Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Jazz Fest New OrleansSkori dolazak proljeća idealno je doba za predstavljanje nekih od najboljih svjetskih glazbenih festivala, a posebno je zanimljiva lista portala travelandleisure.com, iako na njoj nema hrvatskih festivala. Posebno će zato lista biti zanimljiva onima koji planiraju potegnuti preko granice na svoju ovogodišnju porciju dobre glazbe i zabave.

New Orleans Jazz & Heritage Festival (New Orleans, Louisiana, SAD): 22. travnja-1. svibnja
Skraćeno NoJazzFest, ovaj jazz festival mnogo je više od onoga što mu ime implicira. U jednoj od kolijevki jazza ove godine možete čuti i Paula Simona, Snoop Liona (kako se nedavno prozvao), Becka, Vana Morrisona, Stevieja Wondera, Pearl Jam, RHCP, Elvisa Costella... Prebogat lineup zaokružuju izvođači bliži jazz izričaju poput Steely Dan, Herbieja Hancocka i Preservation Hall Jazz Banda. Naravno, tu su i fantastična lokalna kuhinja, bogata povijest i umjetnost na svakom koraku New Orleansa.

Meadows in the Mountains (Smoljan, Bugarska): 10.-13. lipnja
Ovaj festival je nešto najbliže Woodstocku što imate priliku iskusiti: prozvan i ‘festivalom ljubavi’, smjestio se na planinama koje okružuju grad i skijalište Smoljan u južnoj Bugarskoj, blizu granice s Grčkom. Lineup uključuje mnoštvo DJ-eva te mladih, manje poznatih bendova, a osim u dobroj glazbi, uživa se i u prakticiranju joge, face paintingu te, naravno, prekrasnoj prirodi. WiFi? Nema ga.

Beale Street Music Festival (Memphis, Tennessee, SAD): 29. svibnja-1. lipnja
Festival je ‘šlag na kraju’ događanja poznatih kao ‘Memphis in May’, a prošle godine tamo su nastupili Lenny Kravitz, Pixies i Ed Sheeran. Prije njih, u rodnom mjestu delta bluesa svirali su B.B. King, Iggy Pop, Bob Dylan, Lou Reed... Uz posjet festivalu, mudro je posjetiti i Svjetsko prvenstvo u roštiljanju dva tjedna ranije, čak i ako ne mislite sami pripremati hranu.

Lollapalooza Brazil (São Paulo, Brazil): 12.-13. ožujka
Brend Lollapalooza već je niz godina prisutan na južnoameričkom kontinentu, točnije u Čileu, Argentini, Kolumbiji i Brazilu. Brazilci ne moraju čekati ljeto kako bi uživali u festivalima zbog svoje tople klime, stoga vam je ostalo malo vremena ako želite čuti  vidjeti što ovaj festival nudi. A ove godine nudi Eminema, Florence & the Machine, Mumford & Sons, Snoop Dogga (Liona?), Tame Impala, Alabama Shakes i mnoge druge.

Austin City Limits (Austin, Texas, SAD): 20. rujna-2. listopada i 7.-9. listopada
Svi su čuli za SXSW (South-by-Southwest) festival u Austinu, no njegov ‘mlađi brat’ Austin City Limits nije ništa lošiji. Ove godine njegovi će posjetitelji uživati u glazbi Drakea, Disclosure, The Strokes, Florence & the Machine i Weeknd, između ostalih. A kao i svake godine, moći će iskušati bogatu kulinarsku ponudu te posjetiti brojne klubove i dvorane s odličnom glazbom u tzv. ‘Gradu glazbe’.

Vive Latino (Mexico City, Meksiko): 23.-24. travnja
Jedan od najvećih i najdugovječnijih festivala Središnje Amerike je Vive Latino, kojeg već 18 godina posjećuje oko 70 000 ljubitelja glazbe godišnje. Održava se na stadionu Foro Sol, a sastoji se od nastupa najvećih glazbenih zvijezda hispanoameričke scene, kazališnih predstava, plesnih performansa te natjecanja u slam poeziji. Paralelno se uz festival održava i Ambulante Documentary Film Festival, kojeg je osnovao poznati glumac Gael Garcia Bernal.

Sasquatch (Quincy, Washington, SAD): 27.-30. svibnja
Festival nazvan po legendarnom šumskom biću jedan je od onih na kojima nije važna samo glazba: smješten među stijenama koje okružuju rijeku Columbia, Sasquatch nudi iskustvo života u divljini te čarobne zalaske sunca. Ove godine će to iskustvo svojom glazbom obogatiti The Cure, Florence & the Machine (zaista ih ima posvuda ove godine), Major Lazer, Grimes...

