanih pjesama iz ’65-e i ’66-e u ured američkog Capitol Records stigla s omotom koji je prikazivao Fab Four u mesarskim kutama. Što bi bilo sasvim u redu da nisu bili prekriveni dijelovima dječjih lutaka i sirovog mesa. Bilo je to previše za Amere, a pogotovo za imidž Beatlesa u toj zemlji te je omot zamijenjen fotografijom benda s velikim putnim koferom.

3-Black-Crowes-Amorica1

The Black Crowes - Amorica (1994)

Treći album blues rokera The Black Crowes nazvan je ‘Amorica’, što je bila zanimljiva igra riječi, a prigodno su ga ukrasili omotom koji je prikazivao žensko međunožje prekriveno oskudnim gaćicama (vjerojatno tangama) u bojama američke zastave. Izdavačka kuća je odobrila omot, no brojni dućani nisu htjeli prodavati album ne zbog gaćica, koliko zbog činjenice da je iz njih virilo nekoliko stidnih dlačica. Rješenje se pronašlo u micanju tijela i dlačica, tako da je od svega ostao samo - trokut.

4-BlindFaith

Blind Faith - Blind Faith (1969)

Jedini album supergrupe kratkog vijeka, ali velikog naslijeđa htio je ostaviti traga ne samo glazbom, već i omotom. Na njemu se nalazila vrlo kontroverzna fotografija maloljetne djevojke golih grudi s modelom aviona u ruci falusoidnog oblika. Nije trebalo dugo da se nađe neko sretnije rješenje za javnost te je novi omot prikazivao iznimno nezanimljivu fotografiju Claptona, Winwooda, Grecha i Bakera s iznimno neprirodnim osmijesima.

5-Scorpions-Lovedrive

Scorpions - Lovedrive (1979)

Njemačke hard rock legende najzastupljenije su na ovoj listi. Za svoj album ‘Lovedrive’ izabrali su relativno prikladan, iako vrlo bizaran omot, koji prikazuje muškarca kako na stražnjem sjedištu auta razvlači žvakaću gumu zalijepljenu za otkrivenu dojku žene. Ničeg bizarnog nije bilo u omotu s plavim škorpionom koji je krasio konačan proizvod.

6-David-Bowie-Diamond-Dogs

David Bowie - Diamond Dogs (1974)

Nedavno preminula zvijezda ranih je 70-ih neumorno šokirala, a dio tog šoka dolazio je u obliku omota albuma: ‘Pin Ups’ nije pretjerao, no čelnici Bowiejeve diskografske kuće presudili su da ‘Diamond Dogs’ ipak je. Prednji dio omota je još mogao proći, no kad se omot razvukao, moglo se jasno primijetiti da je Bowie, osim psećih nogu, dobio i primjerene genitalije. To je zapravo bio i jedini detalj koji nije preživio izlazak na tržište.

7-Guns-N-Roses-Appetite

Guns’n’Roses - Appetite for Destruction (1987)

Omot sjajnog prvijenca jedne od posljednjih velikih hard rock skupina, iako jednostavan, postao je i ostao prepoznatljiv širokim masama. Bio bi još prepoznatljiviji da su se izdavači odlučili držati originalne ideje, gdje je gornji dio omota zauzimala groteskna demonska zvijer, a donji još jedna zvijer kosturskog ili robotskog oblika koja napada ženu stjeranu uz zid. Iako je takav omot više odgovarao imidžu benda iz Los Angelesa, nije preživio cenzuru vlastitog diskografa te je na tržište s albumom izbačena danas poznata ilustracija.

8-Jimi-Hendrix-Electric

Jimi Hendrix - Electric Ladyland (1968)

Album nazvan po studiju u kojem je snimljen trebao je inicijalno sadržavati omot pun golih žena. Teško je reći je li više nekoga zasmetala golotinja ili činjenica da su žene različitih rasa sjedile i ležale jedne kraj drugih nasmiješenih lica. Segregacija je tih godina još uvijek bila dio svakodnevice američkog društva te je zbog toga za omot na kraju odabrana fotografija glave tvorca albuma koju danas svi znamo.

9-Scorpions-Virgin-Killer

Scorpions - Virgin Killer (1976)

Ne znamo koliko su članovi Scorpionsa razmišljali o neprimjerenosti naslova ovog albuma, no u svakom slučaju omot je bio još kontroverzniji od naslova. U tradiciji sedam godina starijeg albuma Blind Faitha, ispred crne pozadine postavljena je gola djevojčica, čije je međunožje djelomično pokrivao efekt napuknutog stakla. Omot breakthrough albuma Nijemaca uzrokovao je mnogo nezadovoljstva u SAD-u, Britaniji i diljem Europe te je u nekim zemljama zamijenjen drugim, koji prikazuje bend. Kontroverze tu nisu prestale: britanski Internet Watch Foundation blokirao je neke stranice Wikipedije povezane s ovim albumom 2008. godine, što vjerojatno nije nimalo zasmetalo komercijalnoj djelatnosti grupe, no pjevač Klaus Meine je u više navrata zažalio zbog odluke benda da stavi takav omot na svoj album.

10-John-Lennon-Two-Virgins

John Lennon & Yoko Ono: Unfinished Music No. 1: Two Virgins (1968)

Lennon i njegova ljubav života Yoko Ono kasnih su 60-ih počeli neobuzdano eksperimentirati s glazbom i vlastitim imidžem, a jedan od boljih primjera je album iz 1968. prepun buke, čudnih zvukova i razgovora s omotom koji prikazuje golog Johna i Yoko bez truda da se išta sakrije. Umjesto dizajniranja potpuno novog omota, našlo se praktičnije rješenje: album je izbačen na tržište s papirnatim omotom preko fotografije koji je prekrivao sve osim glava para te naziva albuma.

11-Kiss-Creatures-in-the-Night

Kiss - Creatures of the Night (1982)

Ovo je jedini album na listi koji svojim omotom nije ničime uvrijedio, već zbunio publiku. Originalni omot prikazivao je maskiranu četvorku, među kojom je bio i Ace Frehley. No, on nije svirao na tom albumu, već je njegova zamjena bio Vinnie Vincent. Stvar se pokušala spasiti novim omotom, koji je prikazivao nemaskirane članove benda, no opet bez sirotog Vincenta - njegovo mjesto zauzeo je novopridruženi član Bruce Kulick. No, budući da ni on nije svirao na albumu, a nikome se očito nije dalo dizajnirati treći omot, na album je vraćena prvotna fotografija s Frehleyjem.

12-Lynyrd-Skynyrd-Survivors

Lynyrd Skynyrd - Street Survivors (1977)

Ovaj omot također nije ničime bio skandalozan za publiku, bar ne dok je tek izašao na tržište. Ipak, fotografija benda na ulici koja izgara u plamenu postao je tri dana kasnije neprimjeren jer su članovi benda doživjeli fatalni pad aviona u kojem su poginuli pjevač Ronnie Van Zant i gitarist Steve Gaines, između ostalih. Omot je na zahtjev Gainesove udovice zamijenjen primjerenijim, koji prikazuje bend ispred crne pozadine, a originalan izgled albumu je vraćen tek 30 godina kasnije, kad je ovaj reizdan u CD formatu.

13-Poison

Poison - Open Up and Say... Ahh! (1988)

Nakon dobra dva desetljeća hard rocka, heavy metala i svih njihovih podžanrova, omoti takvih albuma još su znali šokirati. Izdavačima je omot drugog albuma grupe Poison bio mrvicu previše demonoidan pa je našminkana žena dugog jezika i razbarušene kose ostala bez svega osim očiju i dijela lica. No, cenzura se dogodila tek nekoliko tjedana nakon izlaska albuma, stoga smo sigurni da je album s originalnim cover artom danas vrijedan kolekcionarski primjerak.

14-Scorpions-Love-at-First-Sting

Scorpions - Love at First Sting (1984)

Nakon ‘Virgin Killer’ i ‘Lovedrive’ s omotima albuma Scorpionsa se više ništa nije htjelo riskirati, stoga i najprimjereniji među navedenom trojkom nije preživio cenzuru. Originalna fotografija prikazivala je ljubavni par u klinču, pri čemu je žena gotovo naga, iako se vidi malo eksplicitnih detalja. Još je jednom zamjena došla u obliku nezanimljive fotografije petorice članova benda utegnutih u kožnu odjeću.

15-Rolling-Stones-Beggars

The Rolling Stones - Beggars Banquet (1968)

Prikazati bilo koji dio kupaonice na omotu albuma bio je jedan od većih skandala u 60-ima. The Mamas and the Papas iskusili su to na vlastitoj koži još 1966. godine, a ekipa oko Stonesa nije iz tog primjera ništa naučila te je na omot albuma ‘Beggars Banquet’ postavljena fotografija WC-a s zidovima ispunjenim grafitima. Situacija se kuhala oko pola godine te je album naspoljetku izdan u prosincu 1968. s omotom koji više nalikuje pozivnici na vjenčanje.

16-Roxy-Music

Roxy Music - Country Life (1974)

Roxy Music je svakako u svoje vrijeme bio jedan od najseksi bendova na sceni, a svoj imidž su pokušali pretočiti i na omote albuma. ‘Country Life’ je prikazivao dvije mlade žene koje se nisu trudile mnogo toga sakriti, a nakon neizbježne cenzure, od svega je na omotu ostao samo - grm. Album je unatoč tome postao i ostao slavan, uz komentare kritičara kako se radi o vrhuncu britanskog art rocka.

17-Roger-Waters-Hitchhiking

Roger Waters - The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984)

Debi album poznatog flojdovca nije svima najbolje ‘sjeo’ u glazbenom smislu, a jednako tako i u vizualnom. Ilustracija hitchhikerice gole stražnjice bila je ipak previše te je stražnjica ubrzo prekrivena crnom ‘kućicom’. No, više od gubitka originalnog omota, Watersa je sigurno brinula loša kritika albuma u najpoznatijim glazbenim listovima (Rolling Stone mu je dao ocjenu jedan od pet).

18-Van-Halen-Balance

Van Halen - Balance (1995)

Najnoviji album na listi bio je posljednja suradnja grupe s pjevačem Sammyjem Hagarom, koji je zamijenio Davida Lee Rotha. Omot ‘Balancea’ prikazivao je sijamske blizance na klackalici, a lica obojice blizanaca nisu baš ugodna za gledati. Blizanci su ionako bili rezultat digitalnog spajanja dvije fotografije istog djeteta pa je novi, mrvicu manje problematičan omot (dijete je i dalje bilo golo) bio ipak jednostavnije i bolje rješenje za sve.