Beaches Brew (Marina di Ravenna, Italija): 6.-10. lipnja
Malo poznati festival, čije je ime igra riječi s kultnim albumom Milesa Davisa, jedan je od zanimljivijih na ovoj listi za hrvatsku publiku. Zašto? Kao prvo, Ravenna je relativno blizu nas, festival je besplatan (priznajem, teško za vjerovati), a lineup je svake godine, iako obujmom skroman, zaista odličan: ove godine tamo možete čuti Tya Segalla, Destroyer, Suuns... Festival opisuju kao ‘kombinaciju sunca, surfanja i zvuka’. Što još možete tražiti?

Sled Island (Calgary, Kanada): 22.-26. lipnja
Kanada iz godine u godinu zauzima sve važnije mjesto u aktualnoj svjetskoj glazbi, a tome pridonose i brojni odlični festivali. Jedan od njih je i Sled Island festival, koji ove godine slavi 10. godišnjicu. Festival se održava na više od 30 lokacija u Calgaryju, a u pet dana broji više od 300 raznih glazbenih i drugih umjetničkih događaja. Odjednom je manje važno tko će točno ove godine tamo svirati...

Pickathon (Happy Valley, Oregon, SAD): 5.-7. kolovoza
Nije se teško odvažiti na odlazak na festival koji se odvija u blizini Happy Valley (‘Dolina sreće’). A tamo će se najviše usrećiti ekološki osviješteni među nama te obitelji s djecom: festival poseban naglasak stavlja na ekologiju (nema plastičnih čaša) te se ponosi svojom all-ages politikom. Naime, djeca mlađa od 12 godina u pratnji roditelja imaju besplatan ulaz, a imaju čak i svoju vlastitu zonu u kamp prostoru, što znači da, dok se djeca igraju, odrasli mogu bezbrižno uživati u glazbi Jeffa Tweedyja, Yo La Tengo, Beach House, Julije Holter i drugih.

Musicabana (Havana, Kuba): 5.-8. svibnja
‘From Habana to the World’, geslo je glazbenog festivala u glavnom gradu Kube, odavno prepoznatog po odličnoj glazbi i ludom noćnom životu. Ovdje nema svjetskih rock i pop zvijezda, već je lineup festivala sastavljen od lokalnih i karipskih glazbenika koji vam pružaju nezaboravno iskustvo svakodnevice u ovoj karipskoj otočnoj državi.

Flow Festival (Helsinki, Finska): 12.-14. kolovoza
Flow je, uz Roskilde, stekao status ponajboljeg skandinavskog glazbenog festivala. Smješten je unutar napuštene elektrane u blizini Helsinkija, što znači da posjetitelji imaju gdje otići i što vidjeti van noćnog glazbenog programa. Osim nastupa svjetskih te finskih i švedskih glazbenih zvijezda, posjetitelji mogu uživati i u bogatoj ponudi hrane te zanimljivim umjetničkim instalacijama postavljenim duž festivalske lokacije.

Mariachi Festival (Guadalajara, Meksiko): kolovoz (točni datumi nepoznati)
Iz naziva festivala je sve jasno: radi se o desetodnevnom slavlju svega što ima veze s mariachijima, izvođačima tradicionalne meksičke glazbe. Osim koncerata, tu su i mariachi natjecanja, rodeo, radionice, izložbe, čak i katoličke mise na kojima se izvodi mariachi glazba. Ulice grada Guadalajare tih su dana ispunjeni mariachi glazbenicima, meksičkim kaubojima te ženama u tradicionalnim haljinama, dok svo to vrijeme tekila, jasno, teče u potocima.

Pretpostavljam kako su s liste izostavljeni razvikani festivali poput Coachelle i Glastonburyja iz razloga što ti festivali više ne nude posebno iskustvo (bilo u pogledu glazbe, lokacije ili nekog drugog razloga), već su poprište okupljanja ljudi koji se dolaze ‘pokazivati’ i ‘tweetati’. Nadamo se da će i poneki hrvatski festival osvanuti na stranim top listama festivala, kao što je to već više puta bio slučaj s Inmusic-om, iako on nije jedini koji nudi to ‘posebno iskustvo’ koje mnogi turisti željni dobrog provoda traže. A s obzirom da kod nas dobrih festivala ima iz godine u godinu sve više, pametno bi bilo posvetiti članak samo njima te Hrvate podsjetiti kakvu glazbeno-kulturnu i turističku ponudu imamo u ‘vlastitom dvorištu’.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima